Délmagyar logó

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 7°C Még több cikk.

LMP: a kilépett képviselők adják vissza mandátumukat vagy folytassák tovább függetlenként

A Lehet Más a Politika nem tartja járhatónak a PM frakciószövetségről szóló elképzelését.
Az LMP arra kéri a pártból kilépett, a Párbeszéd Magyarországért (PM) pártot létrehozó képviselőket, hogy nyilatkozzanak arról, visszaadják-e a mandátumukat vagy függetlenként folytatják munkájukat - közölte az ellenzéki párt választmányi szóvivője szerdán. A Lehet Más a Politika nem tartja járhatónak a PM frakciószövetségről szóló elképzelését.

Kedden megrekedtek a frakció sorsáról szóló tárgyalások, és habár az LMP továbbra is folytatná az egyeztetéseket, de ehhez szükség van a Párbeszéd Magyarországért "párbeszédképességére" – mondta budapesti sajtótájékoztatóján Heltai László.

A választmányi szóvivő kijelentette, miután a nyolc, a pártból kilépett és a Párbeszéd Magyarországot létrehozó képviselő az LMP listáján szerezte parlamenti mandátumát, "joggal" gondolják azt, hogy "már csak az LMP szavazói iránti tiszteletből is vissza kellene azt adniuk, hiszen egy másik pártot hoztak létre".

Heltai László közölte: az LMP kongresszusán meghozott döntés értelmében arra kérik ezeket a képviselőket, nyilatkozzanak arról, hogy mit terveznek a mandátumukkal. Jelezzék, hogy azt visszaadják-e vagy függetlenként folytatják a munkát, mert ezzel lehetne tiszta alapokat teremteni a tárgyalások lezárásához és egy működőképes LMP-frakció megteremtéséhez – mondta.

A tárgyalásoknak a hétfői parlamenti kezdésig le kell zárulniuk – hangsúlyozta végül.

Az MTI kérdésére azt felelte, hogy a párt kongresszusának felhatalmazása alapján megpróbálják megőrizni a frakció működőképességét, de a frakciónak az LMP-t kell képviselnie. Ebből következik az az álláspont, hogy nem akarnak frakciószövetséget létrehozni – tette hozzá.

Azt mondta, van olyan megoldás, amelyik még kilépések esetén is fenntartja a frakció működőképességét, de a zajló tárgyalásokra való hivatkozással a tartalmi részekről egyelőre nem akart beszélni.

Az LMP megfontolja a 4K! együttműködésről szóló felkérését – mondta egy másik kérdésre. A két párt kapcsolata eddig is nagyon jó volt, a Lehet Más a Politika pedig minden olyan erővel hajlandó párbeszédet folytatni, amelyik távol akarja tartani magát a két nagy elvi csoportosulástól – közölte.

Vasárnap - amikor az LMP-ből kilépett Jávor Benedek és Szabó Tímea bejelentette, hogy platformjuk párttá alakul és Párbeszéd Magyarországért néven folytatja munkáját - Szabó Tímea azt mondta: a Lehet Más a Politikából kivált nyolc képviselő nem adja vissza a mandátumát. Az újságírók felvetésre hozzátette: egy LMP nevű frakcióban nem maradnának, éppen ezért javasolnák, hogy a képviselőcsoportot kereszteljék át LMP - Párbeszéd Magyarországért névre.

Olvasóink írták

 • 4. történész 2013. február 06. 21:41
  „1. kötekedő
  Ha már 70 % elhagyta a pártot akkor az már nem párt.Eddig sem volt az csak Orbánnak kelett,hogy legyen kivel koalícióra lépnie 2014-ben”
 • 3. klj-54 2013. február 06. 18:53
  „Gyurcsányék sem adták vissza a listás mandátumukat!
  Azóta ő az én szememben egy megélhetési bűnöző, aki a parlamentben ül.”
 • 2. szatyi 2013. február 06. 12:11
  „A mandátum személyre szól, nem pártra!
  Ha pártra szólna, akár hetente cserélhetnék a személyeket, az kinek lenne jó?”
 • 1. kötekedő 2013. február 06. 11:48
  „Partlistan jutottak be. Ez azt jelenti nem ok, hanem a part kapta a mandatumo(ka)t, igy semmi keresnivalojuk tovabb a parlamentben.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jövő héten veheti napirendre az OVB a Jobbik népszavazási kezdeményezését

A testület szerdai ülésén a jelenlévő hat tag támogatta, hogy a következő ülésén kerüljön napirendre… Tovább olvasom