Délmagyar logó

2017. 09. 23. szombat - Tekla 11°C | 19°C Még több cikk.

LMP: a korábbiaknál is hivalkodóbb, urizálóbb a jövő évi büdzsé

Schmuck Erzsébet elmondta, hogy jövőre legalább 500 milliárd forintot költ a kormányzat "rongyrázásra",
Az LMP szerint a jövő héten elfogadandó 2015-ös büdzsé az Orbán-kormány eddigi leghivalkodóbb, legurizálóbb költségvetése, amely a jövő évet az adómaximalizálás és a társadalmi szolidaritás felmondásának évévé teszi.

Schmuck Erzsébet, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője vasárnapi, budapesti sajtótájékoztatóján úgy számolt, hogy jövőre legalább 500 milliárd forintot költ a kormányzat "rongyrázásra", vagyis szükségtelen kiadásokra. Mint mondta, a Miniszterelnökséghez kerülő mintegy 350 milliárd forintos plusznak csak egy része indokolható az ide kerülő feladatokkal.

Szerinte 70 milliárd forintnyi adót a sport és egyes kulturális kiadások, például filmkészítés céljára enged el az állam, amelyet a politikus szintén szükségtelennek tartott egy olyan büdzsében, amely véleménye szerint ötletszerű pénzbehajtással van tele. Schmuck Erzsébet ide sorolta például az M0-s autóút használatára kivetendő díjat vagy az úgynevezett szappanadót.

A felesleges kiadásokat sorolva szólt a Miniszterelnökség várba költöztetéséről, vagy a Liget Projektről, de kifogásolta azt is, hogy a Magyar Nemzeti Bank ahelyett, hogy osztalékot fizetett volna az államnak, 350 milliárd forintot költött el a közelmúltban. Bírálta még a többi közt a Hungaroring Sport Zrt. vagy az Red Bull Air Race támogatásának összegét, a Magyar Művészeti Akadémia székházvásárlását és az Eximbank támogatását.

"Nincs hivalkodás kormánypropaganda nélkül" - fogalmazott a tájékoztatón Schiffer András, a párt társelnöke, aki szerint erre több mint kétmilliárd forintot fordít jövőre a kormányzat, azon belül is nemzeti konzultációra 600 millió forint, míg a kommunikációs ügynökségre 500 millió jut.

"És ebben még nincs benne a kormányfői protokoll 500 milliója és nincs benne a Hungarian Initiatives Foundation 600 millió forintja, amely, mint mondta, "egy rendkívül sikeres alapítvány, ők támogatták John McCain alapítványát is az adófizetők pénzéből".

A politikus a kormányzati propaganda betiltását követelte, amely szerinte csak arra jó, hogy a "haveroknak kifizethessenek tíz- és százmillió forintokat", és a pártfinanszírozást megkerülve nyújtson médiafelületet a kormánynak.

Emlékeztetett pártja azon javaslatára, amely félmilliárd forintot juttatna az Állami Számvevőszéknek antikorrupciós feladatokra.

Schiffer András a veszprémi időközi választás LMP-s jelöltjét firtató kérdésre válaszolva azt mondta: sem fogadókészséget nem tapasztaltak más ellenzéki pártokról, sem érdemi választ nem kaptak még javaslatukra. Hozzátette: Józsa László veszprémi egyetemi oktató hajlandó elvállalni a jelöltséget, ha számíthat valamennyi ellenzéki tábor szimpátiájára.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jobbik: ne tegyék bizonytalanná a pedagógusok jövőjét!

A jelenlegi rendszerben igazságtalannak találják, hogy nem adják meg a túlóráért és a… Tovább olvasom