Délmagyar logó

2018. 04. 21. szombat - Konrád 8°C | 22°C Még több cikk.

LMP: a kormány az új konzultáció elkezdése előtt számoljon be a tavalyi eredményekről

Navracsics Tibortól kéri az LMP, hogy a kormány egy új konzultáció elkezdése előtt először számoljon el a tavaly feltett kérdések eredményeivel.

Az LMP csütörtökön arra kérte Navracsics Tibor közigazgatási minisztert, hogy a kormány egy új konzultáció elkezdése előtt először számoljon el a tavaly feltett kérdések eredményeivel, továbbá azzal, mi lett az akkori kérdőívekkel felvett személyes adatok sorsa.

Szabó Tímea, a párt országgyűlési képviselője az MTI-hez eljuttatott közleményében úgy fogalmaz, a kabinet "újra több százmillió forintért levelezik a választókkal", miközben még nem számolt el a tavalyi kérdőívekre adott válaszokkal sem, így például az egyéni számla alapján járó nyugdíj bevezetésének kérdéséről.

Mint írja, itt az ideje, hogy kiderüljön, mi lett a szociális konzultáció során felvett személyes adatokkal, azoknak milyen szerepe lesz most, illetve miért maradt el a tavalyi konzultáció után a személyes adatok törlése. Az LMP emellett arra is kíváncsi, hogy mi áll az eddig közzé nem tett eredményekben, valamint az akció céljaira felhasznált költségvetési forrásokat pontosan mire is költötték.

Az ellenzéki politikus hangsúlyozza: az állam a tavalyi szociális konzultációval alkotmánysértően szerezte meg a válaszadók személyes adatait, amin szerinte az sem változtat, hogy az alaptörvény megszüntette az ezt megállapító adatvédelmi biztos intézményét.

Szabó Tímea szerint a válaszadóknak joguk van tudni, mi történik az adataikkal, válaszaikról pedig milyen összesítések készültek. Az LMP képviselője szerint az adófizetők azt is joggal várják el, hogy kiderüljön, a "miniszterelnöki bejelentések szóvirágain túl" mi haszna volt a tavalyi konzultációnak, vagyis "valóban megérte 2012-ben a hatékonyabb konzultációs formák helyett postai küldeményben levelezni a választókkal".

Jóri András egykori adatvédelmi biztos május 16-án arról tájékoztatta az MTI-t, hogy véleménye szerint - korábbi határozatának megfelelően - meg kell semmisíteni a szociális konzultáció személyes adatokat tartalmazó adatbázisát. Jóri András tavaly nyáron még ombudsmanként kifogásolta, hogy a szociális konzultáció kérdőívein szereplő vonalkódok miatt összekapcsolhatóvá válik az állampolgárok véleménye és személyes adataik. A biztos feladatait átvevő Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság azonban később "vállalhatatlannak" minősítette az adatvédelmi biztos határozatát, azzal ugyanis szerintük azoknak az adatait is meg kell semmisíteni, akik önként visszaküldték a kérdőíveket.

A szociális konzultáció megindítását Orbán Viktor miniszterelnök 2011. május elsején jelentette be, eredményét pedig július 4-én ismertette az Országgyűlésben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hende Csaba: 4000 betöltetlen hely van a honvédségnél

Mintegy 4000 fős létszámhiánnyal üzemel a honvédelmi rendszer - mondta Hende Csaba honvédelmi… Tovább olvasom