Délmagyar logó

2017. 08. 23. szerda - Bence 15°C | 25°C Még több cikk.

LMP: a kormány bünteti Magyarországot

Csepreghy Nándor szerint a következő hetek tárgyalásain a magyar fél megfelelő garanciát tud adni arra, hogy valós célokra használják a Norvég Alap Magyarországnak szánt, most felfüggesztett pénzeit.
LMP: a kormány bünteti Magyarországot

Az LMP álláspontja szerint nem az Európai Unió vagy a Norvég Alap, hanem az Orbán-kormány bünteti Magyarországot.

Szél Bernadett, az ellenzéki párt társelnöke pénteki, MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: Magyarország azért esik el a Norvég Alap kifizetéseitől, mert a támogatási pénzek felügyeletét szerződésszegő módon szervezték át, csak azért, hogy a folyósított támogatások felhasználása kellőképpen átláthatatlan legyen. A politikus úgy vélte: a kormány lépésről-lépésre szigeteli el Magyarországot minden olyan támogatástól, ami lehetővé tenne bármiféle érdemi fejlesztést.

Az LMP szerint az "ország erőforrásait gátlástalan módon a saját érdekköre gyarapodásának kiszolgáltató kormány" étvágya nem csökken, a Fidesz oligarchái a külföldről érkező támogatásokra is "rá akarják tenni a kezüket".

Szél Bernadett felháborítónak nevezte, hogy Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség fejlesztési programokért felelős helyettes államtitkára a Norvég Alap kifizetéseinek felfüggesztésére azzal a kéréssel reagált, hogy a döntéshozók függesszék fel azon három alap kifizetéseit is, amelyek civil szervezetekhez továbbra is zavartalanul folyósíthatják támogatásaikat.
Norvégia pénteken úgy döntött, hogy felfüggeszti az Európai Gazdasági Térség és a Norvég Alapok Magyarországgal kötött szerződései alapján folyósított pénzek kifizetését.

Csepreghy Nándor: a magyar fél garanciát tud adni a Norvég Alap való célú felhasználására

Csepreghy Nándor szerint a következő hetek tárgyalásain a magyar fél megfelelő garanciát tud adni arra, hogy valós célokra használják a Norvég Alap Magyarországnak szánt, most felfüggesztett pénzeit. A magyar fél azt kéri, hogy felfüggesztést terjesszék ki arra a három alapra is, amelyek civil szervezeteknek szánt pénzeket folyósít, és tárgyalják újra a Norvég Alap teljes programstruktúráját.

Norvégia budapesti nagykövetségének honlapján pénteken közzétett tájékoztatás szerint Norvégia, Lichtenstein és Izland az EGT és Norvég Alapok további magyarországi kifizetéseinek felfüggesztéséről döntött. Kifogásolják, hogy 2014. január elsejével a magyar kormány az alapok forrásainak és programjainak lebonyolításával, a monitorozással kapcsolatos teendőket az állami tulajdonban lévő, de attól szervezetileg független Széchenyi Programiroda Nonprofit Kft-hez helyezte át, amit a megkötött egyezmények megszegésének neveztek.

Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség fejlesztési programokért felelős helyettes államtitkára pénteken az MTI megkeresésére elmondta, hogy a Norvég Alap Magyarországon 12 programterületen 40 milliárd forint értékben finanszíroz. A norvég kormány most arról döntött, hogy amíg meg nem győződik arról, hogy az általuk megfogalmazott elvárások mentén működik az átalakított magyarországi intézményrendszer, addig felfüggesztik a Magyarországnak szánt kifizetéseket abban a kilenc programban, amelyben a magyar kormányzat a közreműködő.

A helyettes államtitkár hangsúlyozta: azt kérik, hogy a felfüggesztést a döntéshozó terjessze ki arra a három alapra is, amelyek civil szervezeteknek szánt pénzeket folyósítanak. Jelenleg ez a forrás Magyarországra az Ökotárs Alapítványon keresztül érkezik, amely a felszínen ugyan civilnek tűnik, de látszik, hogy az alapítvány az LMP szatellit szervezete, vagyis politikai szervezet és nem civil - mondta.

A magyar fél azt kéri, tárgyalják újra a Norvég Alap teljes programstruktúráját, a megbeszélések folynak, szakértői egyeztetések már voltak és lesznek a következő hetekben is, egy-másfél hónap alatt végére lehet jutni az ügynek - mondta Csepreghy Nándor helyettes államtitkár.
Magyarország az Alapok harmadik legnagyobb kedvezményezettje a 15 támogatásra jogosult EU-tagállam között. A norvég adatok szerint a jelenlegi pályázati időszakban az ország 153,3 millió euró (mintegy 46 milliárd forint) lehívására jogosult, amelyből eddig 12 millió eurót (mintegy 3,6 milliárd forint) fizettek ki.

Az Alapok átfogó célja a gazdasági és társadalmi egyenlőtlenségek csökkentése, illetve a kétoldalú kapcsolatok erősítése.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Súlyos harcok Donyeckben a szeparatisták és ukrán biztonsági erők között

Az azovi-tenger melletti Mariupol kikötővárosban a szakadárok felgyújtották a város… Tovább olvasom