Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 15°C | 25°C Még több cikk.

LMP: a kormány gondolja át a keleti nyitás politikáját!

Az ukrajnai helyzetet egy hasonló orosz üzleti ajánlat idézte elő, mint a paksi atomerőmű bővítéséről szóló szerződés - mondta Szél Bernadett és Meszerincs Tamás.
A Lehet Más a Politika (LMP) a keleti nyitás politikájának átgondolására szólítja fel a kormányt az ukrajnai események és a paksi atomerőmű kapcsán - közölte a párt országos választmányának tagja, európai parlamenti listavezetője pénteken Budapesten.

Meszerics Tamás a Szél Bernadettel, az LMP társelnökével tartott sajtótájékoztatón azt mondta, az ukrajnai helyzetet egy hasonló orosz üzleti ajánlat idézte elő, mint a paksi atomerőmű bővítéséről szóló szerződés. Úgy folytatta: a keleti nyitás politikáját a paksi szerződés megkoronázta, amivel Orbán Viktor miniszterelnök súlyos lépést tett az orosz érdekszférába való integrálódás felé.

Szerinte Putyin nem titkolt célja az euroázsiai integrációval a Szovjetunió létrehozása. Hibának nevezte azt, ha a kormány nem gondolja át "a keleti nyitásnak álcázott érdekfeladást".

Meszerics Tamás azt mondta, Ukrajna polgárháborús helyzetbe sodródott, a szétesés határán áll, humanitárius katasztrófa felé közelít, és az ottani történések nagyon könnyen destabilizálhatják egész Kelet-Európát. Hozzátette, Magyarországnak fel kell készülnie az esetleges menekülthullámra, meg kell védenie a kárpátaljai magyarságot és Magyarország érdekeit is.

Szél Bernadett az atomerőmű bővítéséről szóló megállapodással kapcsolatban azt mondta, hogy továbbra sem lehet tudni, hogy Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin miben állapodott meg. Ha Orbán Viktor úgy gondolja, hogy ezek a szerződések rendben vannak, akkor miért fél megmutatni azokat? - kérdezte.

A társelnök szerint két háttéralku is "felsejlik" a szerződéskötés mögött, egyrészt Orbán és Putyin között, másrészt a Fidesz és a fideszes oligarchák között, hogy a baráti vállalkozói köröknek juttassák a szerződésben foglalt beszállítói megrendeléseket, ami nagyjából 1200 milliárd forintot jelent. Hozzátette: amíg nem kezdik el az építkezést, ez a bővítés nem lefutott játszma.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felfüggeszti részvételét az atomenergia-kerekasztalban három civil szervezet

Az Energiaklub, az EMLA Egyesület és a Greenpeace felfüggeszti részvételét az atomenergia… Tovább olvasom