Délmagyar logó

2018. 04. 27. péntek - Zita 13°C | 21°C Még több cikk.

LMP: a kormány pénzbehajtó hadműveleteitől semmilyen szerzett jog nincs biztonságban

Az LMP szerint semmilyen szerzett jog nincsen biztonságban - mondta szombaton az MTI-nek Vágó Gábor választmányi szóvivő, aki a fideszes Lázár János és Balsai István pénteki, az öregségi nyugdíjjal kapcsolatos alkotmánymódosítási javaslataira reagált.
Lázár János és Balsai István pénteken terjesztette az Országgyűlés elé azt az alkotmánymódosító javaslatot, amely kimondaná, hogy az általános öregségi nyugdíjkorhatár betöltése előtt folyósított nyugellátás törvényben meghatározottak szerint csökkenthető és szociális ellátássá alakítható, ha pedig az ellátást igénybe vevő munkaképes, akkor megszüntethető.

Az LMP szóvivője ezt úgy látja, hogy a kérdés már régen nem a rokkantsági nyugdíjról vagy a rendvédelmi dolgozók nyugdíjkorhatáráról szól. "A Fidesz most ismét szembeköpte a jogállamot. A kormány pénzbehajtó hadműveleteitől ma Magyarországon semmilyen szerzett jog nincs biztonságban" - jelentette ki Vágó Gábor.

Hangot adott annak a véleménynek is, hogy a Fideszt "sem az alkotmányos keretek, sem a katasztrofális munkaerő-piaci helyzet, sem a rendvédelmi dolgozók bátor megmozdulásai" nem riasztják vissza törekvéseitől.

Saját elképzeléseikről azt mondta, hogy a nyugdíjrendszer kidolgozásakor nem ötletelésre és diktátumokra, hanem széles társadalmi bázison alapuló megegyezésre van szükség. "A nyugdíjkassza nem a mindenkori kormány szabadon felhasználható pénzeszsákja" - szögezte le a szóvivő.

Megjegyezte, hogy a rokkantnyugdíjak rendszerének felülvizsgálatát ők sem tartják "ördögtől valónak", de az LMP szerint ezt megelőzően munkahelyeket kell teremteni, illetve törvényben garantált munkaerő-piaci védelmet kell adni a rehabilitált munkavállalóknak.

Olvasóink írták

 • 8. Jozsoci 2011. május 15. 20:15
  „Az Alkotmánybíróság Fideszesítésével minden alkotmány módosítást meg fognak tudni szavazni a 70% . Még a királyság visszaállítását is.”
 • 7. lambada 2011. május 15. 17:31
  „A visszamenőlegesség valóban jogbizonytalanságot eredményezhet. A baj az, hogy az okozók még mindig szabadlábon vannak, lásd pl Gyurcsány. Ők mindig megússzák, a kisember nem.”
 • 6. gorgó 2011. május 15. 09:43
  „Nna engem is elöntött a gyomorsav és az adrenalin, mikor meghallottam. Hosszú évtizedeket nyomtam le a rendvédelemnél. Megszenvedtem, de erre vállalkoztam. Úgy, mint ahogy erre kevesen vállalkoztak, hogy naponta gyilkosok, rablók között forgolódjak, bemenjek közibük emberkedni, szabályokat betartatni, egyedül, úgy, hogy mindig a tarkómon éreztem a fenyegetést. Az ezer bezárt ember bűzét, nem éppen ápoltnak mondott leheletét, a nyíltm vagy burkolt fenyegetést, a családom féltését, hogy életben akarnak hazavárni. Ez rám is, rájuk is bélyeget nyomott. De ezt vállaltam, nem volt szabad megijednem.Az évtizedek nem múltak el nyomtalanul. Pszichoszomatikus és valós pszichés betegségeket, magas vérnyomást, kisebb cukorbajt, gyomorideget, savtúltengést szedtem össze. De ezt vállaltam. Mert korkedvezményes nyugdíjat igértek. Ők, a büdös, rohadt szemét komcsit megígérték, és ezek a büdösök meg is adták, mert tartották a szavukat. Ezek a talpig becsületes hazátmentők, "forradalmárok, übermenschek pedig elveszik majd mindezt. De nemcsak tőlem, a maiaktól is. Ki a fene fogja majd őket megvédeni, ha saját asztalukra piszkítanak? Hogy majd odaadják a kétkezi munkásaiknak: a rézműveseknek, üstfoltozóknak, szíjártóknak... Hogy mondta Gyurcsány"...el lehet innen menni kérem?" Ő legalább kimondta. Ezek? Ezek nem mondják. Ezek tesznek róla...”
 • 5. Nagyi60 2011. május 15. 08:04
  „Ez akkor mit jelent egy 60 éves ,előre hozott nyugdíjas esetében?Még 2 vagy 5 évig dolgoznia kell vagy közmunkát végezni vagy munkanélküli lesz?2 vagy 5 év múlva mennyi lesz a nyugdíja?Mi alapján állapítják meg?
  Megkapja a régit?Mi alapján állapítják meg az újat? /Ami feltehetően kevesebb lesz mint az eredeti volt! /
  Mennyi plusz bevételt jelent összességében a különbözet?
  Jó lenne,ha a feltett kérdésekre valamelyik vagy valamennyi szegedi illetékességű országgyűlési képviselő válaszolna,mielőtt megszavazza a törvényt!Legalább tudjuk,hogy milyen érvk mentén döntött.”
 • 4. szatyi 2011. május 14. 21:04
  „"1. 9349779 2011.05.14. 19:20"
  " itt nem a rokkant nyugdíjasokról van szó,hanem a 60-61 éves előre hozott öregségi nyugdíjasokról..."

  Ne keverjük össze a "korkedvezményes" és az "előre hozott öregségi nyugdíjat" ! A kettő nem ugyan az!
  Az "előre hozott öregségi nyugdíj" összegét ugyanis már a munkáltatóval -egy összegben- befizettették a nyugdíjfolyósító számlájára!”
 • 3. dodó 2011. május 14. 20:55
  „Elismerem, van némi igaz abban amit az általam csak igen mérsékelten tisztelt Schifferék (most) mondanak, de a t***m van tele, hogy ha egy elempés szellent egyet, a Délmagyar az aznapi legfontosabb hírként farkcsóválva tálalja elénk.
  Hány schiffer is van a megyében? Ha jól emlékszem, tizenkilenc.”
 • 2. jozko 2011. május 14. 20:46
  „A "szerzett" vagyonokhoz megpróbált ugyan hozzányúlni /megadóztatni/ az állam....
  Azt megvédték ´sikeresen".

  Most a "szerzett jogokat" is bebetonozzák- és az érinthetetlenek kasztja megszerzi-megtartja az örökös tagságot!
  A munkához és a munkajövedelemből biztosítható jogot kellene "bebetonozni" !
  Valahogy mintha ez nem lenne olyan fontos az érdekérvényesítőknek!”
 • 1. deszkás 2011. május 14. 20:18
  „9349779! Én tudom,ha nem megyek vissza dolgozni (de hová?) akkor megfaragják a nyugdijamat annyira amennyire.Nyilván először majd azt mondják:nincs is kész még a törvény és ne riogassunk. ( Fidesz mindig igy adta elő)Ha viszont elkészül oboázunk.Ha a zárójeles megállapitásom a Fideszeseknek övön aluli ütésnek számit akkor emlékeztetem őket:hogy is adták elő a külföldi magyarok népszavazásáról szóló "inditványát"? Azt tudom ott a helyem a tüntetésen már szervezem hogy esetleg többen felmenjünk Pestre.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hat-hét órát várakoznak a kamionok Záhonynál

Szünetel a határátkelés a Beregsurány és Asztély közötti magyar-ukrán átkelőhelyen, Záhony és Csap… Tovább olvasom