Délmagyar logó

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 19°C Még több cikk.

LMP: a kormány támogassa a csángóság oktatását!

Az LMP felszólítja a kormányt, hogy biztosítsa a csángó magyar gyerekek oktatási programját működtető Moldvai Csángómagyarok Szövetségének (MCSMSZ) támogatását - közölte Dorosz Dávid, az LMP országgyűlési képviselője hétfőn az MTI-vel.
Dorosz Dávid közleményében azt írja, hogy a csángó magyarság esetében pontosan ugyanaz történik most, mint a határon túli magyarság más közösségeiben, vagyis a kormány "ismét Budapestről osztja az észt", gazdasági visszaélésekre, homályos vizsgálatokra hivatkozva "jó" magyarokra és "rossz" magyarokra osztja az ott élőket, és csakis a hozzá hű szervezeteket hajlandó támogatni.

Az LMP képviselője emlékeztet arra, hogy a csángó magyar gyermekek számára magyar oktatási programot létrehozó és működtető Moldvai Csángómagyarok Szövetségének vezetősége lemondott, mert nem kapták meg a működésükhöz elengedhetetlen éves támogatást a magyar kormánytól. Mint írja, a civil szervezet mintegy 140 millió forintos éves költségvetéssel működött, az ennek felét kitevő állami támogatást azonban idén nem utalta át a kormány.

Dorosz Dávid ezért az LMP nevében felszólítja a kormányt, hogy minél hamarabb orvosolja a problémát, valamint kiszámítható és betartható feltételekkel biztosítsa a csángóság oktatására szánt támogatásait.

A Moldvai Csángómagyarok Szövetségének vezetősége január 30-án jelentette be, hogy testületileg lemondanak, a magyarországi költségvetésből az oktatási programhoz nyújtott támogatás rendszerének tervezett átszervezése miatt. A lemondást rögzítő dokumentum szerint az oktatási programra szánt magyar állami támogatást immár nem a csángó szövetségnek juttatnák, hanem egy olyan alapítványnak, amelyet a csángó szövetség a budapesti Teleki László Alapítvánnyal és az úgyszintén Magyarországon bejegyzett Moldvai Magyar Oktatásért Alapítvánnyal közösen hoznak létre Romániában.

A kormány nemzetpolitikai államtitkársága a lemondást úgy értékelte, hogy a szervezet cserbenhagyta a moldvai magyar közösségeket, az oktatási programban részt vevő tanárokat és gyermekeket. Felhívták a figyelmet arra, hogy a 2011 novemberében lezárt ellenőrzés több súlyos hiányosságot tárt fel a szervezet működésében, és megállapította, hogy a nehezen áttekinthető, alulszabályozott, illetve több tekintetben hiányos könyvelés, a kiforratlan szervezeti kultúra súlyos visszaélésekre is alkalmat adhat.

Répás Zsuzsanna nemzetpolitikai helyettes államtitkár úgy nyilatkozott, jelezték az MCSMSZ-nek, hogy a feltárt hiányosságok miatt nem tudják az eddigi támogatási formát folytatni, mint mondta, pénzügyileg sokkal jobban ellenőrizhető formát kell találni, és ezért javasolták az új alapítvány létrehozását. Azt is közölte, hogy a program működtetésében, az új alapítvány megalakulásáig, a Románia Magyar Pedagógusok Szövetsége nyújt segítséget.

Hétfőn nyolc csángóföldi és magyarországi székhelyű, a moldvai csángómagyarokért tevékenykedő szervezet közös állásfoglalásban biztosította támogatásáról a magyar kormánynak és a csángóföldi oktatási program támogatóinak a program javítására irányuló intézkedéseit. A nyolc szervezet közleményében kifejezte reményét, hogy a moldvai magyar oktatás az eddigiekhez hasonlóan továbbra is kiemelt figyelmet és támogatást kap.

A programot eddig kizárólagosan az MCSMSZ bonyolította. A szövetség a korábbi Fidesz-kormány idején indította el magyar állami támogatással a Moldvai Csángó Oktatási Programot. A program keretében ma 25 moldvai faluban oktatják mintegy 2200 csángó gyermeknek a magyar nyelvet. A csángó szövetség hét moldvai településen magyar házat épített vagy vásárolt, a magyarul továbbtanuló diákok számára pedig bentlakási lehetőséget hozott létre Csíkszeredában.

Olvasóink írták

 • 5. varadipal 2012. február 07. 09:13
  „Ennek a pártnak valóban más a politikája. Ez a legfontosabb sürgetően megoldandó kérdés.A mátészalkai gyerekeket már nem kell támogatni, azok már duskálnak az interaktív táblákban a termekben, mikor visszaérnek az udvari pottyantósról.Aztán kezet mosnak a lavórban, pedíg nem is csángók.”
 • 4. kontrapista 2012. február 07. 08:44
  „1.Qullancs
  A hazug embert és a sánta kutyát hamar utol lehet érni, amit az általad közölt adatok is igazolnak : a délvidéki magyar gyerekek csak abban az esetben kapnak évi egyszeri támogatást, ha magyar tannyelvű osztályokba íratkoznak. Az évi 100 euro körüli összeg a MNT ( Magyar Nemzeti Tanács) felügyelete alatt kerül szétosztásra. Ennyit a hitelességedről !”
 • 3. jozko 2012. február 06. 19:47
  „2.

  Rózsa Sándor szóhasználatában "csüvesek" a marhák.

  Ha Qllancs az itthoni magyar diákokra értette a hozzászólását, van benne igazság.
  Elég rosszul állunk a támogatási lehetőségek terén.
  Még rosszabbul azok "igazságos" megítélését illetően.
  Sajnos, sokan nézik fejős tehénnek a közvagyont.”
 • 2. Apátfalvi** 2012. február 06. 18:54
  „1. szerinted ők ki, te nagyon hülye? arabok? kínaiak?

  miért verte meg a Jóisten ezt az országot ekkora csövesekkel?????”
 • 1. Qllancs 2012. február 06. 17:22
  „a magyar kormány a MAGYAR DIÁKOK tanulását segítse , NE a külföldön élőkét !!!!!
  MA a vajdasági magyar diákok : 10 hónapo át , kapnak .:Magy otól--120-150 EU. /hó, /42-44 000.-ft /
  550-570 külföldi magyar diák : évente 750-800 000.-EU kap ! + Bethlen Alapítványtól még : 24 000 000.-ft !!!!!!!
  MAGYAR GYEREK ??????? Ezt mindd a magyar adófizetők pénzéből !!!!!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hóhelyzet: leállt a hollóházi porcelángyár, öt út még mindig járhatatlan Borsodban

Budapesten egész éjszaka takarították az utakat öt út még mindig járhatatlan Borsodban. A nagy hideg… Tovább olvasom