Délmagyar logó

2017. 02. 28. kedd - Elemér 5°C | 18°C Még több cikk.

LMP: a médiatanács nem végrehajt hanem változtat

Karácsony Gergely szerint médiatanács nem végrehajtatni, hanem megváltoztatni akarja a törvényeket.
Egy a fideszes Menczer Erzsébet által benyújtott és pénteken a parlamentben elfogadott módosító indítvány nyomán a Klubrádió annak ellenére fővárosi frekvencia nélkül maradhat, hogy kettőt is elnyert - mondta pénteki, parlamenti sajtótájékoztatóján Karácsony Gergely. A frakcióvezető-helyettes szerint mindez azért van így, mert a médiahatóság nem végrehajtatni, hanem megváltoztatni szeretné a törvényeket.

A politikus több, pénteken elfogadott módosítóra utalt, amelynek értelmében a jövőben nem terheli szerződéskötési kötelezettség egy lezárt pályázat végén a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsát. Emellett a változtatás értelmében a jövőben rádiót üzemeltetni kizárólag a médiatanáccsal kötött hatósági szerződés alapján lehet, a korábbi törvény szerinti műsorszolgáltatási szerződések az év végén megszűnnek. Ez alapján a Klubrádió elveszítheti a korábban az ORTT által korábban odaítélt 92,9-es frekvenciáját - mondta később a képviselő.

Karácsony Gergely azt mondta, hogy az ügyben valójában nem a Klubrádióról van szó, hanem arról, hogy "hogyan is áll Magyarországon a sajtószabadság és hogyan is áll a jogállam".

Szavai szerint az látszik, hogy a médiahatóság, amelynek az lenne a feladata, hogy végrehajtsa a törvényeket, "erős lobbizásba kezdett", hogy azokat meg tudja változtatni. A képviselő annak a gyanújának adott hangot, hogy a fideszes politikus által benyújtott indítványok a médiatanácstól érkeztek. Ennek egy "apró jelének" nevezte, hogy a parlament Kulturális és sajtóbizottságának csütörtöki ülésén Menczer Erzsébet nem tudott válaszolni az általa benyújtott javaslat kapcsán feltett kérdésre, de a médiahatóság munkatársa ezután "egy papírt rakott le elé az asztalra, ahol leírta, mi a helyes válasz", habár ezt a kormánypárti politikus később már nem tudta felolvasni.

"Az apró közjáték alapján nekem nem sok kétségem van afelől, hogy Szalai Annamáriától fújta be a szél ezeket a javaslatokat" - mondta.

Végül kijelentette, attól függetlenül, hogy valaki szereti vagy nem szereti a Klubrádiót, aki "szereti a sajtószabadságot és a jogállamot, az ezt az eljárást nem támogathatja". Hozzátette, bízik abban, hogy a jövő heti végszavazás előtt lesznek olyan zárószavazás előtti módosító indítványok, amelyek kihúzzák a pénteken elfogadott módosító "méregfogát".
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ha kormányra jut, eltörli a telefonadót az MSZP

A telefonadó - amelynek bevezetéséről pénteken döntött a parlament - eltörlését ígéri az MSZP, ha… Tovább olvasom