Délmagyar logó

2018. 02. 26. hétfő - Edina -9°C | -2°C Még több cikk.

LMP: a Ptk. módosításával megszűnik az üvegzsebtörvény

A jelenlegi formájában Ptk. a jövő év elejétől megszűntetné az üvegzsebtörvényt.
Ha a jelenlegi formájában fogadják el a képviselők a polgári törvénykönyv (Ptk.) tervezetét, akkor a jövő év elejétől megszűnik az üzleti titok megismerését, a közpénzek átláthatóságát lehetővé tevő úgynevezett üvegzsebtörvény – mondta pénteki, budapesti sajtótájékoztatóján az LMP-s Schiffer András.

A politikus arra hívta fel a figyelmet, hogy a tervezetből teljes egészében hiányzik ez a 2003-ban létrehozott szabályozás, ami a véleménye szerint azt jelenti, hogy a "Fidesz össze akarja törni az üvegzsebet, a Fidesz számára (...) teher az átláthatóság".

A képviselő megjegyezte, hogy amikor tavaly nyáron az információs szabadságról szóló törvényt tárgyalta a parlament, akkor többen - köztük ő maga is - azt szerették volna elérni, hogy az a jogszabály tartalmazza az üvegzsebtörvényt. Emlékeztetett arra, hogy akkor a kormány képviselői azzal érveltek, a szabályozás a polgári törvénykönyvre tartozik. Hozzátette, hogy az információs szabadságról szóló törvény jelenleg csak annyit mond ki az üzleti titok megismeréséről, hogy annak kapcsán a polgári törvénykönyvben foglaltak az irányadók, a Ptk. tervezete alapján viszont eltűnik az üvegzsebszabály.

"Ha a Fidesz úgy akarja, a polgári törvénykönyvben nem lesz irányadó szabály az üzleti titok korlátozására, magyarul, a fideszes klientúra január 1-jétől az üzleti titok homályában hagyhat minden umbuldát" – jelentette ki Schiffer András.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ketten égtek bent egy debreceni családi házban

Egy apa és fia meghalt csütörtök éjjel Debrecenben, amikor családi házukban tűz ütött ki - értesült… Tovább olvasom