Délmagyar logó

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda -1°C | 8°C Még több cikk.

LMP: az elmúlt húsz év legnagyobb megszorító csomagját jelentette be Matolcsy

Az LMP véleménye szerint Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter az elmúlt húsz év legnagyobb megszorító csomagját jelentette be - reagált a pénteki kormányszóvivői tájékoztatón elhangzottakra az MTI-nek Vágó Gábor.
A párt választmányi szóvivője azt mondta, "úgy tűnik, hogy Matolcsy Györgynek teljes mértékben elgurult a gyógyszere", és kijelentette, hogy erre a csomagra nem lenne szükség. Szavai szerint ugyanis csak az egykulcsos adóval "ütött lyukat foltozgatják már egy éve, ilyen szintű megszorításokkal, havi szintű adóemelésekkel".

Vágó Gábor arra is felhívta a figyelmet, hogy az áfakulcs az Európai Unión belül sehol sem éri el a 27 százalékot. Véleménye szerint a bejelentett áfaemelés rontja a fizetési fegyelmet, a tej és a kenyér kivételével az élelmiszerek is drágítja majd és lassítja a növekedést.

"Az Orbán-kormány végérvényesen lemondott az emberekről" - összegezte véleményét a szóvivő, aki szerint "teljes a fejetlenség és a koncepciótlanság, ezen a héten már ez a második adócsomag, amivel előáll a kormány".

Felhívta a figyelmet arra is, hogy amikor a Bajnai-kormány áfaemelésekről döntött, akkor Szijjártó Péter ígéretet tett arra, hogy kormányra kerülve homlokegyenest ellenkező politikát folytatnak majd és amint tudják visszavonják elődjüknek ezt az intézkedését. Az LMP szóvivője szerint viszont ehelyett "a megszorító csomaggal tromfolnak".

Saját javaslatukra utalva azt mondta, hogy az LMP egy zöld fordulat keretében visszaállítaná a progresszív adózást, négy százalékkal csökkentené az élőmunkát terhelő járulékokat, miközben egy ökológiai adóreform keretében a szennyezőkkel fizettetnék meg a környezetterhelés kárait.

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a pénteki kormányszóvivői tájékoztatón bejelentette, hogy a 2012. évi Országvédelmi Költségvetés 1,5 százalékos GDP-növekedésre épül, 2,5 százalékos államháztartási hiánycél mellett - mondta. A miniszter közölte, hogy a tervezett infláció 4,2 százalék.

Matolcsy György bejelentése szerint az államháztartás egyenlege 750 milliárd forinttal javul a 2012-es költségvetésben, amelynek keretében összesen 300 milliárd forintos tartalékot képez a kormány. Elmondta, hogy ebből 150 milliárd forint kerül az Országvédelmi Alapba, amelyet a 25 százalékos áfakulcs 27 százalékra való emelésével teremtenek elő.

Olvasóink írták

 • 2. Írástudatlan 2011. szeptember 17. 16:38
  „Szerintem meg nem nagyokat kellene álmodnunk ha nem ellenük kellene tenni valamit csak hát mi gyáva birkák vagyunk!
  Szebb jövőt!”
 • 1. tótkomlósi 2011. szeptember 16. 18:09
  „Ez nem megszorítás, megmondta!
  Országmentő csomag.

  Megmenti az országot az emberektől.
  Milyen jó lesz, hogy csak a kétharmad és a szimpatizánsok lesznek az országban.

  Merjünk nagyot álmodni.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Matolcsy: 27 százalékos áfa, megszűnik az adójóváírás

Az államháztartás egyenlege 750 milliárd forinttal javul a 2012-i évi Országvédelmi Költségvetésben.… Tovább olvasom