Délmagyar logó

2018. 01. 23. kedd - Zelma, Rajmund -4°C | 4°C Még több cikk.

LMP: csúcsra járt az oligarchák törvénygyára

Schiffer András ezt azzal kapcsolatban mondta, hogy az Országgyűlés hétfőn elfogadtaa kiemelt beruházási törvény módosítását.
Az LMP véleménye szerint amikor hétfőn az Országgyűlés elfogadtaa kiemelt beruházási törvény módosítását, azzal "csúcsra járt az oligarchák törvénygyára" - mondta keddi parlamenti sajtótájékoztatóján Schiffer András.

A képviselő hangsúlyozta, a törvény arról híresült el, hogy annak alapján kapott kiemelt minősítést az a sukorói beruházás, amelyik miatt bűnvádi eljárás zajlik Gyurcsány Ferenc ellen. Hozzátette, hogy a törvényt 2006 tavaszán a Fidesz és az MSZP egyetértésével fogadták el majd később leszavazták az LMP és a Jobbik indítványait, amelyek hatályon kívül helyezték volna a jogszabályt.

Schiffer András megjegyezte, hogy a hétfői voksolás során a kiemelt beruházási törvény módosító csomagjába "belecsempészték" egy, a közbeszerzési törvényre vonatkozó kiegészítést is. Ez pedig lehetővé teszi, hogy bizonyos ajánlatok esetében, nemzetbiztonsági érdekből, tíz évre, jogorvoslati lehetőség nélkül titkosítani lehessen a közbeszerzési pályázatokat - mondta a politikus.

Az LMP-ben él a gyanú, hogy a Kossuth téren zajló munkálatokhoz is kapcsolódhatnak olyan közbeszerzések, amelyeket ezzel a módosítással akarnak eltitkolni a nyilvánosság elől - jelentette ki a képviselő.

Kitért arra is, hogy ezt követően, kedden a parlament elé került az örökségvédelmi törvény módosítása is, ami olyan rövidre szabja a régészeti feltárások idejét és annyira gyengíti a hatósági kontrollt, hogy az "udvari szállítókat" és a "narancsos oligarchákat" már a kulturális örökség védelme sem akadályozza a beruházások során.

Végül ide sorolta, hogy a földmérési és térképészeti törvényben pedig úgy akarják korlátozni az információszabadságot, hogy a közérdekű adatok megismerhetőségét az érdeklődő szakértelméhez kötve korlátozhatják. Egy olyan példával érzékeltette a változást, amelyik szerint az atomenergiáról szóló törvény előírhatja, hogy a paksi erőműről szóló információkat csak egy nukleáris mérnök igénybevételével ismerhetik meg a civil szervezetek.

Olvasóink írták

  • 2. bambinaXX 2012. április 04. 05:57
    „1. pedig a felvetései helyénvalók.
    én azt nem értem, hogy az egyes minisztériumok, állami vállalatok élén miért nem olyan emberek állnak, akik értenek is ahhoz a dologhoz?! végzettségre, tapasztalatra gondolok..”
  • 1. Mozimasiniszta 2012. április 03. 17:51
    „Szegény Shifi, adjatok neki egy darab ..... azon rágódjon , ne a magyarok törvényein !”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fidesz: a szocialisták, mint gazdasági érdekcsoportok kijárói

A szocialistáktól pedig egyáltalán nem szokatlan, hogy gazdasági érdekcsoportok kijáróiként… Tovább olvasom