Délmagyar logó

2017. 05. 24. szerda - Eszter, Eliza 13°C | 24°C Még több cikk.

LMP: életképtelen a kormány gazdaságpolitikája

A párt bízik abban, hogy a kabinet az államháztartás és a gazdaság összeomlásának elkerülése érdekében hajlandó lesz tárgyalásokat kezdeni a parlamenti pártokkal egy válságkezelési csomag összeállításáról - közölte Vágó Gábor és Szabó Zsolt.
Az LMP szerint a kabinetnek jól felfogott érdeke, hogy figyelembe vegye azoknak "a Fidesz-holdudvarhoz" tartozó közgazdászoknak a véleményét, akik "éles kritikával illetik, sőt egyenesen életképtelennek ítélik a kormány gazdaságpolitikáját".

Vágó Gábor, az LMP szóvivője, országgyűlési képviselő és Szabó Zsolt, a párt választmányi tagja, fejlesztéspolitikai szakszóvivő az MTI-hez szombaton eljuttatott közleményében idézi Mellár Tamás közgazdásznak, a Központi Statisztikai Hivatal volt elnökének a Magyar Nemzetben megjelent pénteki írását a kormány által alkalmazott gazdaságpolitikáról, miszerint az megbukott.

Ad hoc, szakmailag igazolhatatlan döntésekről, Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter megvalósíthatatlan elképzeléseiről nyilatkozott a napokban Chikán Attila, az első Orbán-kormány gazdasági minisztere is, korábban pedig Bod Péter Ákos volt jegybankelnök és Széles Gábor vállalkozó "kongatta meg a vészharangot" - sorolta a két ellenzéki politikus, hozzátéve: pártjuk korábban is határozottan állította, hogy a jobb módúaknak nyújtott adócsökkentés nem fogja felpörgetni a gazdaságot. Az LMP szerint "a kormánynak ideje lenne leszállni a magas lóról, és belátni, hogy azonnali irányváltásra van szükség".

Olvasóink írták

42 hozzászólás
 • 42. y-akta 2011. augusztus 28. 22:33
  „Dodoni, alapvetően én is ezt gondolom, annyi különbséggel, hogy a pénztelen, azaz éhbérért dolgozatott fertilis korú fiataljaink nem akartak mást, mint jobb életkörülményeket, melyeket maguk körül láttak. Azt hitték, hogy egy kis hitel és mindjárt lesz lakás, kocsi és több százezres költségen jöhet a gyerek is. Mert ugye, ha körülnézünk, akkor azt látjuk, hogy igen jó módban élnek emberek, akik még a gazdasági válság ellenére is tudnak utazni és hasonlók. Szóval nem akartak mást, mint dolgozni és élni. Csak azzal nem számoltak, hogy nem lesz munka, jött a gazdasági válság és itt a recesszió. Én is azt gondolom, hogy itt a vég, persze nem azoknak, akik külfölre mentették a vagyonukat!”
 • 41. dodoni 2011. augusztus 28. 20:24
  „39. Larsson.

  A kamattámogatott forinthitelek elsősorban a fiatalok lakáshoz jutását segítették elő, ami viszont azt a célt szolgálta, hogy minél előbb gyerekek szülessenek. Kutatások és a mindennapi élet is igazolta, hogy az önálló lakás, annak nagysága és a megszületett gyermekek száma között szoros kapcsolat van. Tehát ha ki akarunk kerülni a népesedési csődből, akkor a gyermekek megszületése előtt tornyosuló akadályokat el kell hárítani. Ez, természetesen, lemondást, áldozatot, ráfordítás igényelt volna, de bebizonyosodott: a pillanatnak élő, a csak a pillanatra figyelő tömeg nem hajlandó erre. Voltaképp emiatt a szemlélet miatt kerültünk egyre mélyebb válságba az elmúlt bő fél évszázad alatt: lemondtunk a jövőről azért, mert ki akartuk és ki akarjuk élvezni a pillanatot. Pusztulni fogunk. Még ebben az évszázadban meg fog ez történni.”
 • 40. igazságkereső 2011. augusztus 28. 17:28
  „#38.szeti: Bajnai is hű kiszolgálja volt a gyurcsányi országelkúró politikának, hiszen ha nem tévedek Ő volt a gazdasági minisztere Gyurcsány Ferenc miniszterelnöknek! Épp úgy egyetértett az ország pénzügyi tönkretételével, mint maga Gyurcsány Ferenc és szűk holdudvara,hiszen ha ez nem így lett volna, akkor, ha korrekt lett volna Bajnai,akkor kilépett volna a gyurcsányi kormányból! Látványtervezés volt amit Bajnai Gordon tett ideiglenes miniszterelnökként, így aztán a "glória a feje felett"melyet tévesen fényeznek az Őt dicsérő hozsannázók,bizony álszent és a megkárosított több tíz-és százezer ember más véleményen van és a gyakorlatban érzi életkörülményeinek szándékos tönkretételét! A nyolc év ámokfutás pénzügyileg, gazdaságilag bizony nagy kárt okozott, hogy mennyit, azt mindenki megtudhatja a Demokrata 2010. március 11.-i számából "Gyurcsányt az ájulás kerülgette" címmel!!”
 • 39. Larsson 2011. augusztus 28. 14:42
  „A kamattámogatott forinthitelek 2002-ben a megszületésének pillanatában károsak voltak az amúgy is gyenge magyar gazdaságra, ami nyilvánvalóan a következő kormányokat terhelték, nem a kitalálóit. Minden évben 200-300mrd forint kiadással terhelte a költségvetést, azt meg kellett szüntetni, de sokkal hamarabb kellett volna mint azt tették!”
 • 38. szeti 2011. augusztus 28. 14:00
  „37. Bajnait fölösleges belekeverned, mert ha megnézed a számokat, az utolsó egy évben sokat tett azért, hogy a Gyurcsány-féle baklövéseket helyrehozza. Be is indult valami, amit sikerült Orbánnak szétlőnie. Ennyit erről, most csúszhatunk tovább...”
 • 37. Power 2011. augusztus 28. 13:39
  „36. Ebgondolat 2011.08.28. 12:54
  Kinek a pap, kinek a papné. Elsősorban a 2002-2010 között vegetáló balliberális kormányok felelősek a devizahitelek elszabadulásáért, mert egyszerűen felszámolták az állami támogatású otthonteremtő hiteleket. A hosszú lejáratú hiteleket felvevők is hibásak, mert nem kellő körültekintéssel jártak el és nem vették figyelembe az árfolyam kockázatot.
  A balliberális szocialista (Medgyessy, Gyurcsány, Bajnai) kormányok "dilettantizmusára" vall, hogy a svájci frank alapú hosszú lejáratú hitelekkel "tőrbe csalták" a magyar embereket.”
 • 36. Ebgondolat 2011. augusztus 28. 12:54
  „Hogy a fidesznek 2/3-os többsége lett az jórészt annak volt köszönhető, hogy a sok devizahiteles azt hitte, majd a forradalom megoldja a problémáikat! Nos, azóta már nem csak az derült ki, hogy a devizahitel megoldhatatlan probléma, de az is, hogy lassan azok is csőd szélére kerülnek, akiknek semmiféle hitelük nem volt.
  Ez az egy év tökéletesen bizonyította, hogy a fidesz professzionális a propaganda gyártásában, de hatalmas dilettantizmus jellemzi az ország vezetése kapcsán! És még majd 3 évük hátra van....”
 • 35. frakk 2011. augusztus 28. 08:42
  „És kiköveteli az elégedetlen lakosság a megszorításokat :)) A Magyar már csak ilyen, önmagának akarja a rosszat.
  A Magyar csak úgy tud feljebb haladni , hogy közben másnak a fején tapos.
  A Fidesz kormánynak kb volt egy példaértékű 1 hónapja amit igazi munkával (produktívan) töltött. Ez a hónap az első hónap volt, amikor a végkielégítéseket, és ordító fizetéseket megnyirbálták.
  Azóta sajnos nem találnak magukra a fiúk. Az Eu elnökség elterelte a figyelmüket. Ugyanabba a kelepcébe kerültek mint az Mszp, ez pedig az "időhúzás" . Csak beszélnek beszélnek, és szinte semmit sem csinálnak.
  A kormányváltáskor megmondtam (mint laikus) hogy az egy kulcsos adó hibás döntés. A tehetős réteg az állam által számukra jóváírt adókönnyítést soha nem fogja a gazdaságba bepörgetni, mert vagy kiviszik vagy luxus termékekre költik. 20 pontos saját javaslatokat tettem közzé , melyből immel ámmal az álrokkantak visszaállítását a Fidesz is megcsinálta. Persze nagyon immel ámmal, nem megfelelő mértékben.
  A Szél terv valóban elhibázott, mert nem munkahelyek létesítésére megy a pénz, hanem alibi élményfürdők létesítésére pl.
  Továbbra is a Közszolgák csökkentése a legfontosabb (bürokrácia)(korrupció)
  Rezsidíjak csökkentése
  Állami Önkormányzati költségek, kiadások lefaragása (pályázatok, közbeszerzések hathatós ellenőrzése)
  Valódi munkahelyek létesítése”
 • 34. dodoni 2011. augusztus 28. 08:38
  „Ideje lenne a rohamosan elöregedő, fogyó népesség gazdaságra gyakorolt, azt visszavető, sorvasztó hatásaival is szembenéznünk! Politikai hovatartozásoktól, szimpátiáktól, antipátiáktól mentesen. Enélkül a szembenézés nélkül, nincs, nem lehet gazdasági felemelkedésben reménykedni.”
 • 33. sbert 2011. augusztus 28. 07:49
  „régen bele ette magát a rossz életű is, és ez csak szegedi viszonylat....”
 • 32. sbert 2011. augusztus 28. 05:38
  „az lmp is életképtelen....”
 • 31. DobóI 2011. augusztus 28. 05:19
  „Szerintem is: Az előző "kormányzás" szoc-libes bűnözőinek vagyon elkobzása sokat segitene az ország adósság helyzetén!”
 • 30. Lehiggadt 2011. augusztus 28. 04:16
  „A hamburgeradóról:
  Ez egy olyan sarc, aminek az adminisztrációs költsége (nyilvántartás, ellenőrzés, stb...) elviszi a bevétel jó részét,vagyis drága bevétel! Ugyanis az ellenőrizhetetlen illetve ellenőrizetlen adónem nem is működik...
  Növeli a vállalkozók adminisztrációs költségét is, pedig mindig ennek ellenkezőjét harsogták!
  Az egészséges életmódra pedig egyáltalán nem lesz hatással - ha csak arra nem, hogy a vállalkozók ettől fognak infarktust kapni :( :(
  Ez éppen olyan "LOGIKUS", mint hogy a franciáknál egy szaGértő képviselő felvetette, hogy a dohányosok, alkoholisták és a drogosok fizessenek kevesebb nyugdíjjárulékot, mert ők úgyis rövidebb ideig élnek!?!”
 • 29. Lehiggadt 2011. augusztus 28. 00:35
  „Az igazságosságtalansága mellett ÓRIÁSI hiba volt az egykul(A)csos SZJA bevezetése:
  - Akik eddig is elfogadhatóbaban éltek, azok nagyon jól jártak! Köztük például a képviselők - miközben nagy orcával mondják, hogy nem emelték a járandóságukat, meg "NEM VETTÉK ÉSZRE", hogy két helyről kapják a költségtérítést, meg "NEM VETTÉK ÉSZRE", hogy 2 millánál többet kapnak a számlájukra...
  . Akik a létminimum határán kerestek, azok mind rosszabbul jártak, aminek a kompenzálását a vállalkozókkal próbálták megfizettetni- sikertelenül!
  - Azok, akik jobban jártak, azok nem belföldi fogyasztásra és sajnos nem is beruházásra, legalábbis nem Mo-on hasznlják fel a többletet!
  - Akik viszont a tömeges belföldi fogyasztást jelenthetnék, akik az ÁFA-val kompenzálhatnák a kiesést, azoknak a helyzetük miatt panganak az üzletek! Az embereknek nincs pénzük! 2-3 évvel ezelőtt a szupermarketekben hosszú sorok álldigáltak a pénztáraknál! Most? Alig lézengenek a vevők!?! Az éttermek konganak az ürességtől!
  - RÁadásul az államháztartásból hiányzik, hiányozni fog 4-500 milliárd!
  .
  Éppen ma hallottam, hogy Horvátországban időben beváltották Kunára a devizahiteleket!?! Így elkerülték a családok tömeges csődjét!
  .
  Az egészségügy épp olyan - ha nem katasztrofálisabb személyi és anyagi körülményekhez közelí, mint 2002-ben a Medgyessy kormány előtt! Ki is volt előtte... nem valami Orbán Viktor volt a miniszterelnök, aki olyan állapotban adta át a sok ígéret ellenére az egészségügyet, mint amilyenben. Jutalmul most az akkori leggőgösebb, legpökhendibb Mikolát most kinevezték külföldre az OECD nagykövetévé!?! Ha 2002-ben Medgyessy nem teljesíti a sokat kritizált fizetésemelési ígéretét, akkor 2002 évvégén lett volna az a helyzet, mint most van, amikor elfogy a személyzet!
  .
  A választott testületek hatáskörének letörésére kitaláltk és bebetonozták a kormányhivatalokat, mert kellett a hely a sok-sok csókosnak? Lásd Béna Gy. László, aki elbukta a választást!
  .
  Száz szónak is egy a vége! Amit az egyesek által második "átkosnak" becézet 8 év alatt nem tettek tönkre, azt most másfél év alatt sikerült!”
 • 28. Commander-V2 2011. augusztus 28. 00:13
  „A Fidesz jól csinálja, az LMP és a Jobbik csak hallgasson!”
 • 27. florian70 2011. augusztus 27. 21:28
  „Félelemkeltésből kitűnő!

  Az Orbán kormány alkotott egy nagy tervet, amit Széll Kálmánról neveztek el. Miért pont róla azt csak ők tudják megmondani. Van némi hasonlóság a terv és a volt miniszterelnök tevékenysége között. Akkor is sárba tiporták az igazságot, a nemzetet.
  Orbán Viktor legalább annyira szeret a népszerűség fényében sütkérezni és annyit, amennyit elődje Széll Kálmán tett. De a sütkérezés egyszer véget ér. Majd amikor a nép képviselői elfelejtik kötelességüket - erre már több példa is adódott, megmozdul maga a nemzet.

  Az Orbán kormány alkotott egy nagy tervet, amit Széll Kálmánról neveztek el. Miért pont róla azt csak az ők tudják megmondani. Van némi hasonlóság a terv és a volt miniszterelnök tevékenysége között. Akkor is sárba tiporták az igazságot, a nemzetet. Ami ebben a tervben foglaltatik, több eleme szinte félelmet kelt az emberekben. Többek közt rettegésben tartja a rokkantnyugdíjasokat. Mivel a magánnyugdíjakat orvul lenyúlta a kormány, következnek a rokkantnyugdíjasok. Amiből a jövő évi költségvetésben százmilliárdot akar spórolni a pocsékoló kormány. A korhatár alatti rokkantnyugdíjasokat akarják visszairányítani a munkaerőpiacra. Nem is volna gond, ha az egészségkárosult tudna hol dolgozni, vagy el tudná látni a munkát. Nevetséges és szánalmas, amit ez ügyben szerencsétlenkedik a kormány. Kevés a háziorvos az orvosszakértő. De ki az, aki vállalja a számukra is megalázó és terhes feladatot? Mert nekik kell dönteni a beteg állapotáról, alkalmas vagy nem a további munkavégzésre.

  Orvosok, ápolók ezrei hagyják el az országot a nagyobb megbecsülés reményében.
  A gazdaságot sem tudja kellő hozzáértéssel kezelni. El kellene végre ismerniük, hogy a gazdasági szabadságharc és az egy kulcsos adó elbukott. Sokakat tart rettegésben a devizahitel megfizethetetlenségig emelése. Az árfolyamrögzítést kevesen igénylik, hiszen sem a devizahiteleseknek, sem az államnak nem jó. A fizetési futamidő maximum 75 év betöltéséig terjedhet. És utána? Arról nincs döntés, hogy mi legyen azokkal, akinek még ezen túl is fizetni kell. Szintén félelmet kelthet az, amit Orbán Viktor mondott, hogy a gyerek tartsa el idős szüleit. Persze nekik nem gond. Ehhez elsősorban munkahelyek kellenének, megfelelő munkabér, amiből egy család megélhet.

  A kormány nagyot bukik, már látom. Nem számít arra, hogy a svájci frank erősödése nyomán a fogyasztás drámaian visszaesne - közte a Nemzetgazdasági Minisztérium. A tárca szerint a devizahiteleseket segítő árfolyamrögzítés lehetőségével a kormány egy hatékony eszközt állított fel arra, hogy az árfolyamgyengülés által érintett háztartások fogyasztásra fordítható jövedelme ne csökkenjen. Közölték: természetesen a makrogazdasági kockázatok vizsgálatakor minden potenciális külső, illetve belső sokkot, valamint annak lehetőségét figyelembe vesznek. De hosszú távon sem jó, mert a különbözetet ki kell fizetni. Nem puszira adják. Nesze semmi, fogd meg jól.

  Nem beszélve arról, hogy az egészségügyet szintén morzsolják, mint nagyapám anno a kukoricát. Munkahely teremtés helyet a munkahely megszüntetése a cél. Ami nekik kedves azt támogatják.
  A sajtót, a hírközlést bekebelezték Az ügyészség, az alkotmánybíróság, a köztársasági elnök, szinte mindenkit úgy irányítanak, ahogy nekik szimpatikusabb. De a nép egyszer besokall, eljön az idő, amikor fellázad, mert élni akar, nem lehet folyamatosan hazugsággal etetni. A nép ébredezik az álomból, amit az Orbán kabinet ígért. A nép csendben lázong. Munkavállalók, munkanélküliek, egészségügy, rendvédelem, katasztrófavédelem, vállalkozók, mind - mind lázong. A nép megtanulta mi az igazság, amiért harcolni fog.

  Újra visszavették Polt Péter a főügyész székbe, már ez nagyon alantas és felettébb gyanús, hogy folytatják gátlástalan, diktatórikus, alattomos népbutító politikájukat - majd ők megmutatják, börtönbe csuknak minden szocialista politikust. Csak ők a bűnösök azért is, amit másfél év alatt a Fidesz eltőzsdézett! Így terelik el a figyelmet a milliárdok eltünésében óriási hibát vétett Fidesz politikusokról. Könnyebb ártatlan embereket meghurcolni, börtönnel fenyegetni, mint vállalni azért a felelősséget, amit az elmúlt években hatalmas károkat okoztak az országnak. Úgy látom, gyűlnek a csontvázak, amit a Fidesz kormány nem talált - pedig tűvé tették érte még a széna kazalt is. De aki utánuk jön kormányra, lesz mit, kivel elszámolni való.

  A napokban a Déli pályaudvarra igyekeztem, tömegközlekedve a kettes metróval. Véletlenül egy megállóval előbb szálltam ki. Nem azért, mert megijedtem, hanem meglepődtem, hogy nem a Moszkva téren vagyok, hanem a Széll Kálmán téren. Ez nagyon fontos volt, hogy az utca és terek neveit megváltoztassák.
  Elnök úr! Ön azt ismétli, amit elődje tett az 1800-as években. Ma 2011.-t írunk a XXI. század elején, nem visszafelé kellene menni, hanem előre.
  Azt megállapíthatjuk, félelemkeltésben kitűnő kormányunk van.
  Mondja elnök úr, ön nem fél?”
 • 26. Hód 2011. augusztus 27. 21:16
  „2. zehn
  Minden szavaddal tökéletesen egyetértek, ennél jobban nem is lehetne összefoglalni a jelenlegi helyzetet. A jövő ebből fakadóan előre látható, a lakosság gyorsuló ütemben fog fogyni, egyre több lesz a nyugdíjas, akik maradnak az országban az alacsony illetve nem piacképes képzettséggel rendelkező tömegekkel együtt, így többet kell költeni szocális kiadásokra, melyek már most is sokkal magasabbak az indokoltnál. A belső fogyasztás még tovább csökken, ha az autógyárak termékei iránt esetleg csökken a kereslet, akkor gyorsan recesszióba süllyedhet az ország, amire nem biztos, hogy sokáig kell már várni.”
 • 25. studyfy 2011. augusztus 27. 20:01
  „frakk, azt hittem, hogy a jelenlegi közszolga száma csökkenni fog a megyei hivatalok feladatainak csökkenésével, de kiderült, hogy a megyei kormánybiztosi hivatal ezt a létszámot felveszi, sőt még nőni is fog a létszáma, hiszen új feladatokat is fog kapni. És ehhez jön majd hozzá a járási hivatalok megalakítása, ami újabb jelentős létszám növekedést fog eredményezni. Gazdag ez az ország.”
 • 24. Mil 2011. augusztus 27. 19:24
  „23. frakk 2011.08.27. 18:46

  A közsszolgák és a nyugdíjasok. Ez a két tétel viszi el a költségvetés javát. Igazából nem a nyugdíj a magas, hanem sok a nyugdíjas, több mint pl. a cseheknél. Rokikról nem is beszélve. Viszont a patthelyzet, hogy ha ki is zavarnák akit lehet a munkaerőpiacra, hát itt és most nem találna munkát zömük. Egyrészt a világgazdasági helyzet, másrészt az elcseszett kormányzás sem kedvez a munkahelyeknek(bérkommandó..). Pl. Szlovákiában ugyanakkora munkáltatói bekerülésből 3 embert lehet alkalmazni az itthoni 2vel szemben.”
 • 23. frakk 2011. augusztus 27. 18:46
  „Az alapprobléma a közszolgák magas létszáma.
  Mivel ezeket az embereket fizetni kell ( nem is akárhogy) a többi népcsoportra eső adókat sem tudják csökkenteni. Minden pénz elmegy a közintézmények működési költségeire, az alkalmazottak fizetésére. Improduktív létszám, amit egyetlen fejlett nyugati társadalom sem engedhet meg ilyen létszámban. Ott nincs is.
  Természetesen sok egyéb probléma is van ? megy az időhúzás sajnos már az új kormány keretein belül is.
  Persze a főbűnös Mszp örül a tesze tosza kormányzásnak.”
42 hozzászólás
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Baleset az M1-es autópályán, négyen sérültek

Kamion és személyautó ütközött szombat reggel az M1-es autópálya 22-es kilométerénél, a balesetben négyen sérültek meg. Tovább olvasom