Délmagyar logó

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -4°C | 5°C Még több cikk.

LMP: emberi jogi egyezményekbe ütköző módon zavarják az éhségsztrájkolókat

Az LMP a rendőrség azonnal fellépését követeli amiatt, hogy a közszolgálati csatornák budapesti, Kunigunda utcai székházának bejárata előtt folyamatosan hangos zene szól az éhségsztrájkolók zavarására.
LMP: Guantanamo

A Lehet Más a Politika (LMP) követeli a rendőrség azonnal fellépését a közszolgálati csatornák Kunigunda utcai székházának bejárata előtt megállás nélkül hangosan játszott zene megszűntetése érdekében. Az éhségsztrájkolók zavarására szolgáló hangos zene és az éjszakai reflektorok alkalmazása kínzásnak minősül, így európai emberi jogi egyezményekbe ütközik.

A székházból több napja hangszórón az épület elé kihangosítva éjjel-nappal két zeneszámot játszanak feltehetően abból a célból, hogy elzavarják Nagy Navarro Balázst, a Televíziósok és Filmkészítők Független Szakszervezete (TFSZ) elnökét és társait, akik december 10-e óta éhségsztrájkot folytatnak. Néhány napja éjszaka még erős reflektorokkal is megvilágítják a demonstrálókat. Utoljára a guantanamói táborban alkalmaztak hasonló kínzási módszereket, amelyeket a világ számos kormánya, emberi jogi szervezete, és a Vöröskereszt is súlyosan elmarasztalt. Az alvásmegvonás és a pihenés megakadályozása kimeríti a kínzás fogalmát, így szembemegy az Emberi Jogok Európai Egyezményének 3. cikkével, a kínzás tilalmával.

A zajártalomnak már önmagában is komoly egészségkárosító hatása van. Nem csak halláskárosodást, de stresszt, magas vérnyomást, szív- és érrendszeri rendellenességeket is okoz. Az alváshiánynak még súlyosabb következményei lehetnek. Az LMP meggyőződése, hogy a TFSZ tagjai jogszerűen gyakorolják gyülekezései jogukat, és fejezik ki tiltakozásukat, így a párt felszólítja a rendőrséget a televízió önkényes kínzási módszereinek azonnali megszűntetésére. Ellenkező esetben az LMP jogi lépéseket tesz az ügyben.

Szabó Tímea országgyűlési képviselő Az Emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottság alelnöke
Kiadó: Lehet Más a Politika (LMP)

_____________________________________
Magyarországi Európa Társaság: Szolidaritás

A Magyarországi Európa Társaság szolidáris a tisztességes közmédiáért éhségsztrájkolókkal! 2011 december 19-i döntésével az Alkotmánybíróság végre helyreállította az írott sajtó szabadságát Magyarországon, de csak félmunkát végzett: az elektronikus médiát sújtó antidemokratikus törvényi rendelkezéseket nem vizsgálta. Tette ezt annak ellenére, hogy immár egy esztendeje zajlik a közmédia radikális átalakítása, s az érdekképviseletek tehetetlenek a csoportos létszámleépítéssel fedezett politikai tisztogatással szemben.

A Magyarországi Európa Társaság szolidaritását fejezi ki mindazok mellett, akik éhségsztrájkot folytatnak a tisztességes közmédia alapfeltételeinek biztosításáért. A MET megállapítja, hogy Nagy Navarro Balázs és Szávuly Aranka kezdeményezése nélkül valószínűleg soha nem került volna sor a köztelevíziók december 3-i híradóiban elkövetett "szakmai hibák" kivizsgálására és a felelősök részleges szankcionálására, de a teljes igazságot a közmédia vezetői még mindig titkolják a nyilvánosság elől.
Ráadásul az eddigi büntetések következetlenek maradtak, és még mindig hiányoznak a szerkesztői cenzúra kiiktatásának garanciái, jóllehet immár feketén-fehéren lelepleződött az egész Európát megrázó magyar médiatörvény. A MET, mint korábbi közleményeiben, továbbra is Európa egyik legfontosabb vívmányaként tekint a sajtószabadságra, és a mindenkori kormányzattól független közmédia szavatolására. Érthetetlennek és megengedhetetlennek tartja, hogy az Európai Unió egyik tagállamában mindezért az éhségsztrájk végletes eszközével kelljen küzdeni. Budapest, 2011.december 21. A nyilatkozatot támogatták 38-an, tartózkodtak 2-en, ellene szavazott 1 fő
Kiadó: Magyarországi Európa Társaság

_____________________________________
MTVA: Visszautasítjuk

Az MTVA határozottan visszautasítja, hogy bárki az emberi jogok megsértésével vádolja az intézményt. Ez puszta hangulatkeltés. Az MTVA bármely lépésének a guantánamói foglyokkal történő bánásmóddal való összehasonlítása elképesztő vádaskodás. A közmédia gyártóbázisa előtt demonstrálók jogellenesen akcióznak: magánterületet használnak bejelentés és engedély nélkül, sztrájkot folytatnak a sztrájktörvény szabályainak semmibevételével, pártpolitikai demonstrációkon vesznek részt. Mindezek ellenére az MTVA nem lép fel a jogellenesen demonstrálókkal szemben, mert pontosan tudjuk: a demonstrálók célja semmi más, mint hogy "mártírrá" váljanak. Sőt, az MTVA orvosi ügyeletet, fűtött pihenőszobát, megerősített biztonsági őrzést, tisztálkodási lehetőséget, mobil WC-t biztosít a jogellenesen demonstrálóknak. Az MTVA-t az emberi jogok megsértésével vádolókkal szemben bírósághoz fordulunk.
Cserháti Ágnes, az MTVA szóvivője

Olvasóink írták

 • 4. Qllancs 2011. december 26. 10:33
  „Csináljanak áram szünetet. Húzzák ki --v. vágják el a zsinorokat.”
 • 3. bánki 2011. december 26. 09:10
  „,,Az éhségsztrájkolók zavarására szolgáló hangos zene és az éjszakai reflektorok alkalmazása kínzásnak minősül, így európai emberi jogi egyezményekbe ütközik. "

  Csatlakozom, de ez semmi a tv-től elszenvedettektől! Reklám előtt fel...... a hangerőt! Idióta gagyi műsorokkal rongálják a kedves nézőt.”
 • 2. DMagóg 2011. december 26. 09:07
  „A szerzői jogvédő szervezet vizsgálta-e már a nyilvános zeneszolgáltatás jogszerűségét, vagy az csak szoláriumokban szokás?”
 • 1. deszkás 2011. december 25. 22:12
  „Rákay Filipék nem tudják? Most mindenki "jogszerűen" intézi el a sztrájkolókat. Érdekes,naggyon érdekes.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hozott-e telitalálatot a Jézuska?

Kisorsolták az ötös- és a hatos lottón is az 51. heti számokat és a jokerszámot is. Tovább olvasom