Délmagyar logó

2017. 08. 18. péntek - Ilona 18°C | 32°C Még több cikk.

LMP: évente csak kétszer lehessen módosítani a szabálysértési 

Az LMP azt kéri, hogy a szabálysértésekről szóló törvény évente legfeljebb két alkalommal lehessen módosítani.

Az LMP azt kezdeményezi, hogy a szabálysértésekről szóló törvény évente legfeljebb két alkalommal lehessen módosítani - írta az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében Dorosz Dávid.

Az Országgyűlés Honvédelmi és rendészeti bizottságának tagja arról ír, hogy a kormánypártok már most módosítani szeretnék a még hatályba sem lépett szabálysértési törvényt. Hozzáteszi, hogy habár a legújabb kormánypárti javaslatba az LMP több indítványát is beépítették, a törvény összességében "még mindig hibás szemléletet tükröz". Pártjuk ezért további módosító javaslatokat is benyújt - bocsátja előre.

A politikus nagy előrelépésnek tartja, hogy a törvényjavaslat hozzáférést biztosít az áldozatoknak a büntető- és a szabálysértési eljárásokból befolyt összegekhez. Azt viszont problémásnak tartja, hogy míg a fiatalkorú elkövető ellen indult büntetőeljárásban kötelező a védő jelenléte, egy szabálysértési eljárásban védő részvétele nélkül akár egy tizennégy éves gyereket is elzárásra lehet ítélni.

Véleménye szerint ha ez így marad, a strasbourgi bíróság valószínűleg ki fogja mondani, hogy Magyarország megszegte az Emberi Jogok Európai Egyezménye aláírásakor vállalt kötelezettségeit. A fiatalkorúak jogainak érvényesítése érdekében ezért az LMP ismételten módosító javaslatokat terjeszt be, például a bűncselekményeknél a mediáció bevezetésével kapcsolatban - közli a képviselő.

Kitér arra is, hogy pártjuk határozottan elutasítja a hajléktalanokat "továbbra is következetesen üldöző kormányzati politikát". Úgy fogalmaz, hogy habár kikerült a törvényből a kukázás büntethetősége, a közterületen életvitelszerű lakhatás tilalma továbbra is olvasható a javaslatban. Dorosz Dávid kijelenti, hogy a szélsőséges, drámai élethelyzetet jelentő hajléktalanságra nem a büntetőpolitika a válasz. Az LMP azt várja a kormánytól, hogy a hajléktalanok vegzálása helyett mihamarabb álljon elő egy átfogó, hosszú távon is megoldást nyújtó hajléktalanügyi stratégiával - írja.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Autóbusz gázolt halálra egy kerékpárost Zalában

Halálra gázolta a busz azt a nőt, aki kivilágítatlan kerékpárjával elé hajtott Zalában. Tovább olvasom