Délmagyar logó

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 18°C Még több cikk.

LMP: ˝hadüzenet˝ és megfélemlítés a Horváth Andrásnál tartott házkutatás

A Fidesz szerint a hatóságok végzik a munkájukat.
Cséfalvay Zoltán nem kapott feljegyzéseket Horváth Andrástól

Cséfalvay Zoltán nem kapott feljegyzéseket Horváth Andrástól, és olyan feljegyzéseket sem, amelyek tartalmi átfedésben lettek volna a Horváth András által nyilvánosságra hozott információkkal. Egyebek mellett ezt tartalmazza a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) államtitkárának válasza Vágó Gábor (LMP) országgyűlési képviselő kérdésére.

A tárca honlapján csütörtökön megjelentetett dokumentumban Cséfalvay Zoltán hangsúlyozza: parlamenti és gazdaságstratégiai államtitkárként az NGM mindenkor hatályos szervezeti és működési szabályzatai szerint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) felügyelete kapcsán nincs feladat- és hatásköre.

A parlamenti és gazdaságstratégiai államtitkár nem felel adózási ügyekért. Amennyiben a NAV-ot, vagy általánosságban az adózást érintő megkeresést kap, azt illetékességből az adózásért és pénzügypolitikáért felelős államtitkárságra kell továbbítania - emelte ki válaszában Cséfalvay Zoltán. Hozzátette: hivatalba lépése óta ezek szerint járt el és ezek szerint jár el a továbbiakban is.

Horváth András, a NAV egykori munkatársa november elején egy sajtótájékoztatón beszélt arról, hogy nagyobb hazai cégek és multik évente több mint ezermilliárd forint értékben csalnak adót, amihez kormányzati körök támogatásával az adóhatóság is asszisztál.

Vágó Gábor szerdai sajtótájékoztatóján közölte: az LMP 19, az ügyben érdekelt személynek küld levelet, akiktől választ vár. A címzettek között egykori és mai miniszterelnökök: Medgyessy Péter, Gyurcsány Ferenc, Bajnai Gordon és Orbán Viktor is szerepelnek, de megtalálhatóak jelenlegi és volt pénzügy- és gazdaságért felelős miniszterek, valamint az adóhatóság vezetői is. Vágó Gábor külön megemlítette Lázár János Miniszterelnökséget vezető államtitkárt, Rogán Antalt, a Fidesz frakcióvezetőjét, valamint Cséfalvay Zoltánt, a nemzetgazdasági tárca államtitkárát, akik - állítása szerint - "tudtak az ügyről, de mégsem tettek semmit".

Együtt-PM: a hatalom megfélemlíti Horváth Andrást

Az Együtt-PM szerint a hatalom megfélemlíti Horváth Andrást ahelyett, hogy tisztázná a korábbi adóhivatali dolgozó komoly bűncselekményre utaló közérdekű bejelentését.

Erről Gulyás József, az Együtt-PM politikusa beszélt csütörtökön Budapesten, más témában tartott sajtótájékoztatóján.

Kiemelte: elfogadhatatlannak tartják a Horváth Andrásnál tartott házkutatást, ami szerintük azt mutatja, hogy a hatalomnak a megfélemlítés és nem a közügyek tisztázása az érdeke.

A volt szabad demokrata képviselő hangsúlyozta, az ügyben már csak egy kormányváltás hozhat fordulatot.

A rendőrség a Horváth Andrásnál tartott házkutatás közben elvitte a volt adóhivatali dolgozó számítógépének merevlemezét és számos iratot. A rendőrség személyes adattal való visszaéléssel gyanúsítja Horváth Andrást.

Horváth András november elején tartott sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy nagyobb hazai cégek és multik évente több mint ezermilliárd forint értékben csalnak adót, amihez kormányzati körök támogatásával az adóhatóság is asszisztál.

Fidesz: a hatóságok végzik a munkájukat

A Fidesz szerint a rendőrség végzi a munkáját a NAV-ügyben, az adóhatóság volt dolgozójának, Horváth Andrásnak pedig minden bizonyítékot át kellene adnia a nyomozóhatóságnak.

Kocsis Máté, a kormánypárt kommunikációs igazgatója ezt azzal kapcsolatban mondta csütörtöki sajtótájékoztatóján, hogy a rendőrök házkutatást tartottak Horváth Andrásnál, aki szerint nagyobb hazai cégek és multik évente több mint ezermilliárd forint értékben csalnak adót.

A Fidesz mindig is arra kérte Horváth Andrást, tárja fel dokumentumait, álljon a hatóságok rendelkezésére, és adja át nekik a nála lévő konkrét bizonyítékokat, ha már a nyilvánosságnak vagy politikusoknak nem mutatja meg - mondta Kocsis Máté.

Hozzátette, a nyomozóhatóságok szintén egyetlen dolgot tehetnek, hogy eljárnak az ügyben, "ez történik éppen most".

Kérdésre válaszolva Kocsis Máté nevetségesnek nevezte azt, hogy az MSZP szerint a kabinet egy hozzá közel álló üzleti körnek akarja átjátszani a takarékszövetkezeteket.

A kormánypárt kommunikációs igazgatója szerint azzal szemben, hogy a szocialisták hagyták elsorvadni ezt a szektort is, a takarékszövetkezetek most, az állami segítségnyújtás után éppen talpra állnak.

A Magyar Közlönyben kedden megjelent határozat szerint nyilvános nemzetközi pályázaton értékesítik a TakarékBankban meglévő többségi állami részesedést a legnagyobb vételárat ajánló befektetőnek.

LMP: ˝hadüzenet˝ a Horváth Andrásnál tartott házkutatás

Az LMP "hadüzenetnek" tekinti a Horváth András korábbi adóhivatali dolgozónál tartott csütörtök délelőtti házkutatást.

Schiffer András, az ellenzéki párt társelnöke sajtótájékoztatón kifogásolta, hogy nem azoknál a személyeknél vagy cégeknél vizsgálódik a rendőrség, akikről a korábbi NAV-munkatárs bizonyítékokat adott át a nyomozó hatóságnak, hanem nála.

A politikus szerint ez egyértelmű hadüzenet minden tisztességes állampolgárnak, hogy aki jelenleg Magyarországon megpróbál tisztességtelen ügyleteket felfedni, akár a saját egzisztenciája kockáztatásával, azon nagyon hamar rajtaüt a rendőrség. Világos jelzés arra, hogy senki ne merjen "a nagy halak után kutatni" - tette hozzá.

Emlékeztetett: Horváth András, aki november elején tartott sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy nagyobb hazai cégek és multik évente több mint ezermilliárd forint értékben csalnak adót, amihez kormányzati körök támogatásával az adóhatóság is asszisztál, az elmúlt hetekben gondosan ügyelt a törvények betartására, és egyetlen konkrét személyt sem nevezett meg. Saját bizonyítékait ugyanakkor átadta az ügyészségnek.

"Ennyit ér a bejelentővédelem Magyarországon" - jelentette ki Schiffer András, hozzátéve: az LMP felajánlja jogi segítségét Horváth Andrásnak és támogatja a csütörtök délutánra civil szervezetek által rendezett demonstrációt is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mesterházy: mozgósítási kampányra készül az MSZP

A politikus szerint megvan az a tömeg, amely kormányváltást akar, ezért minden demokratikus… Tovább olvasom