Délmagyar logó

2016. 12. 10. szombat - Judit 0°C | 9°C

LMP: hiány és pazarlás jellemzi az önkormányzati rendszert

Az elmúlt hat évben körülbelül ezer milliárd forintnyi forrást vontak ki az önkormányzati finanszírozási rendszerből, emiatt a közszolgáltatások ellátása fenntarthatatlanná vált és tovább növekedtek a települések közötti különbségek.
A mai magyar önkormányzati rendszert a hiány és a pazarlás jellemzi – ismertette az LMP álláspontját Szabó Zsolt választmányi tagtársával közösen tartott pénteki, budapesti sajtótájékoztatóján Falusi Norbert.

A kecskeméti önkormányzati képviselő hozzátette, hogy eközben az önkormányzati közszolgáltatásokhoz való hozzáférés egyre igazságtalanabb lett.

Felhívta a figyelmet arra, hogy az elmúlt hat évben körülbelül ezer milliárd forintnyi forrást vontak ki az önkormányzati finanszírozási rendszerből, emiatt a közszolgáltatások ellátása fenntarthatatlanná vált és tovább növekedtek a települések közötti különbségek.

A politikus megemlítette azt is, hogy ezzel párhuzamosan a települések adósság- és kötvényállománya hatalmasra duzzadt.

A problémáért egyaránt felelőssé tette a volt MSZP-kormányokat illetve a 2006 óta a posztjukon lévő „narancsos önkormányzati vezetőket".
Hangsúlyozta, hogy 2008-ig elsősorban a kétezer főnél kisebb lakosságú településeken indultak adósságrendezési eljárások, de most már több város is csődközeli helyzetbe került, miközben a fizetésképtelenség elérte a megyéket is.

Pártja elképzeléseit ismertetve hangsúlyozta, hogy elvetnek mindenfajta központosításra törekvő lépést valamint ellenzik a kormány neoliberális gazdaságpolitikáját. Az LMP nevében ezek helyett a decentralizáció és a zöld fordulat mellett áll ki. Utóbbin keresztül ugyanis – véleményük szerint - fenntartható módon lehetne finanszírozni az önkormányzati rendszert és valós bevételekhez lehet juttatni a településeket.

Szabó Zsolt azt jegyezte meg, hogy a kormányzat az egykulcsos adórendszerrel „újabb csapást mér" az önkormányzatokra. Számításaik szerint 2013-ban az önkormányzatok húsz százalékkal jutnak kevesebb bevételhez. Felhívta a figyelmet, hogy miután ekkor már folyamatosan törleszteniük kell a hiteleket illetve fizetniük a kibocsátott kötvények után, így a települések teljesen ellehetetlenülhetnek.

A politikus végül azt mondta, hogy ha Orbán Viktor, a bejelentéséhez híven nem fog szakítani az egykulcsos adórendszerrel, „akkor legalább arra kérjük, hogy legyen előrelátó, és kezdjen el már a 2012-es költségvetési ciklusban foglalkozni az egykulcsos adórendszerből származó önkormányzati problémákkal" – közölte Szabó Zsolt.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Orbán: a keresztény tanok a megújulás alapjai

A keresztény tanokat nevezte a megújulás alapjainak Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a… Tovább olvasom