Délmagyar logó

2017. 08. 22. kedd - Menyhért, Mirjam 14°C | 24°C Még több cikk.

LMP: hibás a Fidesz választási koncepciója

A párt szerint a Fidesz választási koncepciója fenntartja a rendszer legrosszabb elemét, az ajánlószelvény-gyűjtést, miközben eltörli a legjobbat, a kétfordulós szavazást.
Karácsony Gergely, az LMP frakcióvezető-helyettese úgy fogalmazott, hogy az ajánlócédula-rendszer elavult, miközben eltűnik a stabil kormánytöbbség létrejöttét biztosító, de a választói akaratot is arányosan tükröző kétfordulós jelleg.

Hozzátette, hogy ennek ellenére a javaslat "egy hajszállal jobb", mint amit Áder János EP-képviselő korábban ismertetett, mert megtartaná a kompenzációt, habár egyelőre nem lehet tudni, hogy ez milyen módon valósulna meg.

A második forduló eltörlésére visszatérve úgy fogalmazott, hogy a Fidesz "elszámolta magát, mert lehet, hogy a saját érdekeire akarja szabni a rendszert, de ezzel a lépéssel a Jobbiknak kedvez."

A Fidesz koncepciója szerint a 200 fős parlamentet egyfordulós, kétszavazatos, töredékszavazat-visszaszámláló elemekkel kombinált választási rendszeren keresztül választhatják meg, amely a legkisebb szavazatveszteség érdekében kombinálja a többségi (egyéni) és az arányos (pártlistás) rendszert.

A koncepció értelmében a továbbiakban is két szavazattal rendelkezik minden Magyarországon lakóhellyel rendelkező választópolgár. Ha a választópolgár a magyarországi választójegyzékben kíván szerepelni, akkor egy szavazatot egyéni választókerületi országgyűlési képviselő-jelöltre, egyet pedig országos listára adhat le.

Ha pedig a nemzetiségi választói névjegyzékben kíván szerepelni, akkor egy szavazatot az egyéni választókerületi országgyűlési képviselő-jelöltre, egyet pedig a kedvezményes nemzetiségi jelöltre adhat le. A koncepció szerint tehát megszűnnének a jelenlegi területi (19 megyei és 1 fővárosi) listák és helyüket az országos lista venné át.

A Fidesz tervei szerint emellett a Magyarországon lakóhellyel nem rendelkező, határon túli magyar állampolgárok megkapják a magyarországi választójogot, amellyel a magyarországi országos listára szavazhatnak. A tervezet másik újdonsága, hogy bevezetné a nemzetiségi választójogot: vagyis a kisebbségi névjegyzékben szereplő állampolgárok szavazhatnak a nemzetiségi listákra.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Saját újságot jelentet meg a Jobbik

A Hazai Pálya című lapot a barikad.hu internetes oldal és a Jobbik sajtóosztály munkatársai, valamint a párt szakértői írják. Tovább olvasom