Délmagyar logó

2018. 06. 22. péntek - Paulina 14°C | 27°C Még több cikk.

LMP: iskolaőrök helyett pedagógiai asszisztensek kellenek

Az iskolaőrök alkalmazása egy valós problémára adott rendkívül rossz válasz - véli az ellenzéki párt.
Az LMP véleménye szerint nem iskolaőröket, hanem pedagógiai asszisztenseket kellene alkalmazni az iskolákban – jelentette ki csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján Karácsony Gergely.

Az iskolaőrök alkalmazása egy valós problémára adott rendkívül rossz válasz – minősítette a kormányzati honlapon szerdán közzétett tervezetet a frakcióvezető-helyettes. Hozzátette: valóban sok gyermek lemorzsolódik, sokan kerülik az iskolákat és az osztálytermekben időnként megjelenik a fizikai erőszak is. Szavai szerint az iskola viszont "nem kaszárnya", mert nem csak az a cél, hogy fizikailag rend legyen a termekben, de az is, hogy az iskolákban töltött idő valóban a gyerekek épülésére szolgáljon.

Felhívta a figyelmet, hogy a jelenlegi kormány "súlyos milliárdokat von ki az oktatásból", "erőszakosan államosítani" akarja az általános és középiskolákat, miközben „politikailag motivált" módon neveztek ki vezetőket.

Hangsúlyozta, hogy pártjuk szerint jó minőségű iskolákra és oktatásra lenne szükség, miközben a pedagógusokat pedagógiai asszisztensek alkalmazásával tehermentesítenék. Utóbbiak külön tudnának foglalkozni azokkal a motiválatlan, lemorzsolódó gyerekekkel, akikre a jelenlegi rendszeren belül a pedagógusoknak nem mindig jut pluszidejük.

Egy szerdán közzétett törvénytervezetből derül ki, hogy iskolaőröket alkalmazhatnának a nevelési és oktatási intézmények a Belügyminisztérium (BM) tervei szerint. Az őrök megakadályozhatnák, hogy a tanköteles korú diákok a tanítás vége előtt - igazolatlanul - elhagyják az iskolát, jogosultak lennének betartatni a házirendet, elfogni azokat, akik bűncselekményt vagy szabálysértést követtek el, továbbá meggátolhatnák az intézmény területére való jogosulatlan belépést.

Mindennek érdekében módosítanák a tavaly elfogadott, új köznevelési törvényt, hasonlóan a rendőrségről szóló jogszabályhoz, amelyben kimondanák: azt a tanköteles korú diákot, aki nem tudja igazolni, hogy a tanítási óráról vagy az iskola által szervezett kötelező foglalkozásról engedéllyel hiányzik, a rendőrök az igazgatóhoz kísérhetik, vagy a nevelési-oktatási intézménnyel történt előzetes egyeztetés után oda útba indíthatják.

Olvasóink írták

 • 5. vidékipolgár 2012. április 22. 07:12
  „Bele fogunk rokkanni az integrációba! (600 év) Egyenleg:
  -Semmi nem változik csak az integrálandók száma nő. (Ezáltal egyenes arányban nő a munkanélküliség, bűnözés és az eltartandók száma is.)
  -Sehol a világon nem tapasztalt, ismer senki követhető példát ennek a problémának a megoldására eddig. (Dúrva,radikális, középkori módszerek sem vezettek célra.)
  -Az integrálandóknak eszük ágában sincs a legcsekélyebb együttműködésre sem, közülük néhányan (akik akartak)
  rég túl vannak a beilleszkedésen (alacsony %).
  Mindezt a mi adónkból teszi a qurcsány,orbán...stb. kormány eredmény nélkül.
  -Ha tévednék kérem gyözzön meg valaki az ellenkezőjéről...!”
 • 4. bánki 2012. április 20. 06:04
  „Minden nap adnak egy gumicsontot LMP-k. csak kerüljenek be a sajtóba.

  pedellus - kedves ,,füvesek" így hívták a mi gyermekkorunkban.”
 • 3. Mozimasiniszta 2012. április 19. 19:39
  „A dolog nem hat az az újdonság varázsával, legfeljebb nálunk ! tegyük félre hogy minek hívják a rendtartással megbízott személyt, szükség van rá ! A tanárverések, az erőszakoskodás a korafejlett, ám szellemileg hátrányosi kategóriába szorult ifjú egyedek részéről a szolidabb viselkedésű tanulókkal szemben , igazolják a rendfenntartás igényét ! Az alkalmasint becsörtető - a rossz jegyet adó tanárt megregulázni szándékozó - rokonságról
  már ne is beszéljünk! Azon csodálkozom hogy egyes vidékeken tűrik még a tanárok a napi vegzálást !”
 • 2. tucat 2012. április 19. 18:50
  „Mielőtt valaki ápolókat küldene rám: más hangulatú véleményem is van minderről, itt:
  http://www.delmagyar.hu/belfold_hirek/iskolaoroket_alkalmazhatnanak_az_oktatasi_intezmenyek/2275092/
  Kérek engedélyt...! :D”
 • 1. tucat 2012. április 19. 18:47
  „Ez az, fiúk! Mindent erőből, izomból! hadd lássák a kölykök, hogy is működik ez, a mi varázslatos felnőtt társadalmunk, amelybe érdemes belenőni a suliban is kínált magatartásmintákat követve!
  A suliőr lehetőleg militarista gúnyában feszítsen a kölkök között, és pökhendi módon lóbálja a gumibotját, s a vaskos derékszíjáról lógó bilincset is csörgesse hangosan, amelyet akkor használ például, ha a helyőrség-parancsnokság kölyökrendészetének a járőrei (a rendőrség, kadétok becserkészésre szakosodott, diverziós metódusú alegysége) elfognak egy ifjú kadétot, aki engedély nélkül elhagyva a szolgálati helyét, a helyőrség területén tekergett. Mert ilyenkor a VÁP visszaviszi az apródot az iskolaktanyába, ahol az őr pk. - az üti, a szd. pk. (eredeti, békebeli nevén osztályfőnök), vagy az egység pk. (igazgató) további intézkedéséig - az iskolafogdában, elzárva őrzi. A belső rendészeti feladatok hősies ellátása érdekében ajánlatos lenne a jogalkotónak, az ismert körülményekre figyelemmel, a rendészeti erők gázspray-vel, szakiskolaktanyák belrendjének őrzése esetén pedig maroklőfegyverrel, esetleg automata deszantfegyverrel való felszerelésük elrendelése is. Nagy területű iskolaktanya objektumok rendjének biztosítása érdekében hds. közvetlen glho. aeg-ek és mobil pc alakulatok is legyenek igénybe vehetők, melyek kijelölése és htp. ellátásának megszervezése (logisztika) a BM és a HM közös feladata, bevetésükről pedig a veszélyeztetett objektum p-sága kérésére a kp. hdm-i üti dönt.
  Csdak izomból! Csak erővel! Megregulázzuk a mocskos, züllött, szemét jövőnket (ifjúság)!
  Ria! Ria!
  :(((((((((((
  Nor-má-lis? :OOOOOO :SSSSSSSSS

  Ha valakit fellelkesítenek a fenti ötletek... Nagyon aggódom, hogy ilyen hatásuk is lehet.
  Kérek engedélyt az étkezdébe távozni!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Honosítás: beérkezett a 250 ezredik kérelem

A legtöbb magyar állampolgársági kérelmet Csíkszeredában, Szabadkán és Kolozsváron nyújtották be. Tovább olvasom