Délmagyar logó

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 3°C | 13°C Még több cikk.

LMP: koncepciós perrel üzen a kormány a civileknek

A győri Audi-beruházást megtámadó Tiszántúli Természetvédő Társaság (TTT) elnökének előzetes letartóztatásával és az ellene folyó "koncepciós perrel" Jávor Benedek LMP-s parlamenti képviselő szerint a kormány egyértelmű üzenetet küld a civileknek.
A politikus kedden Zsák Ferenc TTT-elnököt Debrecenben, a Hajdú-Bihar Megyei Büntetés-végrehajtási Intézetben akarta meglátogatni, de erre nem kapott engedélyt a megyei főügyészségtől.

Megfelelően nagy gazdasági érdekek jelenléte esetén a kormányzat és az igazságszolgáltatás is aránytalan és súlyos rendelkezéseket kész meghozni, hogy bizonyos gazdasági érdekkörök útjából minden veszélyt elhárítson - fogalmazott az Országgyűlés Fenntartható fejlődés bizottságának elnöke sajtótájékoztatóján.

Meglátása szerint ez nem kizárólag Zsák Ferenc és a TTT ügye. A kormány az elmúlt egy évben egyértelmű üzeneteket fogalmazott meg a civil szféra felé - mondta a képviselő, példaként hozva a civil szervezetek támogatásának "lefelezését" és jogaik szűkítését. "Zsák Ferenc esete jelzi: amennyiben nem értettek a források kurtításából a civilek (...) úgy megmutatják, hogy másféle módon is tudnak üzenni" - közölte Jávor Benedek.

Megítélése szerint veszélyes folyamat indult el azzal, hogy védhető indok nélkül helyeznek valakit előzetes letartóztatásba. Ezzel kapcsolatban utalt arra, hogy letartóztatása előtt Zsák Ferenc együttműködött a hatóságokkal és meg sem próbált elrejtőzni vagy bárkit is megfélemlíteni.

"Hagyó Miklós vagy Kocsis István esetében az ügyészség szerint nem áll fenn a tanúk befolyásolásának veszélye, mert ők képtelenek erre. Szemben egy kis vidéki civil szervezet elnökével, aki tanúkat képes befolyásolni és a már lefoglalt, számítógépen lévő bizonyítékokat megsemmisíteni is" - jegyezte meg ironikusan.

Jávor Benedek egyúttal jogellenesnek minősítette, hogy nem engedték őt találkozni a vádlottal, holott szerinte a képviselői jogállásról szóló törvény erre neki lehetőséget ad.

A TTT az év elején támadta meg a győri Audi-gyár bővítési beruházásának környezetvédelmi engedélyét. A szervezet később megállapodást kötött a német céggel, majd Zsák Ferenc kompenzációképpen más természetvédelmi területek fejlesztését kérte a német gyártól, akik ezt vesztegetési kísérletként értelmezték, és feljelentették. A TTT vezetőjét május 30-án vette őrizetbe a Nemzeti Nyomozó Iroda vesztegetés gyanújával, két napra rá viszont a Debreceni Városi Bíróság szabadlábra helyezte. Ezt az ügyészség megfellebbezte, és Zsák Ferencet június 16-án egy hónapra előzetes letartóztatásba helyezték, amelyet október 15-ig meghosszabbítottak.

Olvasóink írták

 • 4. klj_54 2011. szeptember 07. 09:11
  „4. frakk 2011.09.06. 20:32
  Légy szíves egyértelművé tenni állásfoglalásodat!

  Nem tudom, hogy egy alkoholbeteg mellett vagy ellen akartál szólni?”
 • 3. frakk 2011. szeptember 06. 20:32
  „A legsötétebb kommunista idők itélkezéseit láthatjuk viszont.
  Az Audi beruházás valóban fontos, és nem a természetvédők érdekei fontosak ez ügyben, de egy ember ilyen módon való félreállítása gyalázatos.”
 • 2. klj_54 2011. szeptember 06. 18:08
  „Jó reggelt LMP, még csak most jöttek rá?”
 • 1. Jozsoci 2011. szeptember 06. 15:57
  „Szégyen, gyalázat. Rákosi rendszer.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Életfogytiglant kapott a skalpolós feleséggyilkos

A nagykinizsi férfi 2010-ben féltékenységből brutális kegyetlenséggel meggyilkolta feleségét. Tovább olvasom