Délmagyar logó

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 9°C | 25°C Még több cikk.

LMP: közel duplájára nőttek a kisvállalkozók terhei

Az ellenzéki párt szerint ennek hatására az érintetek "sorban állnak", hogy visszaadhassák vállalkozói igazolványukat.
A kormány intézkedései drasztikusan emelik a kisvállalkozók költségeit és adminisztrációs terheit, aminek hatására az érintetek "sorban állnak", hogy visszaadhassák vállalkozói igazolványukat – mondta keddi, budapesti sajtótájékoztatóján Scheiring Gábor. Az LMP-s politikus számításai szerint a vállalkozók járulékterhe idén közel a duplájára nőtt.

Az LMP gazdasági kabinetjének vezetője úgy fogalmazott, hogy az emeléssel a vállalkozók a múlt héten szembesülhettek, mert február 12-ig kellett befizetni a januári járulékokat. Szavai szerint ekkor a vállalkozók tömegei tapasztalták azt, hogy havi harimncezer forinttal kell több járulékot fizetniük, ami például a minimálbéresek esetében hetvenezer forintot jelent.

A képviselő úgy fogalmazott, hogy az "adóegyszerűsítés és adócsökkentés kormányának mindezt a világ legbonyolultabb módján sikerült elérnie". Felhívta a figyelmet, hogy a járulék alapja az alkalmazottaknál maga a minimálbér, az egyéni és társas vállalkozók esetében viszont megemelték a járulékalapot, így a nyugdíjjárulékot a minimálbér 112,5 százaléka, az egészségügyi járulékot viszont a minimálbér 150 százaléka után kell fizetni. Közlése szerint ezek hatására a vállalkozók járulékterhe közel duplájára nő - közölte.

Az LMP teljesen elhibázottnak tartja ezt a lépést, mert a minimálbérre bejelentett milliomosok eltitkolt jövedelmeit a havi plusz 30 ezer forinttal nem lehet megfogni, a borsodi villanyszerelőt, a kistarcsai varrónőt vagy a pesti vízvezeték-szerelőt azonban mindez teljesen hazavágja - mondta az ellenzéki politikus. Hozzátette: ha havonta megduplázódik az adóteher, az nem segíti, hogy egyre többen váltsák ki igazolványukat és nézzenek saját megélhetés után.

Scheiring Gábor végül azt mondta, hogy ha a kormány célja az adócsalókkal szembeni fellépés, akkor a vagyonosodási vizsgálatokat kellene kibővíteni; erre azonban a kabinet nem hajlandó. Hozzátette, hogy emellett a kisvállalkozók érdekében igazságosabbá kellene tenni a közteherviselést és be kellene vezetni a többkulcsos jövedelemadót. Az elmaradott térségekben, illetve a képzetlenek körében járulékokat kellene csökkenteni, a pangó piacot pedig állami zöldberuházásokkal kellene élénkíteni - fűzte hozzá.

Olvasóink írták

  • 2. bánki 2012. február 21. 17:53
    „Egyetlen egy LMP-s kisvállalkozót sem ismerek !

    Nyilván az ,,ÉN" hibám !”
  • 1. racionalitás? 2012. február 21. 15:25
    „ez így van...ezért fogják nagyon sokan csak a 6400ft-ot megfizetni és szüneteltetni a cégecskét....és így no adó...no munkaadás...csak kirugás leépítés...gratula abovlibagázsnak.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fidesz: 206 ezer közmunkás él több pénzből, mint eddig

A kormány idén 206 ezer olyan embernek ad munkát, aki eddig segélyből élt. Tovább olvasom