Délmagyar logó

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 21°C Még több cikk.

LMP: nem a bulvármédiát, hanem az áldozatokat kell segíteni

A párt szerint a büntetésüket töltő személyek által a média számára értékesített történetekből származó bevételeket a sértettek követeléseinek kielégítésére kell fordítani.
A párt által benyújtott törvénymódosító javaslatok célja az, hogy a bűncselekmények áldozatai a lehető legkisebb lelki sérüléssel vészeljék át a hivatalos eljárásokat.

Az LMP szerint elfogadhatatlan, hogy a Fidesz-KDNP által benyújtott törvényjavaslat nem a bűncselekmények áldozatait, hanem elsősorban a bulvármédiát segíti. Azzal a kormányzati javaslattal ugyanis, hogy a büntetésüket töltők történeteik eladásáért nem kaphatnak pénzt, csak a sajtó jár jól, hiszen ingyen juthat hozzá a közlési joghoz, így azok profitját növeli.

Az általunk beterjesztett két törvénymódosító javaslat egyike ezzel szemben azt akarja elérni, hogy a sztorik eladásából származó bevételeket elsősorban a sértetti követelések kielégítésére lehessen fordítani. Ha a sértett ezzel nem él, akkor az összeg más bűncselekmények sértettjeinek javára volna felhasználható.

Utóbbi esetben a keresmény negyede továbbra is az elítéltnél maradna, hogy megmaradjon az egyéni érdekeltség. A másik általunk benyújtott törvénymódosító javaslat célja, hogy a közvetítői eljárást mindenki számára elérhetővé tegyük.

A mediáció széleskörű igénybevétele jelentősen csökkenti az áldozatokat érő lelki traumát, ezért ennek igénybevételét mindenképpen ösztönözni kívánjuk. A közvetítői eljárással csökkenthetők az állam költségei is, ezért azt javasoljuk, hogy – az eljárásban kötött eltérő megállapodás hiányában – minden egyéb, a közvetítői eljárás során a sértettnél felmerülő indokolt költséget előlegezzen meg.

Olvasóink írták

  • 1. Elendur 2011. október 20. 10:45
    „Azaz lenne egy kereskedelmi börtönmédia, ahol is az elitéltek a média celebjei, a másodközlési jogokat pedig a börtönmédia értékesítheti tovább, más közszolgálati, vagy kereskedelmi médiumoknak, értem.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Másfél milliós támogatást kaphatnak a háziorvosok

Akár másfél millió forintos támogatást is kaphatnak eszközbeszerzésre a jövőben a háziorvosok -… Tovább olvasom