Délmagyar logó

2018. 02. 19. hétfő - Zsuzsanna -3°C | 7°C Még több cikk.

LMP: nem elegendő a kormány családtámogatási akcióprogramja

A beígért részmunkaidős adókedvezmény nem ad könnyebbséget a nők többségének - írta közleményében Szél Bernadett.
A Lehet Más a Politika (LMP) nem tartja elegendőnek és hatékonynak a kormány családtámogatási akcióprogramjának intézkedéseit.

Szél Bernadett, az LMP társelnöke szombaton az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, pártja azt várja a kormánytól, hogy sokkal markánsabban és eredményesebben álljon ki a magyar nők és családok érdekeiért.

Az ellenzéki politikus közösségi bérlakás-program elindítását, a rugalmas munkavégzés ösztönzését, az önállóan vállalkozni kívánó nők támogatását szorgalmazza. Jelezte: az LMP törvényjavaslatot nyújt be annak érdekében, hogy a szülésből visszatérő nők számára kötelező legyen biztosítani a rugalmas munkavégzést, amennyiben ezt igénylik.

Szél Bernadett a bejelentett intézkedésekről azt írta: a beígért részmunkaidős adókedvezmény nem ad könnyebbséget a nők többségének, hiszen csak kevesen tudnak részmunkából megélni. A közlemény szerint a kormánynak első lépésben a közszférában és a versenyszférában is minden foglalkoztatót arra kellene kötelezni, hogy tegyék lehetővé az ott dolgozók számára a rugalmas munkaidőt.

Az LMP társelnöke közölte, a kormány a házasoknak adókedvezményeket adna, miközben nem a házasságon múlik a gyermekvállalás, hanem például azon, hogy van-e munkájuk a szülőknek.

A családi adókedvezménnyel kapcsolatban sem lesz semmi változás jövőre, továbbra se növelik a kétgyerekesek kedvezményeit, holott Magyarországon a második gyermek megszületéséért kell küzdeni - tette hozzá. Véleménye szerint a szocpol önmagában nem jelent megoldást, jelentős önerő nélkül ugyanis nem lehet lakáshoz jutni.

Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára pénteken jelentette be: a kormány öt pontból álló akcióprogramot indít. Ennek elemei között említette a családi adókedvezmény rendszerének megőrzését, az első házasok adókedvezményét, az egygyermekes családok részére is igénybe vehető "szocpolt", a részmunkaidőben dolgozó kisgyermekes szülő után járó az adókedvezményt, a bölcsődei férőhelyek számának növelését.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Átlátható hallgatói önkormányzatokra van szükség az IKSZ szerint

Az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség üdvözli a kancelláriarendszer megalakulását. Tovább olvasom