Délmagyar logó

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -4°C | 5°C Még több cikk.

LMP: Orbán országlása 3 ezer milliárdjába került az embereknek

Az ellenzéki párt javaslatot készített ezermilliárd forint "átrendezésére" a 2013-as költségvetésen belül.
Az LMP szerint a kormány eddigi tevékenysége, "Orbán Viktor országlásának" első két éve közel háromezer milliárd forintjába került az embereknek. Scheiring Gábor, a párt gazdasági kabinetének vezetője vasárnap az Országház előtt tartott sajtótájékoztatóján közölte: javaslatot készítettek ezermilliárd forint "átrendezésére" a jövő évi költségvetésen belül.

Az ellenzéki országgyűlési képviselő mögött a sajtótájékoztató idején a párt szimpatizánsai 15 táblát emeltek a magasba egy-egy számmal, illetve betűvel, így demonstrálva, hogy számításaik szerint mennyibe került eddig a kormány az adófizetőknek; eszerint "2 897 780 000 000 Ft"-ba.

Scheiring Gábor arra hívta fel a figyelmet, hogy a közel háromezer milliárd forint pontosan negyvenszer annyi, mint amennyit a kormány a pedagógusok béremelésén meg akar spórolni, és közel háromszázszor annyi, mint amennyit a szociális segélyek befagyasztásával megspórolnának a Matolcsy-csomagban.

A képviselő szerint ez az összeg "az adófizetők zsebéből csak azért került ki az elmúlt két évben, mert Orbán Viktor és kormánya rosszul és korrupt módon irányítja az országot". Hozzátette: az elmúlt hónapokat azzal töltötték többek között a szakértőikkel, hogy részletesen kiszámolják, mennyibe kerül Orbán Viktor a magyar adófizetőknek.

Scheiring Gábor szerint az általuk kiszámolt közel háromezer milliárd forintos tétel a "haverok, a hivalkodás, a hiteltelenség és a kevélység árából" tevődik össze.

Elmondta, a "haverok ára" legalább 450 milliárd forintot jelent; szerintük ez az összeg, amely "korrupciós felárként" hagyja el a költségvetést. Példaként említette a Szajol-Püspökladány közötti vasútvonal felújítását, amely négyszer annyiba kerül, mint a Berlin-Hamburg vasútvonal felújítása.

A "hivalkodás ára" szavai szerint a felesleges presztízsberuházásokat jelenti, amelyek számításaik szerint 730 milliárd forintjába kerülnek az adófizetőknek. Erre példának egyebek mellett a Kossuth tér 23 milliárd forintos rekonstrukcióját és Kósa Lajos debreceni fideszes polgármester "kedvenc" stadionjának több mint 10 milliárd forintos felújítását hozta.

Közölte, a "hiteltelenség árát" 1244 milliárd forintra becsülik; ebben a tételben a magyar államadósság után fizetendő kamatfelár és az árfolyamveszteség szerepel.

A háromezer milliárd forinton belüli negyedik tétel a "kevélység ára", amely 600 milliárd forintot jelent, és a nyugdíjvagyon államosításán keresztül bekövetkezett veszteséget, valamint a szürkegazdaság növekedését tartalmazza. Scheiring Gábor közölte azt is, szerdán mutatják be az LMP alternatív költségvetési kiadványát, Magyarország talpra áll - címmel. Hozzátette: a dokumentum tartalmazza azt is, mi az, amit meg lehetne spórolni, és mi az, amit ők másként költenének el.

Olvasóink írták

26 hozzászólás
12
 • 26. NP1 2012. október 08. 02:42
  „DobóI 2012.10.07. 19:50

  "Ezt, hogyan kalkulálták ki a "magas" matematikai képzettségű LMP-sek? " - egyszerűen megnézték pld. mennyiért épít vasutat a KÖZGÉP és mennyiért építenek a németek....a különbség engem is mellbe vágott, pedig illúzióim már nem nagyon vannak.”
 • 25. babar 2012. október 07. 21:19
  „Látványberuházások Szegeden is vannak, sőt szerintem csak azok vannak, sajna”
 • 24. Logaritmus 2012. október 07. 20:49
  „LMP = féltudású, fontoskodó, Fidesz csatlósok. Hangoskodnak, tiltakoznak de a végén mindig a jobboldal mellé állnak.”
 • 23. Mozimasiniszta 2012. október 07. 20:45
  „LoMPos fiúk-lányok ! szellemi atyáitok (kik ma is uszítanak benneteket, mint a veszett kutyákat) a szdsz-es
  tolvajbanda , máig hatóan felmérhetetlen kárt okozott . Úgy hogy pofát súlyba !”
 • 22. lepkehalo 2012. október 07. 19:56
  „7. Figyelő
  "Scheiring úr, tessék már azokat a bizonyítékokat a sajtó és a közvélemény előtt nyilvánosságra tárni amire a kijelentését alapozza!
  Amennyiben nem tud bizonyítékkal szolgálni, úgy a maga kijelentése, állítása nem más mint az L.M.P. szokásos, heti rágalmazása!
  Arról is tessék már tájékoztatást adni, hogy amennyiben igaz az amit állít, miért nem tesz, tesznek az ügyészségen feljelentést, akkor amikor ez egy országgyűlési képviselőnek elemi kötelessége."

  "Nyilvánosságra tárta", hogy milyen tételekből jött össze ez az igen szép összeg, legfeljebb ebben a cikkben nem említi a t. újságíró. Ezek nyilvános adatok, nem tudom, milyen "bizonyítékot" vársz. Feljelentést azért nem tesz, mert ezek nagyon törvényesen véghezvitt dolgok, hála a 2/3-nak, amivel bármilyen törvényt úgy csűrnek-csavarnak, hogy maguknak kedvezzenek. Nem törvénytelen, csak erkölcstelen. Vagy azt lehet?
  Egyébként meg ha bizonyítékod van a Schiffer ügyvédi iroda számlaadási kötelezettségének elmulasztásáról, azonnal szaladj a NAV-hoz, vagy az ügyészségre, tárt karokkal várnak. Ugyanígy a jövedelem elhallgatásáról is örömmel értesülnének. Szerinted ha lenne valami kifogásolni való, nem dugnák rögtön előzetesbe az ellenzék egyik ismert tagját? Ugyan már!”
 • 21. DobóI 2012. október 07. 19:50
  „Ezt, hogyan kalkulálták ki a "magas" matematikai képzettségű LMP-sek? Vagy csak hasukra ütöttek? Azt nem szzámolták ki hogy Kuncsz Gábor vezette kártékony elődpártjuk mennyi kárt okozott, vagy addig már már nem tudtak elszámolni?”
 • 20. roxper 2012. október 07. 19:17
  „Látod kulák mondom hogy nem tudtuk semmit megcáfolni, marad a személyeskedés! :D”
 • 19. roxper 2012. október 07. 19:17
  „13.
  Gyenge vagy, mint mindig, a három legnagyobb slamasztikában lévő országok példaként történő bemutatása nem éppen találó, a különadók mértéke mindenhol enyhébb annál, amit itt alkalmaztak, rendesen meg is feküdtek tőle egyes bankok és visszafogták a hitelezést, nagy szarban is van a magyar gazdaság (gdp -1,5-2%!), az otp sajnos él és virul. A különadó bevételek közel sincsenek évi 750 mrd-osak, jobb ha tőlem tudod, a pügyi, távközlési, energiaszektori összesen is alig érte el a 300 mrd-ot! A jegybank függetlenségéről hallgass, mert a nari katonák már szépen megmutatták, hogy kézi vezérlésre alapkamatot csökkentenek, így növelve a már eddig is legnagyobb európai inflációt.
  A Botka fóbiád és ezzel párhuzamos Szeged fikázás no comment, már megszoktuk! :P”
 • 18. scott1 2012. október 07. 19:11
  „Hát persze Margit, hogy sosem fogod elfelejteni, egy olyan demokrata mint te már csak ilyen! Persze már arra sem szoktatok emlékezni, hogy 3-4 éve mi is történt...”
 • 17. bánki 2012. október 07. 19:03
  „Az első öt karaktert értem ! A hatodikat kéne megmagyarázni.

  Az első öt baromság a nyolcvan milliót nem értem.”
 • 16. Egyolvasó 2012. október 07. 18:54
  „Nem baj, az a lényeg, hogy ezt a NEMZETÉRT tette. És NEMZETI ügyekre még a MAGYAR nép (választók) is szívesen költenek, ha lehetne ilyen kiadásokra duplán is fizetnének be pénzeket az államkasszába.”
 • 15. Kulik 2012. október 07. 18:52
  „13. roxper 2012.10.07. 18:18

  Bízom benne, hogy azzal is így beszélsz aki beszegte a füled. Ülj le fiam egyes...”
 • 14. achilleus 2012. október 07. 18:41
  „13. roxper 2012.10.07. 18:18
  Nyilván nem olvastad a hozzászólásomat, de külön a te kedvedért, íme az egyik földoligarcha, akiről az lmp és Ángyán doktor (Fidesz) ódákat zengedezett: http://mno.hu/sorolo/vitatott-foldek-1109969”
 • 13. roxper 2012. október 07. 18:18
  „A jobbos csürhe nem tudja cáfolni az elhangzottakat, tehát marad a gusztustalan ugatás, ennyik vagytok, 2 év múlva majd szépen elhallgattok! :P”
 • 12. achilleus 2012. október 07. 18:16
  „" a "hiteltelenség árát" 1244 milliárd forintra becsülik; ebben a tételben a magyar államadósság után fizetendő kamatfelár és az árfolyamveszteség szerepel."
  - Bankadó, szektorális adók, kötelező magán-nyugdíjpénztári megtakarítások "lenyúlása". Valójában ezek voltak azok, amelyek nemzetközi pénzügyi körökben "elhiteltelenítették" a magyar kormányt. Ld. 10 multicég és bank levele Brüsszelbe. Ma viszont már kevés olyan ország van az EU-ban (pl. Portugália, Görögország, Spanyolország), ahol ne lennének hasonló adók, ahol pedig bevezettek valamiféle kötelező magánnyugdíjpénztári rendszert, ott vagy csökkentik a befizetés arányát, vagy visszavesznek belőle (Lengyelország, Szlovákia). A különadók miatti bevétel olyan 1500 milliárd körüli (nem beleszámolva a manyuppénzeket), a szaldó e területen tehát pozitív. A jegybank függetlenségének mítosza, ami szintén egy "elhiteltelenítő" adu-ász volt az ellenzék kezében (erre hivatkozva többször tett elítélő nyilatkozatot az IMF és Brüsszel is), Braun Róbert íSimor-tanácsadó, egyben a jegybank 7 pálcikás logójának tervezője (47 millióért), MSZP párttagságának kiderülése után azzá vált, ami korábban is volt, illúzióvá. Talán nem fajult volna ideág a helyzet, ha a magyarországi baloldali ellenzék nem mutatkozik készségesnek az IMF hagyományos receptjeinek itthoni képviseletére, ha netalán a kormány egy pénzügyi spekuláció nyomán megbukna, és ezt nem hangoztatja minden lehetséges fórumon. A költségek szerintem megoszlanak, már ha ebben a kategóriában volt valamiféle nettó veszteség.

  ""A "hivalkodás ára" szavai szerint a felesleges presztízsberuházásokat jelenti, amelyek számításaik szerint 730 milliárd forintjába kerülnek az adófizetőknek. Erre példának egyebek mellett a Kossuth tér 23 milliárd forintos rekonstrukcióját"
  - Akadnak ilyenek máshol is. Lehetett volna talán olcsóbban is, de elcsámcsogni azon, hogy szükség van-e arra, hogy egy városnak (például Szegednek) legyen-e kicsinosított belvárosa vagy se, nagyfokú demagógia.

  "Példaként említette a Szajol-Püspökladány közötti vasútvonal felújítását, amely négyszer annyiba kerül, mint a Berlin-Hamburg vasútvonal felújítása."
  - Ez olyan mértékű aránytalanság lenne, hogy csodálkozom, hogy nem tettek feljelentést, egyébként ez egy EU-s projekt: http://www.kiksz.eu/projektek/33/szajol-puspokladany-vasutvonal-felujitasa/ Az EU-nak sem tűnt fel? Csak az LMP-nek? Egyébként feltételezem, hogy a km-enkénti költség 4X-es, nem pedig a szakaszok teljes költsége. A honlap némi magyarázatot ad arra, hogy ebben az esetben miért is.”
 • 11. Kulik 2012. október 07. 18:12
  „1. roxper 2012.10.07. 14:49

  Hát ha Te írod akkor az biztos úgy van bár, azért nem ártana egy kicsit előbb tájékozódni...”
 • 10. Kulik 2012. október 07. 18:09
  „5. Qllancs 2012.10.07. 17:07

  Gondolkodj barátom és utána írj... Olvass utána kik miatt jutottunk idáig.”
 • 9. Kulik 2012. október 07. 18:07
  „8. sz27 2012.10.07. 18:01
  Az SZDSZ utód pártja. Egyébként meg hallgassanak mélyen...”
 • 8. sz27 2012. október 07. 18:01
  „Emberek! micsoda ez a l .m. p. valami ufó pártocska a bal liberálisoknál ?”
 • 7. Figyelő 2012. október 07. 17:42
  „Scheiring Gábor úr!
  Arról mikor tart sajtótájékoztatót a Schiffer ügyvédi iroda előtt, hogy miért hiányzik Schiffer András, L.M.P. -s országgyűlési képviselő, volt frakcióvezető vagyonnyilatkozatának jövedelem - bevétel - rovatából, a Schiffer Ügyvédi Iroda Kft - tól származó rendszeres, havi bevétele, akkor amikor a Schiffer úr az ügyvádi tevékenységét nem függesztette fel, aktívan dolgozik az irodában és az ott végzett tevékenysége után fizetést vesz fel?!
  Azt is tessék elmondani, hogy az ügyvédi tevékenysége után a Schiffer úr megfizeti e a személyi jövedelem adót és a törvényekben szabályzott járulékokat?!
  Arról is tessék tájékoztatót tartani, hogy az ügyvédi irodában az ügyfelek kapnak e, a számviteli törvénynek megfelelő számlát az iroda által elvégzett ügyvédi szolgáltatásokról?!
  Scheiring úr, tessék már azokat a bizonyítékokat a sajtó és a közvélemény előtt nyilvánosságra tárni amire a kijelentését alapozza!
  Amennyiben nem tud bizonyítékkal szolgálni, úgy a maga kijelentése, állítása nem más mint az L.M.P. szokásos, heti rágalmazása!
  Arról is tessék már tájékoztatást adni, hogy amennyiben igaz az amit állít, miért nem tesz, tesznek az ügyészségen feljelentést, akkor amikor ez egy országgyűlési képviselőnek elemi kötelessége.”
26 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Világháborús lőszerek és gránátok kerültek elő egy családi házból

Az ügyben őrizetbe vettek egy 30 éves budapesti férfit, akinek kezdeményezik az előzetes… Tovább olvasom