Délmagyar logó

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 24°C Még több cikk.

LMP: Orbán Viktor történelmi hibát követett el

A párt véleménye szerint a miniszterelnöknek lehetősége lett volna annak beismerésére, hogy a "futóhomokra épülő, Matolcsy-féle vudu-gazdaságpolitika összeomlott", de nem ezt tette.
Schiffer András, az LMP frakcióvezetője budapesti sajtótájékoztatóján visszautalt Matolcsy György tavalyi szavaira, amelyek szerint három százalék feletti növekedés esetén sikeres lehet a kabinet gazdaságpolitikája. Az LMP-s politikus úgy látta, most már a kormányfő is beismerte, hogy idén nem lesz ekkora mértékű növekedés.

"Amit a miniszterelnök elővezetett a százmilliárdos lyuk betöméséről, az (…) hasonlóan a tavaly meghirdetett gazdaságpolitikához, illúziókra, hamis, téves feltevésekre épül" - tette hozzá Schiffer András. Egyúttal annak a meggyőződésének is hangot adott, hogy azért állhatott elő ilyen nagyságú hiány, mert "a Mol-ügylettel a kormány egész egyszerűen ötszázmilliárdot eltőzsdézett".

Schiffer András kitért arra is, hogy a miniszterelnök semmilyen konkrétummal nem támasztotta alá, hogy az adóhatóság által beszedni tervezett negyvenmilliárd forintot hogyan lehet behajtani. Azt mondta, hogy ha tavaly decemberben nem számoltak ezzel az összeggel, akkor az LMP nem látja valós alapját annak, hogy ehhez sikerül hozzájutni.

A teljes beszerzési stopot úgy értékelte, hogy az nem a központi kormányzat és a központi kormányzati kommunikáció "luxusberuházásaiból fog elvenni, hanem az államgépezet teljes lerohadásához vezet".

Feltette azt a kérdést is, hogy tavaly decemberben a miniszterelnök illetve a kormány miért nem számolt a most tervezett tízmilliárd forintnyi osztalékkal.

Leszögezte, hogy a kormányzati lépésekkel ellentétben pártjuk egy zöld fordulatban és egy következetes antikorrupciós politikában hisz. A zöld fordulat négy elemeként a többkulcsos adórendszer visszaállítását, az úgynevezett zöld munkahelyteremtést, a járulékcsökkentést és az ökológiai adóreformot említette.

Kijelentette, hogy ha a Fidesz visszaállítaná a felső adókulcsot, akkor 2011 utolsó negyedévében több mint negyvenmilliárd forint pluszbevételhez lehetne jutni. Spórolási lehetőségként említette, hogyha közbeszerzési eljárásokat írnának ki a jogi, kommunikációs és őrző-védő feladatokra.

Pártja véleményét tolmácsolva azt mondta, hogy - rövid távú megoldásként – a felső adókulcs visszaállítása mellett újra kellene indítani a vagyonosodási vizsgálatokat. Emellett növelnék az árfolyam illetve kamatbevételek adóját, újra bevezetnék az örökösödési adókat, miközben emelnék a bányajáradékot és a reklámújság termékdíjat.

A miniszterelnöknek abban igaza van, hogy a tettek beszélnek – mondta Orbán Viktornak azokra a szavaira, amelyekkel a kormányfő a Wikileaks-en kiszivárgott és az Origo által idézett diplomáciai táviratokra reagált.

Schiffer András szerint ugyanis a Fidesz olyan politikát folytat, amelyre nem kért és nem kapott felhatalmazást a választóktól. "A Fidesz, illetve Orbán Viktor személy szerint, hasonlóan Gyurcsány Ferenchez és a szocialistákhoz, egész egyszerűen megvezette, becsapta a választókat" - jelentette ki a politikus.

A frakcióvezető szerint a helyzet annyival súlyosabb 2006-hoz képest, hogy a választók már biztosak lehetnek benne: az elmúlt évtizedekben olyan politikai elit irányította az országot, akik "folyamatosan az orruknál fogva kívánták vezetni az embereket".

Ezért újra felszólította a miniszterelnököt annak tisztázására, hogy mi okozza a Fidesz elmúlt nyolc éves ellenzéki propagandája és jelenlegi tettei közötti ellentmondást. Véleménye szerint ha ez nem sikerül, akkor azzal egy komoly bizalmi válság felé sodorják az országot.

Olvasóink írták

 • 3. csergemerge 2011. szeptember 07. 13:12
  „A párt véleménye szerint a miniszterelnöknek lehetősége lett volna annak beismerésére, hogy a "futóhomokra épülő, Matolcsy-féle vudu-gazdaságpolitika összeomlott", de nem ezt tette.

  Mivel az nem omlott össze.
  Az LMP egy dilettáns poszt-SZDSZ konglomerátum.”
 • 2. papika56 2011. szeptember 06. 21:20
  „Jaj neked Magyarország !!!”
 • 1. dmonlájn 2011. szeptember 06. 19:34
  „köszönjük viktor! letaszítottad az országot a mélybe, ahonnan már tényleg nincs visszatérés! Ezt elérted az életedben!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Orbán: 73 százalékra csökkentjük az államadósságot

A kormány emellett növeli az adóbeszedés hatékonyságát is, melyből 40 milliárd forintos többlet áfa-bevételre számít. Tovább olvasom