Délmagyar logó

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 29°C Még több cikk.

LMP: őrültség bevezetni a választási regisztrációt

A választási regisztráció alaptörvénybe emelésének szándéka nyílt színvallás amellett, hogy a Fidesz a saját alaptörvényét "sem veszi semmibe" - mondta Karácsony Gergely.
Az LMP szerint a választási regisztráció bevezetése egyszerre értelmetlen, alkotmányellenes és őrültség. A Lehet Más a Politika azt pedig "még nagyobb őrültségnek" tartja, hogy Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője eltöröltetné a központi lakcímnyilvántartást - mondta hétfői parlamenti sajtótájékoztatóján Karácsony Gergely.

Az LMP frakcióvezető-helyettese szerint a választási regisztráció alaptörvénybe emelésének szándéka nyílt színvallás amellett, hogy a Fidesz nemcsak az előző alkotmányt, hanem a saját alaptörvényét "sem veszi semmibe".

Amellett, hogy bevezetnek egy olyan intézményt, amelyikre semmi szükség sincsen, az alkotmányügyi bizottság még azt is javasolta, hogy vegyék ki a lehetőségek közül a regisztráció legkönnyebb formáját, a levélben történőt - folytatta Karácsony Gergely, aki szerint ezzel a lépéssel a Fidesz hadat üzen a választópolgároknak és "elárulja a demokratikus szabad választás lehetőségét".

"Nem tudok mást mondani, az őrültség jelei mutatkoznak a Fidesz-frakción" - mondta, bírálva Rogán Antal azon felvetését, amelyik alapján megszüntetnék az állandó központi lakcímnyilvántartást. Kijelentette: egy olyan országban, ahol az állam pontosan tudja állampolgárai címét, őrültség bevezetni a választási regisztrációt, de a kormánypártok ezt az őrültséget most "egy másik, még nagyobb őrültséggel" próbálják leplezni.
Hangsúlyozta: a demokráciák döntő többségében az állam ismeri polgárai legfontosabb adatait, mert egy modern állam elképzelhetetlen központi lakcímnyilvántartás nélkül. A lakcímnyilvántartás természetesen nem tökéletes, de anélkül az állam szervek megbénulnának - mondta Karácsony Gergely, hozzátéve: ha megszüntetik a nyilvántartást, akkor az azonnal milliárdos kiadásokat okozna az államnak és óriási terheket jelente az országos kiterjedésű állami szerveknek. A frakcióvezető-helyettes szerint "végtelenül cinikus és farizeus" az a javaslat, amelyik az emberek adatainak védelmével próbálja indokolni a választási regisztrációt.

Rámutatott arra, hogy eközben a Fidesz a választási eljárási törvénnyel egy politikailag érzékeny adatokat tartalmazó bázist hozna létre, mert az állam pontosan tudná, kik regisztráltak, ezt ráadásul kiegészítenék a jelöltállító szervezetek aktivistáinak adataival is. Az információkat pedig nem a most megszűnő Országos Választási Bizottság, hanem egy "fideszes pártkatonákkal feltöltött választási szerv" kezelné - fogalmazott.
A Fidesz számára egyetlen út maradt: vissza kell vonni ezeket a javaslatokat - jelentette ki Karácsony Gergely, aki szerint a kormánypártok olyan mértékben próbálják korlátozni a részvételi lehetőséget, hogy joggal merül fel, lesz-e még 2014-ben Magyarországon szabad választás.

Olvasóink írták

  • 2. Mozimasiniszta 2012. október 15. 18:25
    „igen ! őrültek az amerikaiak, őrültek az angolok és még sokan mások, mi meg örülnénk ha a LoMPosok megőrülnének...”
  • 1. Jozsoci 2012. október 15. 17:11
    „Egyáltalán nem őrültség. Így lehet biztosítani a fidesz többséget. De bízom benne, hogy még így se. Ez, valamint a nem itt adózók szavazati jogának biztosítása, az egyfordulós választás együttesen összehozhatja ennek a szemét bandának a győzelmét.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Még idén elkészülhet a meteorológiai törvényjavaslat

A Vidékfejlesztési Minisztérium azt tervezi, hogy még ebben a parlamenti ciklusban az Országgyűlés… Tovább olvasom