Délmagyar logó

2017. 10. 19. csütörtök - Nándor 10°C | 24°C Még több cikk.

LMP: Schmittnek önként le kellene mondania

Mile Lajos, az LMP országgyűlési képviselője szerint Schmitt Pálnak önként le kellene mondania.
Az ellenzéki képviselő a Corvinus Egyetemen tartott Tárcatükör elnevezésű csütörtöki rendezvényen, amelyen Martonyi János külügyminiszterrel vitázott, Török Gábor politológus kérdésére válaszolva azt mondta: a "legszerencsésebbnek" azt tartaná, hogy a köztársasági elnök maga ajánlaná fel a lemondását.

Közölte, az LMP eddig nem vonta kétségbe a köztársasági elnöki intézmény komolyságát, méltóságát, rangját, de - mint fogalmazott - ha most Schmitt Pál "nem jut el addig a józan belátásig, hogy önként távozzon, akkor a jövő héten meg fogjuk indítani az úgynevezett megfosztási eljárást". Hozzátette: ehhez a parlamenti képviselők egyötödének a támogatása szükséges.

Elmondta, az eljárás végén az Alkotmánybíróság dönthet arról, megfosztja-e tisztétől a köztársasági elnököt.

Mile Lajos úgy fogalmazott, szomorúnak tartja, hogy "a történet idáig jutott", és hogy immár nemzetközi visszhangja is van.

Martonyi János külügyminisztert is megkérdezték az üggyel kapcsolatban, ám a politikus nem kívánt a témáról érdemben bármit is mondani. Jelezte ugyanakkor, hogy tiszteletben kell tartani az egyetemi autonómiát, a Semmelweis Egyetem doktori tanácsácsának és szenátusának döntését.

A Semmelweis Egyetem doktori tanácsa csütörtökön úgy határozott, a tényfeltáró bizottság adatait megismerve indítványozza a szenátusnak az államfő kisdoktori címének visszavonását. Az egyetem szenátusának ülése jelenleg is tart.

Az államfővel kapcsolatos plágiumgyanú miatt felállított, a Semmelweis Egyetem által felkért testület megállapításainak összefoglalóját az intézmény kedden a honlapján hozta nyilvánosságra. A tényfeltáró bizottság jelentése szerint a doktori eljárás hiányosságokkal ugyan, de formailag megfelelt az akkor még önállóan működő Testnevelési Egyetem gyakorlatának, az egyetem azonban szakmai hibát követett el, amikor a szövegazonosságokat nem tárta fel időben.

A Schmitt Pál disszertációjával kapcsolatos jelentést a Semmelweis Egyetem rektora kedden elküldte a nemzeti erőforrás miniszternek tájékoztatásul, valamint állásfoglalás céljából, Réthelyi Miklós viszont illetékesség hiányára hivatkozva felbontás nélkül visszaküldte azt. Schmitt Pál szerdán Szöulban az MTI Hírcentrum tudósítójának azt mondta, nem mond le a köztársasági elnöki tisztségről. Mint közölte, számára a plágiumgyanút vizsgáló tényfeltáró bizottság végkövetkeztetése "egyfajta elégtétel".

Olvasóink írták

  • 1. bánki 2012. március 29. 18:57
    „Alapjában erkölcsi kérdés és nem jogi!

    Az elmúlt 22 év ,,vívmánya " ( negatív értelemben) az erkölcs leépülése.

    SP. nem egy egyszerű kis dokis -ezért le kéne vonnia a következtetéseket!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Cozma-per: Ketten életfogytiglant kaptak első fokon - Képgaléria

A tárgyalás 9 órakor kezdődött el Győrben. N. Győző akárcsak R. Sándor életfogytiglant kapott első… Tovább olvasom