Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 26°C Még több cikk.

LMP: szemfényvesztés a közös nyilatkozat

Az LMP szemfényvesztésnek tartja azt a közös nyilatkozatot, amelyet a hallgatói szerződésről írtak alá a Felsőoktatási Kerekasztal résztvevői szerdán.
Osztolykán Ágnes, független országgyűlési képviselő, az LMP képviselői csoportjának tagja sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: ez semmi más, csak szemfényvesztés és álca, hiszen a röghöz kötés olyan kormányzati törekvés, amelyet a diákság nem támogat.

Az Országgyűlés oktatási bizottságának alelnöke szerint azért is szemfényvesztés ez a "kerekasztalosdi", mert Balog Zoltán miniszter már múlt pénteken benyújtotta a felsőoktatási törvényt módosító javaslatát, amely szerint nem a képzési idő kétszeresét, hanem egyszeresét kell majd kötelezően itthon ledolgoznia az államilag támogatott képzésben résztvevő fiataloknak.

Az LMP politikusa ugyanakkor jelezte: további "meglepetések" várhatók, hiszen a javaslatban szerepel a kormány rendeletalkotási joga, ami azt vetíti előre, hogy kézi vezérléssel működtetik majd a rendszert.

Hangsúlyozta: a kormány ebben az ügyben nem az okokat kezeli, hanem a következményekre reagál, és nem hajlandó azzal foglalkozni, hogy 2012-ben a fiatal felnőttek fele hagyta el az országot. Nem néznek szembe saját politikájuk kudarcával, csak fokozzák a fiatalok kétségbeesését és elvándorlását az országból - tette hozzá.

Kérdésre válaszolva Osztolykán Ágnes úgy vélte: a szabad munkaerőáramlás európai uniós jogát sérti a hallgatói szerződés. Szintén kérdésre válaszolva kifejtette: attól tartanak, hogy állami eszközökkel komolyan "utánkövetik" majd a fiatalokat azzal kapcsolatban, hogy ledolgozták-e már Magyarországon a képzési időszakot, illetve félő, hogy bizonyos esetekben családjaikra fogják terhelni a képzés költségét.

Szerdán közös nyilatkozatot írtak alá a hallgatói szerződésről a Felsőoktatási Kerekasztal résztvevői. Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a kerekasztal ülése után újságíróknak azt mondta: valóban rugalmasabb és arányosabb rendszer jött létre. Nagy Dávid, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) elnöke kiemelte: "könnyített megoldás" született, de azt, hogy a hallgatói nyilatkozat eléri-e a kívánt hatást, az idő dönti majd el.

Olvasóink írták

  • 1. Mozimasiniszta 2013. április 17. 13:45
    „ma már az a szemfényvesztés hogy az elemeLeMPés brigád, nem az igazi nevén mutatkozik...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hamarabb indult el az államkincstár informatikai rendszere

A januári és februári gyes-igények elbírálását nem érintette az átállás a családtámogatási ellátások… Tovább olvasom