Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

LMP: szociális katasztrófát okozhat a tranzakciós adó

Az LMP szerint szociális katasztrófát okozhat, ha a kormányzat bevezeti a banki tranzakciós adót. Scheiring Gábor képviselő csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján úgy becsülte, hogy az adófajta átutalásonként közel 430 forintjába kerülne az embereknek.
Az LMP gazdasági kabinetjének vezetője az Origo hírportál információira hivatkozva közölte, a kormány azt tervezi, hogy megadóztatja az úgynevezett sárga csekkes befizetéseket, a bankautomatákból való készpénzfelvételt és a vállalkozások járulékbefizetéseit is.

Az ellenzéki politikus úgy fogalmazott: az ötlet azt mutatja, hogy "Orbán Viktor és csapata a Holdon él", mert a kormánynak fogalma sincsen arról, hogy milyen állapotban van az ország.

A képviselő úgy számolt, hogy az adófajta bevezetése átutalásonként közel 430 forintjába kerülne az embereknek, illetve a vállalkozásoknak. Egy kérdésre válaszolva azt mondta, a banki átutalások számából és a kormányzat által beszedni kívánt összegből számolták ki ezt az összeget, amit egy nagyon hozzávetőleges becslésnek nevezett, hozzátéve, hogy a kabinet által készített tanulmányt nem ismerik, az általuk becsült összeg így változhat.

Schering Gábor szerint az adó bevezetése a kormány teljes szociális érzéketlenségét jelzi, mert egy "újabb sarccal kívánja (...) befoltozni az a lyukat, amit az egykulcsos adó vert a költségvetésen". Ezzel kapcsolatban kitért arra, hogy 2012-ben csökkentek a reálbérek, miközben a kisvállalkozók járulékbefizetési terhei közel havi húszezer forinttal nőttek.

Hangsúlyozta, hogy az LMP a spekulatív átutalások megadóztatását szorgalmazná, amiből számításaik szerint évi 130 milliárd forint folyhatna be a büdzsébe.

Az origo.hu szerdán azt írta: a pénzügyi tranzakciók megadóztatásával jövőre 50-100 milliárd forint bevételt remél a kormány. Az MTI ezzel kapcsolatban feltett kérdéseire a Nemzetgazdasági Minisztérium aznap azt válaszolta, hogy a kabinet döntése előtt nem tudnak részletes tájékoztatást adni. A Magyar Bankszövetség közlése szerint velük még nem egyeztettek, az MTI által megkérdezett elemzők aggályaikat fogalmazták meg a hírrel kapcsolatban.

Olvasóink írták

 • 5. info 2012. április 12. 15:37
  „4. diverfrog 2012.04.12. 14:59 -mert már nagyobb a félelem mint a tenni akarás....lehetne sorolni”
 • 4. diverfrog 2012. április 12. 14:59
  „Mindenki rá van kényszerítve, hogy bankszámlája legyen. Ha borítékban kapnánk a fizetést és szépen sorba állnánk havonta a közüzemi szolgáltatóknál, az sem lenne jó.
  Agyhalállal felér, amit a 2/3-os többségre hivatkozva kiötölnek honatyáink.
  Édes jó istenem, mondd már miért nem fog össze a magyar nép???
  Nem csak jajonganunk kellene, hanem tenni a saját sorsunkért!
  Más kultúrákban az ilyen vezető szemecskéivel már a hollók játszanának.”
 • 3. info 2012. április 12. 14:38
  „Nemcsak katasztrófát hanem tragédiákba torkolló eseményeket indítana el. Gondoljunk csak a kisemberekre,akiknek csak a csp. érkezett a számlájukra. Nyittattak velük szálát, hogy oda érkezzék a ´jövedelem és még ők fizessenek érte adót.Ez már közröhej tárgya!!!-de közel sem oly nevetséges!”
 • 2. balihoho 2012. április 12. 12:56
  „No ugye! Újabb adónem, a tervezet, de csökkenő jövedéki adók pótlására! Jó ez nekünk, akarom mondani, mindnyájunknak? hiszen ezzel mindnyájunkat sújt az új Matolcsy őrület. Ezzel is nő a családok rezsi költsége! kiszámolta már valaki, hogy az elmúlt két év alatt mennyi új költségük keletkezett a családi kasszánál?”
 • 1. papipa 2012. április 12. 12:53
  „Most már aztán elég!!!!!!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Komoly károkat okozhattak a fagyok a Balaton-felvidéken

A hajnali fagyok elsősorban a Balaton-felvidék vízparttól távolabb eső területein okoztak károkat… Tovább olvasom