Délmagyar logó

2017. 07. 24. hétfő - Kinga, Kincső 21°C | 34°C Még több cikk.

LMP: tegyék nyilvánossá a Budapest Airport privatizációs szerződését

Hozza nyilvánosságra a Budapest Airport (BA) privatizációs szerződését a kormány - írta közleményében az LMP.
Az LMP arra szólítja fel a kormányt, hogy hozza nyilvánosságra a Budapest Airport (BA) privatizációs szerződését, mert abból egyértelműen kiderülhet, hogy a becsődölt Malév miatt az államnak van-e, és ha igen, akkor mekkora a kártérítési kötelezettsége a BA Zrt. felé – írta az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében Scheiring Gábor és Vágó Gábor.

A párt arra is választ vár, hogy milyen további tervei vannak a kabinetnek a nemzeti légitársaság ügyében. A közleményben jelzik, hogy még pénteken írásbeli kérdéssel fordulnak Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszterhez. Kijelentik azt is, hogy ha a szerződéseket nem hozzák nyilvánosságra, akkor készek perre menni az ügyben.

Szavaikat azzal indokolják, hogy az adófizetőknek joguk van a világos tájékoztatáshoz, hogy a csődbe ment Malév mennyibe fog kerülni az államnak. Egyúttal tarthatatlannak nevezik, hogy Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos „tetszés szerint emelhet ki és értelmezhet részleteket" a Budapest Airport privatizációs szerződéséből, és „különböző mértékű kártérítési kötelezettséggel riogathat". Hozzáteszik, hogy eközben a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium szerint egyelőre szó sincs olyan meghatározott összegről és fizetési kényszerről, ami a BA Zrt.-t illethetné a légitársaság csődje miatt.

Arra is felhívják a figyelmet, hogy a piaci reakciók alapján látható: értékes a magyar légi piac, a nagy légitársaságok kapacitásbővítésbe kezdtek, a piacvezető fapadosok pedig járatokat indítanak Budapestről. Kitérnek rá, hogy a néhány éve Magyarországról kivonult Ryanair is visszatért és „ambiciózus terveket szövöget".

Az LMP ezért arra is kíváncsi, hogy mekkora költségvetési, turisztikai támogatást kap a diszkont légitársaság, és vajon ez a cég vagy egy másik veszi-e át a Malév szerepét – teszik fel a kérdést. Hangsúlyozzák, hogy pártjuk hivatalos tájékoztatást kér a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumtól, hogy „a kormány szándékozik-e az értékes leszállási jogokat – akár egy szakmai befektető bevonásával - hasznosítani, a kabinet tervezi egy új nemzeti légitársaság létrehozását, vagy a mostani légitársaságok valamelyikének akar státuszt adni."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy hajléktalan férfi az idei tél harmadik áldozata Szolnokon

Feltehetőleg kihűlés okozta annak a hajléktalannak a halálát, akinek a holttestére péntek reggel… Tovább olvasom