Délmagyar logó

2017. 08. 21. hétfő - Sámuel, Hajna 14°C | 24°C Még több cikk.

LMP: tisztázza magát Fazekas Sándor Kiss Szilárd ügyében!

"Fazekas Sándornak vállalnia kell a politikai felelősséget, miután évekig szemet hunyt bizalmasa, Kiss Szilárd botrányos ügyei fölött. "
Az LMP szerint Fazekas Sándor földművelésügyi miniszternek tisztáznia kell magát a Kiss Szilárd, Magyarország volt moszkvai mezőgazdasági attaséjának ügyében. Az ellenzéki párt kezdeményezi, hogy a minisztert hallgassa meg az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága.

Szél Bernadett, az LMP társelnöke hétfői, az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint Fazekas Sándornak vállalnia kell a politikai felelősséget, miután évekig szemet hunyt bizalmasa, Kiss Szilárd botrányos ügyei fölött. Ha a miniszter nem tudja tisztázni magát, egyértelmű, hogy méltatlanná vált pozíciójára és le kell mondania - tette hozzá.

Szél Bernadett jelezte: kezdeményezi Fazekas Sándor meghallgatását a nemzetbiztonsági bizottság soron következő, várhatóan március 10-i ülésén, hogy kiderüljön: miért kapott erős politikai támogatást a 2013-ban miniszteri kitüntetésben is részesített Kiss Szilárd éveken keresztül, milyen pozíciókban állt a minisztérium alkalmazásában, illetve miért hagyták figyelmen kívül a nemzetbiztonsági kockázatokat.

Az LMP társelnöke közölte, az ülésen az LMP továbbra is választ vár arra, hogy mit lehet tudni a Kiss Szilárd által pénzért árusított schengeni beutazási vízumok sorsáról, illetve a moszkvai magyar vízumközpont vízumkiadási gyakorlatáról, amelynek társtulajdonosa Kiss orosz nemzetiségű felesége.
Kiss Szilárd január 14-én került előzetes letartóztatásba, ellene és két társa ellen vesztegetés és hűtlen kezelés gyanúja miatt nyomoznak egy takarékszövetkezet megkárosítása ügyében.

Az Földművelésügyi Minisztérium (FM) január 26-án azt közölte, Kiss Szilárd munkaviszonya tavaly december 12-vel megszűnt, és előzetes letartóztatása nem függ össze az FM-nek végzett munkájával, amivel kapcsolatban nem volt kifogás. Fazekas Sándor miniszter nem állt vele közvetlen munkakapcsolatban - közölte a tárca, jelezve azt is, hogy a férfit a külügyminisztérium állományából vették át 2013 októberében, C típusú átvilágításon átesett.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Modernizálják az önkormányzati informatikát

Az ASP, amely Budapesten elhelyezett szervereken fut, távoli eléréssel használható, így helyi… Tovább olvasom