Délmagyar logó

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

LMP: további tízmilliárdokkal nőhetnek a gyógyszerkassza elvonásai

Az LMP úgy látja, hogy a kormány "még rátesz egy lapáttal a gyógyszerkassza elvonásaira", és további tíz- és harmincmilliárd közötti elvonásra lehet számítani.
Az LMP úgy látja, hogy a kormány "még rátesz egy lapáttal a gyógyszerkassza elvonásaira", mert a Széll Kálmán-tervben foglalt több mint százmilliárd forint mellett - a hírek szerint - még további tíz- és harmincmilliárd közötti elvonásra lehet számítani - mondta keddi, parlamenti sajtótájékoztatóján Szilágyi László. Az ellenzéki politikus szerint erről szerdán dönthet a kabinet.

A képviselő végrehajthatatlannak nevezte a Széll Kálmán-terv gyógyszerekre vonatkozó részét. Hangsúlyozta, hogy az idei év első két hónapjában a gyógyszerkassza túlköltése időarányosan elérte a 24 százalékot, ez pedig korábban még soha nem volt ilyen magas.
Szilágyi László a lehetséges további elvonások kapcsán úgy fogalmazott, hogy "a kormány nem számol a kockázatokkal és mellékhatásokkal", ugyanis már a jelenlegi helyzet is rossz a patikusoknak, a betegeknek, a gyógyszergyártóknak és az államháztartásnak is.

Hangsúlyozta, hogy az emberek nehezebben férnek hozzá a gyógyszerekhez, a krónikus betegek pedig nem jutnak hozzá a megszokott készítményekhez. Megjegyezte, hogy eközben nőnek a költségek is, amelyek miatt patikák zárhatnak be és "dobozdíjról beszélnek, amiről pontosan nem tudjuk micsoda, de a felröppent hírek szerint már a közgyógyellátottaknak is ki kell fizetni a háromszáz forintos díjat".

Felhívta a figyelmet arra is, hogy miközben csökken a patikák forgalma, a többi kisvállalkozóhoz hasonlóan az ő terheik is nőnek. A képviselő szerint így azok a kispatikák, amelyeknek egyre több a beszállítói tartozása és a lejárt követelése, a forgalomcsökkenés miatt bezárhatnak.
A gyógyszergyártóknak is rossz a csomag, mert a vaklicit egy olyan "kíméletlen" árversenybe kényszerítette őket, amelyik már nem teszi rentábilissá a gyógyszerek forgalmazását - tette hozzá.

Kijelentette azt is, hogy az államháztartásnak is hátrányos a rendszer, mert átmenetileg csökkenhetnek az OEP kiadásai, de a krónikus és szociális kiadások várható emelkedése miatt egyáltalán nem biztos, hogy közép vagy hosszú távon ezt a csökkenést képesek lesznek realizálni.

Végül leszögezte: Magyarországon GDP-arányosan egyáltalán nem költenek túl sokat a gyógyszerekre, viszont nagyon rosszak a népegészségügyi mutatók, ezért nem lehet drasztikus kiadáscsökkentéseket végrehajtani az ágazatban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elégetett és lesoványodott szürkemarhákat találtak Komárom megyében

Elégetett állatok maradványait és 250 lesoványodott szürkemarhát találtak hétfőn a rendőrök a… Tovább olvasom