Délmagyar logó

2017. 01. 24. kedd - Timót -7°C | 1°C Még több cikk.

LMP: veszélyben Magyarország árvízi biztonsága

Az LMP szerint Magyarország árvízi biztonságát veszélyeztetik a kormány vízügyet érintő átalakítási tervei - mondta Jávor Benedek LMP-s képviselő.
Kifejtette: a kormányzat a közigazgatási eljárásról szóló törvénybe csomagolva, "mintegy elrejtve" a vízügy jelentős átalakítását valósítja meg.

Ennek keretében a vízügy területi szerveit, a vízügyi igazgatóságokat a Belügyminisztérium fennhatósága alá rendelik, miközben a szakmai irányítás a vízügy magasabb szintű szervezetei maradnak a Vidékfejlesztési Minisztériumban.

Jávor Benedek szerint azáltal, hogy a vízügyet gyakorlatilag kettévágják, és a szakmai irányítás, valamint a gyakorlati kivitelezés két különböző minisztériumban lesz, a minőségi, szakmai munkát, a vízügyi szervek gyors reagálási képességét akadályozzák majd.

Az LMP ezért azt követeli a kormányzattól: azonnali hatállyal állítsák le az átalakítást, és tartsák egyben a vízügy szervezetét.

Jávor Benedek, aki egyébként, az Országgyűlés Fenntartható fejlődés bizottságának elnöke, azt is elmondta: bizottsága jövő csütörtöki ülésére meghívták Illés Zoltánt, a Vidékfejlesztési Minisztérium környezetügyért felelős államtitkárát, hogy számoljon be a tervezett átalakítás okairól és várható következményeiről.

Jávor Benedek kifejtette: számos, a területen érintett szakmai szervezet - például a Környezetvédelmi és Vízügyi Országos Szakszervezet és az Országos Környezetvédelmi Tanács - is megszólalt már az ügyben, és az érintett döntéshozókhoz fordulva azt kérték, hogy ezt az átalakítást ne hajtsák végre.

"Ez teljesen abszurd, szakmailag megalapozatlan intézkedés" - fogalmazott Jávor Benedek, hangsúlyozva: "a teljes vízügyi szakma értetlenül áll a döntés előtt".

Az LMP-s képviselő szerint ez az átalakítás már egyébként is a "kegyelemdöfés" volna a magyar vízügynek, miután az elmúlt évek jelentős pénzügyi megszorításai miatt már így is lehetetlen helyzetbe sodorták ezt a területet.

Kiemelte: a 2010-es árvizek egyik nagy tanulsága éppen az volt, hogy az árvízi védekezésben érintett szervek, a katasztrófavédelem, a vízügyi szervek és az önkormányzatok közötti együttműködésen sokat kell még javítani.

Mindenképpen szükség van egy új, átfogó, fenntartható vízgazdálkodási stratégiára, márpedig ennek kialakítására csak egy a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) alá tartozó egységes vízügy képes - hangsúlyozta. Jávor Benedek vasárnapi sajtótájékoztatóját Budapesten, a Duna-parton egy csónakban tartotta.

A képviselő elmondása szerint ezzel arra kívánt utalni, hogy ha a kormány tervei szerint "szétdarabolja" a vízügyet, és Magyarországot egy a tavalyihoz hasonló árvíz sújtaná, akkor az árvíz által veszélyeztettet területeken élőknek nem lesz más esélyük az árvíz ellen, minthogy "csónakba pattanjanak".
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Parlament előtt a rokkantnyudíjakról szóló törvényjavalat

Az előterjesztés szerint a megváltozott munkaképességűek a következő évtől két típusú ellátást kaphatnának: rehabilitációsat vagy rokkantságit. Tovább olvasom