Délmagyar logó

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -3°C | 3°C Még több cikk.

Lobbi a német anyanyelvű óvónőért

Egyelőre bizonytalan, lesz-e újra, hogyan és mikor osztrák, német anyanyelvű óvónője a bánfalvi óvodának. A városvezetés és a nemzetiségi önkormányzat lobbizik az ügyért.
A bánfalvi óvodában közkedvelt a nemzetiségi csoport, ahol 2001 óta a németül jól beszélő magyar pedagógus mellett német anyanyelvű, osztrák állampolgárságú óvónő is dolgozott, aki viszont családi örömök elé nézve már egy hónapja elköszönt az intézménytől, kollégáitól és a gyerekektől. Azóta bizonytalan, hogy kap-e az óvoda új pedagógust Ausztriából.
Sopron, Kismarton (Eisenstadt), Bécsújhely (Wiener Neustadt) önkormányzatai és Burgenland tartomány öt éve szerződésben fektette le az osztrák óvónő munkájának és foglalkoztatásának paramétereit. Ennek egyik fontos pontja, hogy a pedagógus fizetését a nyugati szomszédok állták. Az együttműködésnek köszönhetően öt éve jól működik a nemzetiségi csoport, a módszer pedig elismert és kedvelt nem csak a szülők, a szakemberek számára is. A magyarul nem is beszélő óvónőtől a gyerekek gyorsan és helyes kiejtéssel tanulták meg a német szavakat, mondókákat, énekeket. Ahogy Führer Ernőné vezető óvónő fogalmazott, a kicsik és szüleik számára így volt hiteles a nyelvoktatás.
– A soproni városvezetés és a német nemzetiségi önkormányzat szeretné, ha az osztrák partnerek továbbra is vállalnák az osztrák óvónő fizetését – közölték érdeklődésünkre a városházán. Walter Dezső polgármester is megerősítette, tárgyalásokat kezdeményeztek ez ügyben, s lobbiznak az együttműködés folytatásáért.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Cukorbetegek összejövetele

A cukorbetegek egyesülete csütörtökön 17 órai kezdettel tartja meg következő összejövetelét a… Tovább olvasom