Délmagyar logó

2017. 11. 18. szombat - Jenő 5°C | 8°C Még több cikk.

Lolka és Bolka, az oroszlánbébik

Bemutatták Lolkát és Bolkát, a győri állatkert két oroszlánbébijét a nagyközönségnek. Születésüket eddig titokban tartották, s gondozói ma is cumiból etetik őket.
A két fiúoroszlán április végén született a vadasparkban; anyjuk az a debreceni állatkertből érkezett Jenny, akit kölyökkorában szintén a győri ápolók neveltek fel, apjuk pedig egy alföldi állatbaráttól elkobzott fiatal hím. Akárcsak a mamát, a két kisoroszlánt is emberek nevelik, Jenny ugyanis nem igazán jó anya, nem táplálta rendesen a kicsinyeit, így amikor a négy kölyökből álló friss alomból két kicsi elpusztult, az ápolók úgy döntöttek, elveszik tőle a két életben maradt oroszlánbébit. Mivel a mesterségesen nevelt állatok esetében az első néhány hét kritikus, születésüket egészen eddig titokban tartották, úgy tűnik azonban, a makkegészséges kölykök nagyszerűen érzik magukat az emberek között.
Az ismert rajzfilmhősök után Lolkának és Bolkának keresztelt, még csetlő-botló kölyköket azóta cumiból etetik, kecsketejjel és macskatápszerrel, s egy hete már darált marhahúst is kapnak.
Az élelem azonban nem minden, hiszen a „gyerekeknek” apamodellre is szükségük van; ezt a tisztet Pipacs, az állatkert igazgatójának német juhász kutyája vállalta magára.
– Pipacs féltő gondoskodással terelgeti a bébiket, s már régóta rutinos pótpapa, hiszen pinnyédi házunkban eddig hat oroszlánkölyök fordult meg. Nem csoda, hogy a két kisfiamnak is nagyobb kuriózumnak számít egy kismacska, mint egy kisoroszlán! – mondta dr. Andréka György, az állatkert igazgatója.
A két kölyök gyereknapon mutatkozik be, és szeptember végéig látható a győri állatkertben, igaz, az első hónapokban csak hétvégenként. A gyereknap nemcsak ezért lesz különleges a vadasparkban, hiszen csak erre a napra két farkas is érkezik, emellett egész nap játékos vetélkedők, játszóházak, ajándékok várják a gyerekeket. Két új kiállítás is nyílik: az „Akváriumi kalandozások” több mint száz színpompás halfajt, bohóchalakat, afrikai sügéreket, sziámi harcoshalakat mutat be az állatkert oktatótermében, amit ingyenes akvarisztikai szaktanácsadással, videovetítéssel, festéssel és hajtogatással színesítenek a szervezők, a National Geographic Channel tárlatán pedig szebbnél szebb állatfotók láthatók.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kézműves tábor

Tovább olvasom