Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 16°C | 27°C Még több cikk.

Londonban tárgyalt Bayer Mihály

Brit kormánytisztviselőkkel, az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) elnökével és a Nabucco földgázvezetékért felelős EBRD-igazgatóval tárgyalt Londonban Bayer Mihály utazó nagykövet.
Megbeszélései végén, péntek este a nagykövet az MTI-nek elmondta: a brit partnerek egyértelműen támogatják a Nabuccót, értik, hogy a térség energiaellátási biztonsága szempontjából a tervezett vezetékrendszer "mennyire és miért fontos".

Bayer Mihály kiemelte: az EBRD a legmagasabb, elnöki szinten is érdeklődik a Nabucco iránt. A bankban tartott tárgyalások egyértelművé tették, hogy a kelet-európai átalakulás finanszírozására alakult pénzintézet elkötelezett partner, és komolyan készül a Nabucco-program finanszírozására.

Arra a kérdésre, hogy az EBRD mekkora finanszírozással járulhat hozzá a beruházáshoz, a magas rangú diplomata azt mondta: a pénzügyi tárgyalások kezdeti szakaszban vannak, ezért pontos összegekről korai beszélni.

Bayer Mihály előadást tartott a neves londoni külpolitikai kutatóközpontban, a székháza után csak Chatham House néven emlegetett Királyi Külügyi Intézetben, ahol egyebek mellett kifejtette: jelentősen erősödik és mind egyértelműbb a Nabucco-program politikai támogatottsága. Ebben a tavalyi budapesti Nabucco-csúcsértekezletnek meghatározó szerepe volt.

Arra a kérdésre, hogy mely országok számíthatnak a majdani gázvezeték biztos betápláló forrásának, a nagykövet azt mondta: biztos forrásokról majd akkor lehet beszélni, ha jogilag kötelező szerződések lesznek, de az első két forrás Irak és Azerbajdzsán lehet, majd - valószínűleg valamivel később - Türkmenisztán is beléphet. Ez a három ország akár a teljes Nabucco-kapacitást is lekötheti - tette hozzá.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Öt pályázó gyártana debreceni villamost

Öt pályázó gyártana debreceni villamost, s ugyancsak öten szeretnék megépíteni az új villamos-pályát… Tovább olvasom