Délmagyar logó

2018. 03. 19. hétfő - József, Bánk -5°C | 0°C Még több cikk.

Londoni elemzők: legkorábban júniusra lehet IMF-megállapodás

Az új magyar IMF/EU-finanszírozási programról június előtt most már nem valószínű a megállapodás - jósolták hétfőn londoni felzárkózó piaci elemzők.
A Morgan Stanley bankcsoport londoni befektetési részlegének felzárkózó térségi elemzőstábja befektetők számára összeállított, hétfőn ismertetett márciusi piaci stratégiai helyzetértékelésében nem zárta ki annak lehetőségét, hogy az IMF/EU-programról szóló hivatalos tárgyalások esetleg csak az EU kötelezettségszegési felvetéseivel kapcsolatos magyar válaszok után kezdődhetnek.

A cég londoni közgazdászai ennek alapján most már azzal számolnak, hogy az egyezség az unióval és a valutaalappal legkorábban júniusban születhet meg, de a Morgan Stanley elemzői szerint annak a kockázata is fennáll, hogy a megállapodás "átcsúszik a második félévre".

A ház szerint mindez azt is jelentheti, hogy a magyar jegybank is később kezdhet hozzá a monetáris enyhítéshez. A Morgan Stanley londoni elemzői hétfői értékelésükben közölték, hogy most már csak egy fél százalékpontos MNB-kamatcsökkentést várnak az idei év végéig.

A Morgan Stanley korábban még a legderűlátóbbak között volt az IMF/EU-megállapodás időpontjával kapcsolatban a nagy londoni házak körében. A cég citybeli közgazdászai előző, múlt hónapban összeállított előrejelzésükben még "75 százalék körüli" esélyt adtak arra, hogy a megállapodás márciusban vagy áprilisban létrejön.

Más nagy londoni házak azonban az IMF/EU-megállapodás várható időpontját már eddig is inkább a nyárra valószínűsítették.

A City egyik legnagyobb befektetési bankcsoportja, a Barclays Capital felzárkózó piaci közgazdászai befektetőknek nemrégiben összeállított áttekintésükben azt jósolták, hogy az IMF/EU-programról szóló hivatalos tárgyalások "nehezek és időigényesek" lesznek, és több tárgyalási fordulóra lesz szükség a megállapodásig. A Barclays Capital elemzőstábja ennek alapján jelenleg azzal számol, hogy "a legjobb esetben" az idei harmadik negyedévben kezdődhet az IMF/EU-program végrehajtása.

A Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni globális piacelemző részlegének (BofA Merrill Lynch Global Research) európai feltörekvő térségi közgazdászai, akik nemrégiben Budapesten tettek tájékozódó látogatást, tapasztalataikról Londonban ismertetett beszámolójukban úgy ítélték meg, hogy az idei második negyedév végére még mindig elérhető ugyan a megállapodás az IMF/EU-hitelprogramról, de megvan a kockázata a késésnek.

A Fitch Ratings - a legnagyobb európai hitelminősítő - ugyanakkor derűlátóbb előrejelzést adott. Múlt hét végi elemzésében közölte: várakozása szerint Magyarország hiteles államháztartási deficitcsökkentő programot fog kidolgozni annak érdekében, hogy tavasszal elérhető legyen a finanszírozási megállapodás az EU-val és a Nemzetközi Valutaalappal.

A Fitch szerint ennek eredményeként valószínűsíthető az is, hogy az EU visszavonja minapi döntését 495 millió euró felfüggesztéséről a Magyarországnak jövőre rendelkezésre álló, 1,7 milliárd eurós kohéziós pályázati keretből.

A hitelminősítő alapeseti előrejelzése szerint az IMF/EU-finanszírozás biztosítása jár annyi előnnyel - és a Fitch szerint "ezt Magyarország is felismeri" -, hogy a magyar kormány az EU által megszabott határidőig kidolgozza a kért deficitcsökkentő intézkedéseket.

Ugyanakkor a Fitch Ratings londoni elemzői is annak a véleményüknek adtak hangot minapi elemzésükben, hogy bár a túlzottdeficit-eljárás, valamint a magyar jegybanktörvénnyel és a bírói karral kapcsolatban az EU-val folytatott vita nem kapcsolódik kifejezetten össze, mégis "széleskörű az a várakozás", hogy az államháztartási deficittel kapcsolatos EU-elvárásokat is teljesíteni kell, mielőtt az IMF/EU-finanszírozás Magyarország számára elérhetővé válik.

Hasonló véleményt fogalmaztak meg nem sokkal korábbi elemzésükben a Moodyís Investors Service londoni szakelemzői is. A világ legnagyobb hitelminősítő csoportjának múlt heti helyzetértékelése szerint jóllehet az Európai Bizottság "nem jelezte kifejezetten", hogy a jövőbeni pénzügyi támogatás függ-e a Brüsszel és Budapest között felmerült vitás kérdések "némelyikének vagy mindegyikének" megoldásától, a kérdésekben fennálló, "folytatódó nézeteltérések" Magyarország és az EU között azonban mégis az IMF és az EU pénzügyi támogatási csomagjáról szóló tárgyalások késedelmét okozzák.

Befektetők számára összeállított globális áttekintésben a Moodyís a késedelmet Magyarország adósmegítélési szempontjából "negatívnak" értékelte.

Olvasóink írták

  • 1. mazsolaszolo 2012. március 19. 18:37
    „Szóval, mi is van azzal a nagyképű OV-féle kijelentéssel, hogy "legkésőbb január 18-án lesz IMF-megállapodás?"
    Melyik évre gondolt?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hét örömlányt vettek őrizetbe Tatabányán

Egy hét alatt hét nőt vettek őrizetbe az 1-es út tatabánya-felsőgallai szakaszán tiltott kéjelgés… Tovább olvasom