Délmagyar logó

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 2°C | 8°C Még több cikk.

Londoni vitaest Magyarországról és a kormány tevékenységéről

Többek között a magyar kormány tevékenységéről tartottak politikai vitát a tekintélyes londoni közgazdasági egyetem.

A magyar kormány tevékenységéről, a rendszerváltás óta eltelt időszak belpolitikai-gazdasági fejleményeiről tartottak politikai vitát a tekintélyes londoni közgazdasági egyetem, a London School of Economics rendezésében.

A beszélgetésen Kovács Zoltán kormányzati kommunikációért felelős államtitkár, Schöpflin György, a Fidesz európai parlamenti képviselője, Victor Sebestyen Magyarországon született, Londonban élő újságíró-publicista és George Szirtes magyar származású angol költő-műfordító vett részt.

Vitaindítójában Kovács Zoltán kijelentette: a kormány - azokkal a bírálatokkal ellentétben, amelyek szerint a feje tetejére állítja az országot - éppen most állítja ismét talpára a rendszert. Az államtitkár szerint Magyarország sokáig abban az illúzióban élt, hogy lehetséges néhány hónap alatt az átállás "a kommunizmusból, vagy ha úgy tetszik, a gulyáskommunizmusból" a nyugati demokráciákra hasonlító rendszerre intézmények átnevezésével, új szabályok meghonosításával a régi kereteken belül.

A félmegoldások azonban nem elégségesek, és e félmegoldások kudarca volt jellemző az elmúlt húsz évre - mondta Kovács Zoltán a szerda éjszakába nyúló londoni vitaesten.

Az államtitkár szerint a kormány új alkotmányos és intézményi rendszer létrehozásával új szabályokat teremtett, és most próbálja mozgásba hozni az új rendszert.

Hozzátette: szükséges néhány kiigazítás, tisztázás és egyes törvények esetében módosítások elvégzése, de ez normális folyamat.

Victor Sebestyen megítélése szerint Magyarországon a plurális demokráciákra jellemző fékek és ellensúlyok rendszerének fokozatos eróziója zajlik. A publicista szerint a médiahatóságnak "a szovjet időszakra jellemző hatalma van" a sajtó és a média felett, a bírói felügyeletet ellátó szervezetet élén is Fidesz-párti személyiség áll, és Orbán Viktor miniszterelnök a jegybankot is "pártpolitikai ellenőrzés alá akarta helyezni, bár úgy tűnik, hogy ezt az EU megakadályozza".

Hozzátette: az elmúlt hónapokban a közmédia intézményeiből számos újságírót eltávolítottak, és a médián belül érvényesül egyfajta öncenzúra.

Schöpflin György kijelentette, Magyarországon nem tapasztalható a polgári szabadságjogok eróziója, az ország nem a félelem légkörében él.

A Fidesz EP-képviselője szerint Magyarország 2010-ben "rettenetes állapotban" volt, és bárki nyerte volna a választásokat, mindenképpen radikális reformokba kellett volna kezdenie.

Schöpflin György a kormányt érő bírálatokkal kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy ami Magyarország esetében zajlik, az "most már kirakatperre kezd hasonlítani", és a Fidesz-kormánnyal szemben "a bűnösség vélelme érvényesül".

A politikus úgy értékelte, hogy a nyugati sajtó Magyarországról tudósító munkatársai "ugyanazon forrásokból származó ugyanazon sztorikat dolgozzák fel újból és újból".

George Szirtes arról beszélt, hogy a kormány az őt érő bírálatokat Magyarország elleni kritikának tekinti, vagyis magát Magyarországgal azonosítja. A költő-műfordító az általa visszásnak minősített jelenségek között említette, hogy az Új Színház élére "a szélsőjobboldali Jobbik egyik tagját" nevezték ki, "az egyetlen független, kritikus hangvételű" rádió frekvenciahasználati engedélyét megvonták, és ezt "tisztán kereskedelmi ügynek" nyilvánították, és "groteszk giccskiállítást" rendeztek az új alaptörvény tiszteletére.

A magyar gazdaságpolitikáról szólva Kovács Zoltán elmondta, hogy a magyar kormány álláspontja szerint a megszorítások - amelyekre Magyarországon az elmúlt 8-10 évben több kísérlet is történt - önmagukban nem oldják meg a jelenlegi válságot. Az államtitkár kedvezőnek nevezte, hogy az utóbbi időben az EU megközelítésében is tapasztalható váltás, a megszorításoktól a növekedés és a munkahelyteremtés felé.

Olvasóink írták

 • 3. deszkás 2012. március 08. 21:18
  „Kovács Zoltán? Még mielőtt "véletlen" a T-hom kivette a csatornakinálatból láthattam a az újságirónő beledöngölte a földbe.”
 • 2. KamuNeni 2012. március 08. 14:09
  „Ennek a kovacs zolinak igaza van "A magyar gazdaságpolitikáról szólva Kovács Zoltán elmondta, hogy a magyar kormány álláspontja szerint a megszorítások - amelyekre Magyarországon az elmúlt 8-10 évben több kísérlet is történt - önmagukban nem oldják meg a jelenlegi válságot"

  ugyanis a tulzott megszoritasok mindig is sikertelensegbe vezettek. Vannak persze ahol szoritani kell, de nem ott ahol magyarorszagon csinaljak. A gazdasagot nem szoritani hanem bovebb szarra kellene engedni hogy fejlodjon. Hiaba, ahol ninsc gyakorlat es tudas ott nem is tudjak maskent csinalni mint rombolassal.”
 • 1. spiler 2012. március 08. 13:10
  „rendvédelmisek nyugdij elvonásáról és agyógyszerek drasztikus áremelkedéséről is essék szó,na meg a jog bisztonságról a korrupcióról,politikusok jövedelméről....A HATALMAS ÉLET KILÁTÁSAINKRÓL,a jövőről,gyerekeink jövőjéről,esetleges unokák oktatásáról..a baltás rózsi néni estéről....stb...OSZT A BESZÉLGETÉS UTÁN NAGYON HÚZZÁK ÖSSZE MAGUKAT MERT SOKAT KELL HAZUDNIA,HOGY SZEBB SZÍNBE LÁSSÉK HAZÁNK,MAGYARORSZÁG!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyalogost gázolt egy személyautó Leányfalun

Súlyosan megsérült egy gyalogos, akit egy személyautó gázolt el csütörtök reggel Leányfalu… Tovább olvasom