Délmagyar logó

2018. 11. 15. csütörtök - Albert, Lipót 4°C | 12°C Még több cikk.

Lord Rothermere főnemesi rangban vezeti a médiabirodalmat

Csupán 38 esztendős, s a világ egyik meghatározó médiabirodalmát vezeti Jonathan Harmsworth, aki a lapunkat is tulajdonló Daily Mail and General Trust első embereként részt vett új sajtóházunk csütörtöki avatásán. Lord Rothermere elárulta: visszatér majd Szegedre, s azt is megtudtuk, főnemesként alig egy hete találkozott az angol királynővel.
Jonathan Harmsworth, azaz Lord Rothermere édesapja mellszobra előtt. Fotó: Karnok Csaba
– Milyennek látja lapunkat, ha a kezébe veszi?

– Nagyon büszke vagyok, hogy a Délmagyarország része a vállalatunknak. Nem lep meg, hogy ennyire sikeres. Komoly újságnak tűnik, amelynek középpontjában a hír áll, s bár nem beszélek magyarul, mégis azt érzem, hogy objektív lapot tartok a kezemben.

– Miért döntöttek úgy, hogy Szegeden fektetnek be és megvásárolják lapjainkat?

– Édesapám nagyon szerette Magyarországot és a magyarokat, a családunkat régi kapcsolat fűzi ehhez az országhoz. Amikor lehetőség nyílt a megyei lapok megvásárlására, az édesapám Győrbe jött, és megvásárolta a Kisalföldet – így léptünk be a magyar piacra. Abban az időben mi voltunk az egyetlen angol regionális laptulajdonos Magyarországon, ez egy komoly kísérlet volt számunkra. Aztán hat évvel ezelőtt újból adódott egy lehetőség, s úgy döntöttem, belevágunk. Ráadásul komoly érv volt a Délmagyarország mellett, hogy a városnak kiváló hírű egyeteme van, s a magyar szakemberek mentalitása is alapvető szempont: jól képzettek, és nagyon szeretik a hazájukat, ezért ott kamatoztatják a tudásukat, ahol megszerezték. Ez egy sikertörténet számunkra, egy pillanatra sem bántuk meg a döntésünket.

– Az új sajtóház megállná a helyét Nagy-Britanniában is?

– Őszintén mondom, az angolokat távol kellene tartani ettől az épülettől, mert féltékenyek lennének rá. Ez az egyik legjobb szerkesztőség és kiadó, amit valaha láttam, az újságkészítés körülményei
ideálisak. Ha mindenhol ilyen sajtóházban dolgoznánk, nagyon boldog lennék, s ha máshol is építkezni fogunk, a szegedit mintának használjuk majd.

– Önnek főnemesi rangja van, egész pontosan vicomte. Mit jelent ez a gyakorlatban?

– Manapság már inkább csak egy név, amire nagyon büszke vagyok. Hiszen a dédnagyapám, Harold Harmsworth, kapta meg ezt a címet, mert az első világháborúban miniszterként segített létrehozni a brit légierőt. A rang pedig öröklődik, mindig a legidősebb fiú kapja az édesapjától.

– Milyen protokolláris kötelezettségei vannak vicomte-ként?

– Igazából már semmilyen. Anglia nagyon modern ország lett. Szeretjük, tiszteljük a történelmünket, de haladó nemzet vagyunk.

– Pedig úgy képzeltem, olyan rendezvényeken kell megjelennie, ahol a királynő is vendég.

– Tulajdonképpen így van. Valójában múlt pénteken találkoztam a királynővel. De hozzáteszem, laptulajdonosként a királynő néha örül, ha lát, néha nem annyira.

– Sokat utazik. Szegeden járt már ezelőtt?

– Nem, ez az első alkalom, és sajnos most sem láttam sokat a városból. De később vissza fogok jönni, és megnézek egy szabadtéri balettelőadást – hallottam ugyanis jó hírét.


Újságíró-vicomte

Jonathan Harmsworth, aki Harold Jonathan Esmond Vere Harmsworth néven 1967. december 3-án született, a 4. Rothermere vicomte. Ez az angol főnemesi cím a báró és a gróf közötti rangot jelenti. Az ő dédnagyapja alapította a Daily Mail című lapot, s írta meg nagyhatású cikkét a trianoni békeszerződés igazságtalanságairól. Jonathan Harmsworth karrierje Párizsban kezdődött, ahol az International Herald Tribune című lapnál dolgozott, majd 1993-ban tért vissza Nagy-Britanniába. Édesapja hirtelen halála után, nem sokkal a 31. születésnapja előtt, 1998-ban lett a Daily Mail and General Trust elnöke. Lord Rothermere nős, felesége, Claudia, négy gyermeket szült, a legidősebb, Vere 12 éves, Eleanor 10, Theodora 5, Iris pedig 2 esztendős.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szili Katalin: Jó úton halad a lap

Szili Katalin szerint az új székházunk arra is bizonyíték, hogy a Délmagyarország olyan színvonalas… Tovább olvasom