Délmagyar logó

2018. 11. 13. kedd - Szilvia 8°C | 17°C Még több cikk.

Lőrinczék biztonságban vannak

Nem veszélyezteti a tiszavárkonyi Lőrincz család házát a jelenlegi árhullám, de a víz már megjelent a telek végében. A portát homokzsákokkal védik, amit még a gyerekek is cipeltek. Az ezredfordulón Lőrincz Józsefék házát elvitte az ár, de a következő év februárjában lapkiadónk jóvoltából beköltözhetett a család új otthonába.
A Lőrincz család kertjét homokzsákok védik a Tiszától Fotó: Gyenes Kálmán
Az ezredfordulón, amikor a tiszavárkonyi Lőrincz család házát elsöpörte a megáradt Tisza, a Szolnok megyei községnél 1041 centiméter volt a vízállás. Jelenleg egy nagy arasszal alacsonyabban áll a víz. Lapkiadónk, a Lapcom Kft. jóvoltából ugyanazon a telken megépített ház kertjének alacsonyabban fekvő részét már nyaldossa a Tisza. A négy gyermek – a nyolcadikos Dávid, az elsős Bence és az ovis ikerpár, Luca és Bálint – csak szülői felügyelettel mehet az udvarra, a ház mögé.

A régi védi az újat

– Az örökmozgó gyerekeket nem könnyű a lakásban tartani ebben a jó időben, de megértik, veszélyes a víz közelébe menni – mondja az anyuka
Öllő Gusztáv és Mészáros Zoltán a nyomómedencéket szemléli Fotó: Gyenes Kálmán
a kert végében, ahol már több homokzsáksor vigyáz arra, hogy a víz ne törjön be az ezer négyzetméteres telekre. A család ugyanakkor előrelátó volt, hiszen a régi ház alapját meghagyták, és arra jó vastagon termőföldet hordtak. Az így kialakított part is védi a vállalkozói összefogással 2001- ben átadott új házat, melynek falai rendkívül stabilak.

Teljes biztonságot az Endre király utcának az adna, ha folytatnák a 2001-ben 90 millió forintból megépült 800 méteres gátszakaszt. Mészáros Zoltán polgármester szerint 170 méter töltést kellene még megépíteni, illetve sokáig nem halogatható a további partvédelem, ami 800 millió forintba kerülne.

– Április nyolcadika óta 620 helyi ember vett részt a védekezésben, egyelőre külső segítséget nem igényeltünk, a lakosság derekasan helyt
A boldog, hattagú család és a hatéves ház Fotó: Gyenes Kálmán
áll – vázolja a helyzetet a polgármester. A Lőrincz család is kivette a részét az árvízvédelemből. Két héttel ezelőtt még a két nagy fiú is lapátolta és hordta a zsákokat.

Az áradó Tisza

– Amit nem bírtunk kézbe elvinni, azt húztuk magunk után – mondja Dávid, aki már túl van a középiskolai felvételin, Szolnokra a gépipari szakközépiskolába jelentkezett.

– Itt többet nem jöhet be a víz, ha kell, még hozunk ide homokot – jelenti ki a futballt imádó Bence, aki azonnal kihasználja az alkalmat, és kergeti a labdát öccsével, Bálinttal. Édesapjukkal közben azt tárgyaljuk: telkük alatt nem is olyan rémisztő a kép, mint Szegednél, ahol ha elszabadul a Tisza, több méteres víztömeg zúdul a városra. A tiszavárkonyi Endre király utcában legfeljebb csordogálna a víz, ezért Lőrinczék és a község lakói nyugodtan alhatnak.

Borzalmas április

Lőrincz Józsefék házát 2000. április 27-én kezdte megbontani az árvíz. Másnap már alig lehetett bemenni a formás, felújított parasztházba. Végül a Tisza nyert, az otthon lakhatatlanná vált, ki kellett költözniük, majd elbontották az épület maradványait. A községben több ház is erre a sorsra jutott. Lapkiadónk segíteni szeretett volna valamelyik pórul járt tiszavárkonyi családon: Lőrinczékre esett a választás, ahol akkor már két kisgyermek élt szüleivel. A hatalmas összefogás eredményeként 2001. február 9-én a család birtokba vehette az igényes, rendkívül praktikusan megtervezett, masszív alapokon álló, tetőtér-beépítésre is alkalmas házat. A falakon azóta sincs repedés. A hattagúra bővült család pedig tovább szépíti, csinosítja életterét.  

Öllő Gusztáv, az Edukövizig műszaki árvízvédelmi irányítója szerdán kora délután még nem merte kijelenteni, hogy nem emelkedik 1005 centiméternél magasabbra a Tisza a községnél.

– A mellékfolyók áradása miatt egy-egy centimétert még mindig áradhat a folyó – jelenti ki a Győrből idevezényelt szakember, aki úgy gondolja: négy napig is elhúzódhat Tiszavárkonynál a tetőzés, míg hat évvel ezelőtt 48 óráig tartott.

Segítő szeretet

A községben mindenki aggodalommal figyeli az időjárás-jelentést.
– Csak ilyen csendes maradjon az idő – fejezi ki óhaját Lőrincz József, aki 2000-ben már átélte, milyen az, amikor valakinek elviszi a házát az ár. A család még mindig nagy szeretettel gondol a segítőkre, és most sem felejtik el megemlíteni a győri Kisalföld főszerkesztőjének, Nyerges Csabának a nevét, aki végig szervezte és irányította a száz négyzetméter alapterületű ház építését. József elárulja: májusban elkezdik a tetőtér beépítését, a két nagyobbik fiút szeptemberben már szeretnék felköltöztetni a két új szobába.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gerrard: nem

labdarúgás

Rafael Benitez, az FC Liverpool labdarúgócsapatának vezetőedzője… Tovább olvasom