Délmagyar logó

2017. 03. 25. szombat - Irén, Irisz 7°C | 14°C Még több cikk.

Lovas Ildikó kapta az idei Rotary Irodalmi Díjat

Lovas Ildikó A kis kavics című műve nyerte el az idei Rotary Irodalmi Díjat; a hárommillió forinttal járó elismerést szerdán vehette át a szerző a Petőfi Irodalmi Múzeumban.
Horváth Péter Bogárvérrel című regénye (Noran Libro) és Tóth Krisztina Pixel című műve (Magvető Kiadó), amely a megmérettetés utolsó körében versenyzett Lovas Ildikó munkájával, az alapítvány elismerésében részesült.

A Szabadkán élő és alkotó Lovas Ildikó az MTI-nek elmondta, fontos számára, hogy létezik olyan szellemiség, amely lényegesnek tartja a segítő szándékot, és azt, hogy a művészetben, az irodalomban is megjelenjen az a szellemiség, amit képvisel. Ezt úgy teszi, hogy kirekeszti a díj odaítélésének folyamatából az ide- vagy odatartozást. "Páratlan, hogy ennyire független a díj a különböző irodalmi lobbiktól" - tette hozzá.

Lovas Ildikó regényének két főszereplője Kozma Léni, a szabadkai tanárnő és Leni Riefenstahl, a hitleri propagandagépezet tehetséges dokumentumfilm-rendezője, a "két kis kavics", ahogy magukat nevezik, nevezték. De valóban kis kavicsok vagyunk-e a történelem fogaskerekei között, s ha igen, akkor meg tudjuk-e akasztani a kerekek forgását, vagy összemorzsolódunk közöttük? - teszi fel a kérdést a könyv írója.

"Mindig megéri kiállni az eszmékért, akkor is, hogyha összetör" - mondta a szerző hozzátéve, hogy az előző regényeiben is erről ír "kertvárosi háziasszony-forradalmárként".

Mint mondta, az ember, amikor értékrendet képvisel, gyakran kerül abba a helyzetbe az életében, hogy jobbról is, balról is azt gondolják, hogy a másik oldalhoz tartozik, holott csak egy adott értékrendhez kapcsolódik.

Lovas Ildikó korábbi, Spanyol menyasszony című regénye már az első Rotary Irodalmi Díj nyolcas listáján is szerepelt 2008-ban.

A Rotary Irodalmi Díjat az előző év kimagasló magyar irodalmi műve érdemelheti ki, az, amelyik "leginkább kifejezi a Rotary szellemiségét". A díjazott személyére egy titkos összetételű zsűri tesz javaslatot, a végső döntést a háromtagú kuratórium hozza meg. Ennek tagja Sumonyi Zoltán költő, író, a Magyar PEN Klub elnöke, Gömöri György költő és Ilia Mihály irodalomtörténész.

A díjat 2008-ban Lator László költő, irodalomtörténész, 2009-ben Darvasi László író, 2010-ben Szilasi László író, irodalmár vehette át.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A KENÓ szerdai nyerőszámai

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a november 23-i KENÓ-játékban a következő számokat… Tovább olvasom