Délmagyar logó

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -4°C | 4°C Még több cikk.

Luc Van den Brande és Ocskay Gyula kapta idén a Pálfi István-emlékérmet

Navracsics Tibor köszöntőjében azt mondta, hogy az elismeréssel valójában azokat tüntetik ki, akik Európa otthonosabbá tételében működnek közre.
Luc Van den Brande, a Régiók Bizottságának tagja, Johannes Hahn, regionális fejlesztési biztos különleges tanácsadója és Ocskay Gyula, a Határon Átnyúló Kezdeményezések Közép-európai Segítő Szolgálatának főtitkára kapta az idei Pálfy István-emlékérmet. A kitüntetést Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter adta át kedden Budapesten.

Navracsics Tibor köszöntőjében azt mondta, hogy az elismeréssel valójában azokat tüntetik ki, akik Európa otthonosabbá tételében működnek közre. Mindez úgy valósítható meg kontinensi szinten, ha helyi szinten is megvalósul - tette hozzá.

Úgy vélte, Pálfi István munkássága az Európai Parlamentben nemcsak követendő példává, hanem kötelező hagyománnyá is vált, és minden évben, amikor rá emlékeznek, akkor azokat tüntetik ki, akik sokat tettek a regionális együttműködésért.

Hangsúlyozta: minél erősebb a közösségek közötti viszony, Európa annál erősebb.

A miniszter külön szólt arról is, hogy a 2010-ben alapított díjnak idén első alkalommal magyar kitüntetettje is van.

Szabó Erika, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium közigazgatásért felelős államtitkára Luc Van den Brande életútjának bemutatása mellett laudációjában azt mondta, a volt flamand kormányfő az európai partnerség, az együtt gondolkodás elkötelezett híve. A európai uniós helyi és regionális hatóságokat képviselő tanácsadó szerv, a Régiók Bizottságának elnökeként fontosnak tartotta a regionális és helyi hatóságok bevonását az európai döntéshozatali folyamatokba, jelmondata pedig az volt, Építsünk Európát partnerségben!. Ez Pálfi István szellemi örökségének is az egyik legfontosabb üzenete - mondta.

Deutsch Tamás, néppárti európai parlamenti képviselő Ocskay Gyulát méltatva azt mondta, a kiváló magyar szakember személyes példamutatásával is bizonyítható, kézzel fogható, hasznos, a közösség javát szolgáló tudást képvisel. Ismertetve munkásságát szólt arról, hogy 2009 óta a Határon Átnyúló Kezdeményezések Közép-európai Segítő Szolgálatának főtitkára. Munkája révén a közép-európai térség és Magyarország élen jár az értékes, rendkívül komoly hasznot és előnyöket hozó együttműködési forma, az Európai Területi Társulás (ETT) kialakításában és gyakorlati életében. Mint mondta, Magyarország az az uniós tagállam, amelynek területén a legtöbb bejegyzett ETT működik.

Navracsics Tibor alapította 2010-ben a Pálfi István-emlékérmet. A kitüntetés annak adományozható, aki tevékenységével kiemelkedő módon járul hozzá az európai regionális együttműködés fejlesztéséhez.

Az emlékérmet a miniszter adományozza, odaítélését indokolt javaslattal, valamint a jelölt életútjának rövid ismertetésével bárki kezdeményezheti nála.

Pálfi István fideszes politikus 2006-ban hunyt el. 2004-től haláláig az Európai Parlament képviselője volt, a költségvetési ellenőrzési és a regionális fejlesztési bizottságban dolgozott.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fazekas: a magyar élelmiszerbiztonság világszínvonalú

A vidékfejlesztési miniszter az élelmiszerlánc-biztonság jövőjével foglalkozó tanácskozás előtt… Tovább olvasom