Délmagyar logó

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 18°C | 27°C Még több cikk.

Lyon is őriz majd kegyképmásolatot

A franciaországi Lyonban a világ számos nagy Mária-kegyképének másolatát őrzik, többek között a czestochowait is. A tervek szerint a győri Könnyező Szűzanya kegyképének másolata júliusban ugyancsak oda kerül.
Dr. Pápai Lajos megyés püspök július 23-án ünnepélyesen átadja a győri kegykép másolatát Philippe Barbarin lyoni bíboros-érseknek, Franciaország prímásának, hogy gyarapítsák a fourvier-i bazilika altemplomában őrzött Mária-kegyképek sorát. Az eseményre az Európai Parlament egy magyar és egy francia képviselőjét is meghívják.
Kevésbé ismert a szűkebb hazában, hogy a győri megyés püspök Strasbourgban folytatott teológiai tanulmányokat, szentbeszédeiben ezért idéz gyakorta francia filozófusoktól. A lyoni érsekkel – aki nem mellékesen a francia egyház feje – régóta baráti kapcsolatokat ápol. Párizsban, még kispap korában ismerte meg a mostani érseket, aki azóta többször járt Magyarországon, sőt, Győrött is.
Az alapvetően máig katolikus franciák vallásosságáról Pápai Lajos elmondta, területi megoszlás szerint nagy eltérések tapasztalhatók. Van, ahol még a magyarországihoz képest is üresek a templomok, másutt, Elzász-Lotaringiában vagy a baszkoknál pedig általános a vallásgyakorlás. Sajnos ez nem jelenti azt, hogy a baszkok ne robbantanának, a franciák pedig nem a kereszténységre való utalás hiánya miatt mondtak nemet az európai uniós alkotmányra...
A lyoni eseményre az egyházmegyéből számos hívő kíséri el a megyés püspököt, sőt, a Kisalföld Volántourist igény esetén külön autóbuszokat is indít. Bővebb felvilágosítást az utazási iroda 525-017-es számú telefonján adnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Petz: utolsó ballagás, utolsó évfolyam

Elballagott az utolsó évfolyam 92 diákja a győri Petz Lajos Egészségügyi Középiskolában tegnap… Tovább olvasom