Délmagyar logó

2016. 10. 24. hétfő - Salamon 8°C | 17°C

Ma 20 éve robbant fel a csernobili atomerőmű négyes blokkja

Ma húsz éve, 1986. április 26-án következett be a volt Szovjetunió területén, az ukrajnai Csernobilban a világ eddigi legsúlyosabb atomerőmű-szerencsétlensége. A tragédiáról több civil szervezet is megemlékezik.
A Déli pályaudvar kerengőjében az Energia Klub, a Védegylet, a Magyar Természetvédők Szövetsége és a Greenpeace szervezésében gyertyagyújtással emlékeznek a katasztrófa huszadik évfordulóján. Az atomerőmű-katasztrófa áldozatainak megdöbbentően magas számára hívják fel a civil szervezetek a figyelmet azzal, hogy arra buzdítanak, este 8 óra körül néhány percre oltsák le otthon a világítást, és gyújtsanak meg egy gyertyát.

Az akcióhoz csatlakozott Demszky Gábor főpolgármester is, aki este saját maga fogja lekapcsolni az összes fővárosi középület éjszakai díszkivilágítását, és a budai Vár, a Szent István-bazilika, a Parlament, valamint további közel 100 szobor és múzeum fényei hunynak ki öt percre.

A Centrális Galériában az évfordulón kiállítás nyílik a nukleáris energia békés és katonai alkalmazását kísérő feszültségekről, a tárlat a hidegháború kontextusában mutatja be az atomenergiához fűződő víziókat és félelmeket. A makettek, tárgyak, plakátok, eredeti dokumentumok, audiovizuális anyagok és korabeli művészeti alkotások segítségével adnak képet az atomenergia igézetéről és rettenetéről. A kiállításhoz kapcsolódóan filmsorozatot is szerveznek.

A Kijevtől 130 kilométerre létesített atomerőműben 1986. április 26-án hajnali 1 óra 23 perckor - egy félresikerült kísérlet nyomán - a négyes blokk reaktora ellenőrizhetetlenné vált, s pár másodperc múlva két robbanás vetette szét. Az ENSZ nyolc szakosított szervezete, valamint Ukrajna, Fehéroroszország és Oroszország kormányai által 2003 februárjában létrehozott Csernobil Fórum 2005 szeptemberi jelentése szerint a katasztrófa nyomán fellépő betegségek áldozatainak száma négyezerre tehető, a robbanás okozta sugárzás eddig 56 halálos áldozatot követelt.

A Greenpeace nemzetközi környezetvédő mozgalom nemrégiben közzétett tanulmánya szerint a baleset következtében az eltelt 20 év alatt 93 ezren vesztették életüket különböző daganatos és más betegségekben, valamint mintegy másfél millió ember szenvedett tartós egészségkárosodást.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lesznek megszorító intézkedések?

Tovább olvasom