Délmagyar logó

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 19°C | 25°C Még több cikk.

Ma dönt a kormány krízisalapról

Szerdán dönt a kormány annak az egymilliárd forint keretösszegű krízisalapnak a létrehozásáról, amelyből kis összegű, egyszeri, vissza nem térítendő támogatást kaphatnak a válság miatt nehéz helyzetbe került családok.
A kormány várhatóan tárgyal egy, az alap civil kontrollját jelentő tanácsadói testület létrehozásáról is, amely szociális szakemberekből, illetve szociális szervezetek képviselőiből állna.

Azoknak a családoknak jelentene segítséget az úgynevezett krízisalap létrehozása, amelyek kifejezetten a pénzügyi, gazdasági válság miatt kerültek nehéz helyzetbe. Ez azt jelenti, hogy azok kérhetnek majd gyorssegélyt, akik elvesztették munkájukat, jelentősen megnövekedett lakáshitel törlesztő részletük, illetve a családi bevételük csökkent.

A támogatás összege húszezertől és ötvenezer forintig terjedhet, kivételes esetben azonban elérheti a százezer forintot. Augusztus elsejétől lehet kérni a segélyt, több tízezer család kaphat támogatást. A jelenleg egymilliárd forintos krízisalap a tárca várakozása szerint nagyobb - akár kétszer ennyi - összegből gazdálkodhat majd. A tervek szerint ide kerül ugyanis majd - a szolidaritás jegyében - a miniszterelnök fizetése, a havi kétmillió forintnál többet kereső állami vezetők fizetésének kétmillió feletti része, illetve szó van arról is, hogy a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete által megbírságolt bankok büntetése is bővítené a keretet. Ezek mellett november 15-ig társadalmi és gazdasági szervezetek, valamint magánszemélyek felajánlásait is várják.

A Népszava értesülései szerint megváltozott formában szerdán áldását adhatja a kormány az új lakástámogatási rendszerről szóló tervezetre is. A lap információi szerint a 35 év alattiak támogatása esetében a korábban 30 millió forintban meghatározott ingatlanértéket lejjebb vitték, ugyanakkor a kamattámogatás mértékét emelték. A támogatotti kör kialakítását is újragondolták, valamint részletesebben szabályozzák a budapesti és vidéki ingatlanok közötti különbségek szerepét.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bajnai belső vizsgálatot kezdeményezett az MNV-nél

Belső vizsgálatot indítanak a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-nél a sukorói King City nevű… Tovább olvasom