Délmagyar logó

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 18°C Még több cikk.

Ma dönt az OVB a Fidesz népszavazási kérdéseiről

Ma dönt az Országos Választási Bizottság (OVB) a Fidesz népszavazási kérdéseiről. A Népszabadság egyik elemző cikke szerint a Fideszben attól félnek, hogy a testület az Alkotmánybíróság megszabta "technikai döntés" helyett elutasító határozatot hoz a vizitdíjról, a kórházi napidíjról és a tandíjról szóló kérdésekről.
Az ellenzéki párt prominensei hosszú ideje azt kommunikálják, az OVB a kormány megrendelésére cselekszik, Orbán Viktor pártelnök pedig Sólyom Lászlót próbálja lépéskényszerbe hozni egy elutasító bizottsági döntés esetére, mondván: ha a demokratikus működés megakad, a ház-, illetve a köztársasági elnöknek meg kell nyilvánulnia. Hogy Sólyom László beavatkozna-e ilyen esetben, és az Alkotmánybíróság álláspontja mögé állna-e, azt nem lehet tudni, a Fideszben azonban remélik, hogy igen.

Annyi bizonyos, az államfő nem esik kétségbe, ha úgy ítéli meg: helyre kell állítania, ami kizökkent. Ezt mutatja, hogy a tavalyi önkormányzati választásokat követően felhívta a figyelmet: a miniszterelnök nem ismeri el, hogy megengedhetetlen eszközöket használt a hatalom megtartása érdekében, s ez aláássa a demokráciába vetett bizalmat, amelyet az Országgyűlés állíthat vissza, mint ahogy a törvényhozás feladata dönteni a miniszterelnök személyéről is.

A koalíció "fogta az államfő üzenetét", és egy parlamenti bizalmi szavazáson Gyurcsány mögé állt. A Népszabadság azt írja, a Fidesz holdudvarában vannak olyan vélemények, miszerint a legnagyobb ellenzéki pártnak még egyszer bűn lenne tétlenül végignézni, ahogy egy szocialista miniszterelnök meggyengül. Ha Gyurcsány Ferencet "eléri a végzete", s a szocialisták távozásra kényszerítik, az ellenzéknek azt kell alkotmányosan kikényszeríteni, hogy a köztársasági elnök legalább mérlegelje egy előrehozott választás lehetőségét - mondta a lapnak egy fideszes szakértő.

Egy ilyen szituációhoz viszont az nyilvánvalóan kevés lenne, hogy a Fidesz súlyos politikai legitimációs problémáról beszéljen. Inkább olyan szituációt kellene "kieszközölnie" valamilyen módon, amely leírható lenne az "alkotmányos válsághelyzet" fogalmával - áll a lapban. Orbán Viktor a Vasárnap Reggel című lapnak azt mondta: az OVB eddigi nyilatkozatai alapján várható, hogy a testület hétfőn nem fogadja el az Alkotmánybíróság döntését, ami ha megtörténik, nyílt alkotmányos válságot okozhat.

hirado.hu/Népszava/Magyar Hírlap

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Afganisztáni kínzásokról számolt be egy német lap

Tovább olvasom