Délmagyar logó

2017. 01. 21. szombat - Ágnes -11°C | 0°C Még több cikk.

Ma indul haza a győztes magyar csapat és napelemes autójuk

Idén a győri csapat 59 másik alternatív járművet utasított maga mögé a német viadalon, így sikerült nyerniük az "urban", azaz a városi közlekedésre alkalmas járműveknek kiírt kategóriában.
Vasárnap délben indulnak haza az Európai Shell Eco-marathon magyar győztesei. A 65 kilométeres maratont a magyar autó 53 perc alatt teljesítette - mondta el Molnár István, a speciális autó egyik tervezője.

A németországi megmérettetésen összesen kétszáz különleges, alternatív megoldásokkal hajtott jármű vett részt, ebből 140 darab futurisztikus, városi közlekedésre nem alkalmas tanulmányautó volt, 60 pedig épp azért különleges, mert némi átalakítás után, akár a forgalomban is használható lenne.

A győri csapat az idei versenyre új autót tervezett, ez a tavalyihoz képest sokkal könnyebb, mert míg korábban alumíniumot, addig most már karbon-kompozitot használtak a karosszéria kialakítására. A jármű felületére 7,2 négyzetméter napelemet szereltek, aminek segítségével, egy feltöltéssel, akár egy órát is autózhattak, átlagosan 25 km/h sebességgel. Sőt napos időben a jármű folyamatosan, akár órákig is képes haladni.

A Széchenyi Egyetem csapatának tagjai 8 millió forintból építették a csodaautót. Molnár István elmondta, hogy a tervezés és kivitelezés során szerzett tapasztalataik nagyban segíthetik őket később az elhelyezkedésben, hiszen az autógyárak az elkövetkező években sorra indítják az ilyen irányú fejlesztéseket, amelyhez nagyon sok szakemberre lesz szükségük.

Olvasóink írták

 • 3. flexsnake 2009. május 10. 19:09
  „eltűnik ahogy jön, megy is.”
 • 2. sziszka1 2009. május 10. 13:10
  „Ha már a győztes csapatról írtak, mért nem említették meg a többi csapatot is?!
  Milyen eredmény értek el azok, akik 1 liter benzinnel indultak?!

  Ez lenne korrekt tájékoztatás!”
 • 1. sugárbányász 2009. május 10. 10:43
  „EZ ÁM AZ IGAZI HÍR!
  ŐSZINTÉN GRATULÁLOK A GYŐZTES MAGYAR CSAPATNAK!
  NAGYON NAGYRA ÉRTÉKELEM ŐKET, MERT ÉN IS GÉPÉSZ VAGYOK.
  VIVÁT MAGYAROK!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

60 milliárdot hozna, ha legalizálnák a füvet?

Budapest - A Kendermag Egyesület idén is megrendezi a Global Marijuana March nevű nemzetközi… Tovább olvasom