Délmagyar logó

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 2°C | 12°C Még több cikk.

Ma jelentkezhetnek még a veszélyes vegyi árukat forgalmazók

Hétfő éjfélig kell megtenniük az előregisztrációt az Európai Unió új, veszélyes vegyi anyagokra vonatkozó adatbázisába az érintett cégeknek.
Hétfő hajnalig azonban csak a vállalkozások egyharmada tett eleget ennek a kötelezettségnek. Akik ezt elmulasztják, azoknak a bejelentésig fel kell függeszteniük tevékenységet, ellenkező esetben akár több millió forintos bírságra számíthatnak.

A becsült adatok szerint az úgynevezett REACH-rendelet Magyarországon 2000 céget érint, de egyelőre csak egyharmada, vagyis nagyjából 630 vállalat tette meg a bejelentést. A cégek csaknem 14 ezer vegyi anyagot jelentettek be eddig elektronikus úton az Európai Vegyianyag-ügynökségnek (ECHA) - mondta hétfőn Deim Szilvia, az ÁNTSZ Országos Kémiai Biztonsági Intézetének főosztályvezetője.

A főosztályvezető arra figyelmeztet, hogy a késlekedő vállalkozások nagyon sokat kockáztatnak. Ha ugyanis a határidőig nem jelentkeznek be a rendszerbe, akkor a REACH-rendelet értelmében fel kell függeszteniük a tevékenységüket. Ez azt jelenti, hogy december 2-tól nem gyárthatnak, és nem importálhatnak vegyi anyagokat. Emellett a magyar jogszabályok szerint akár pénzbüntetést is kaphatnak, ennek összege 2 milliótól akár 20 millió forintig is terjedhet. A felfüggesztés mindaddig érvényben marad, amíg a cég nem teljesíti a regisztrációs kötelezettségét. A bejelentkezés után egy hónappal azonban újrakezdheti a gyártást vagy az importálást. Deim Szilvia hozzátette: azért is érdemes előregisztrálni december 1-jéig, mert ez még ingyenes és csak néhány alapvető adat szükséges hozzá. A későbbi regisztrációért viszont már fizetni kell, ráadásul jóval bonyolultabb és költségesebb folyamat.

A REACH-rendelettel kapcsolatban a vállalkozások az Nemzeti Tájékoztatási Szolgálatnál kérhetnek ingyenes információt, amely az ÁNTSZ Országos Kémiai Biztonsági Intézetében működik. A szolgáltatást az interneten a www.okbi.hu/reach honlapon lehet megtalálni. E-mailben a reach.helpdesk@okbi.antsz.hu címen lehet segítséget kérni, valamint munkanapokon telefonon is válaszolnak a kérdésekre a (06-1) 476-1167-es számon.

Az Európai Unió vegyianyag-szabályozási rendelete, a REACH idén június 1-jén lépett életbe. A lényege, hogy kiszűrjék és kitiltsák, vagy legalább csökkentsék az egészségre és a környezetre ártalmas anyagokat a közösség területén. Ehhez egy európai adatbázisra van szükség, amelybe valamennyi uniós székhelyű kis- és középvállalkozásnak, illetve a nagy cégeknek is regisztrálniuk kell az általuk évente legalább egy tonna mennyiségben gyártott vagy importált vegyi anyagokat. Ez összesen több mint 30 ezer kémiai anyagot, például festékeket, savakat, oldószereket, fémeket érint az Unióban. A rendelet nemcsak a vegyipar szereplőire vonatkozik, hiszen az előírások kötelezőek építőipari, műanyagipari vagy elektronikai cikkeket gyártó, importáló vagy felhasználó cégekre is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Letette esküjét Molnár Csaba

Esküt tett a parlament előtt hétfőn kora délután az új közlekedési, hírközlési és energiaügyi… Tovább olvasom