Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 15°C | 25°C Még több cikk.

Ma kezdődik a Nabucco-csúcs Budapesten

Csaknem húsz delegáció vesz részt kedden azon a nemzetközi találkozón, amelynek témája a Nabucco megépítése. A gázvezeték Oroszország megkerülésével a Kaszpi-tenger vidékéről szállítana gázt Törökországon át Ausztriáig.
A csaknem 10 milliárd euró értékű beruházást a résztvevő országok olajvállalatai végeznék, de ehhez az érintett államok egybehangzó politikai nyilatkozatára van szükség. Ha a keddi Nabucco-csúcson aláírják az úgynevezett Budapest-deklarációt, az felgyorsíthatja a beruházást.

A budapesti Nabucco-csúcson részt vesz Ilham Alijev azeri elnök, Szergej Sztanisev bolgár miniszterelnök, Mirek Topolanek, az Európai Unió soros elnöki tisztét betöltő Csehország kormányfője, Georgi Baramidze grúz miniszterelnök-helyettes, Andris Piebalgs, az EU energiaügyi biztosa, illetve a tervezett gázvezeték nyomvonalán lévő országok, így Ausztria, Románia, Törökország és Irak energetikai miniszterei, az új amerikai kormány és Türkmenisztán képviselője, valamint az EBRD és az EIB elnöke is. A budapesti konferencián Irak is képviselteti magát. Az ottani gázmezőket is be lehetne kapcsolni a Nabucco-hálózatba, ám ennek egyelőre nagy a biztonsági kockázata.

A vezeték legkorábban 2013-ban szállíthat gázt Európába, ám az azeriek egyelőre mindössze évi 5-7 milliárd köbmétert tudnának a hálózatba juttatni. A Kaszpi-térségben jelentős földgázmezői vannak Türkmenisztánnak is, amely szintén képviselteti magát a budapesti csúcson. A türkmének 2020-ra akár 240 milliárd köbméter földgáz kitermelésére is képesek lehetnek, amely szinte teljesen kiválthatná az orosz gázt. Az orosz Gazprom azonban már jelezte, hogy a teljes gázmennyiséget felvásárolná - európai áron.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ma kezdődik a Nabucco-csúcs Budapesten

Csaknem húsz delegáció vesz részt kedden azon a nemzetközi találkozón, amelynek témája a Nabucco… Tovább olvasom