Délmagyar logó

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 18°C Még több cikk.

Ma lesz döntés a Da Vinci-kód plágiumperében

Pénteken dönti el a brit Legfelsőbb Bíróság, hogy Dan Brown két történész 1982-es könyvéből lopta-e az ötletet, hogy a Szent Grál tulajdonképpen Jézus vérvonalát jelenti – adta hírül a BBC Online.
Michael Baigent és Richard Leigh mind a szerzőt, Dan Brownt, mind a kiadót, a Random House-t beperelte ötletlopás címén. Azt állítják, hogy Brown az ő 1982-ben született, The Holy Blood and the Holy Grail (a könyv magyarul Az abbé titka: Szent Grál, Szent vér címmel, 1994-ben jelent meg) című, dokumentumjellegű könyvük tematikájára és felvetéseire építette fel – British Book Awards díjas – művét, amelyet eddig több mint 40 millió példányban adtak el világszerte. Az ügy pikantériája, hogy Baigent és Leigh alkotását is a Random House adta ki annak idején, vagyis saját kiadójukat idézték törvény elé.

A pernek mindemellett különös hangsúlyt ad az is, hogy a könyvből 100 millió dolláros költségvetéssel, Tom Hanks és Audrey Tautou főszereplésével filmet készített Ron Howard, amelynek májusra tervezett bemutatója is kérdéses lehet. A film ráadásul továbbgenerálja a könyv forgalmát, amely még 5 millió eladott példányt is jelenthet világszerte.

Mindkét könyv vezérfonala az a feltevés, hogy Krisztus feleségül vette Mária Magdolnát, gyermekeik is születtek, akikkel a mai Franciaország területén telepedtek le, és utódaik talán még ma is élnek, ezt a tényt azonban a katolikus egyház minden lehetséges eszközzel igyekezett elleplezni.

Dan Brown tavaly már megnyert egy hasonló plágiumpert, amelyet Lewis Perdue író indított ellene New Yorkban, ugyancsak azzal a váddal, hogy A Da Vinci-kód az ő műveinek – az 1983-as Da Vinci-örökségnek és a 2000-es Isten lányának – elemeiből építkezett. Perdue be akarta tiltatni A Da Vinci-kód további forgalmazását és leállíttatni a filmforgatást, valamint 150 millió dolláros kártérítést igényelt. A bíró azonban elutasította a keresetét, azzal az indoklással, hogy a hasonlóságok olyan gondolatokon alapulnak, amelyeket nem lehet szerzői védelemben részesíteni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A fantáziamenüktől a nagyi sütijéig

Főzni és a főztünket megenni igenis jó dolog. S mivel születésünktől kezdve egészen halálunkig… Tovább olvasom