Délmagyar logó

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 12°C | 22°C Még több cikk.

Ma még senki sem tudja pontosan, mikor lesz az átadás-átvétel időpontja

Az egészségügyi miniszter immár nem gátolja, hogy Soproné legyen az Állami Szanatórium; az átadás feltételeiről, illetve a pénzügyminiszterhez írt leveléről a közelmúltban tájékoztatta a város polgármesterét.
Újabb fejezetéhez érkezett a soproni Állami Szanatórium immár fél éve húzódó „adom, nem adom” ügye. Rácz Jenő egészségügyi miniszter ugyanis arról értesítette Walter Dezső polgármestert, hogy az átadással kapcsolatos teendőket a pénzügyminiszter elé terjesztette. Azért volt erre szükség, mert a szanatórium a balfi részleggel együtt állami vagyon, az egészségügyi minisztérium a szakmai felügyeletet gyakorolja. Mint megtudtuk, az átadást több feltételhez kötik. Ilyen, hogy a közel 350 dolgozót köteles átvenni a város, nem változhat az intézmény profilja – mozgásszervi, kardiológiai és neurológiai rehabilitáció – és továbbra is megmarad országos hatáskörű szanatóriumként. Az átadással kapcsolatos teendők ellátására egy operatív bizottságot állítanak fel, amelybe minden érdekelt fél delegál tagokat.
Mint ismert, a soproni önkormányzat még az elmúlt év augusztusában nyilvánította ki szándékát, hogy ingyenesen átvenné a szanatóriumot, amelynek szakmai programját, fejlesztési tervét a Debreceni Egyetem és soproni oktató kórháza dolgozta ki. A jövőben az Erzsébet-kórház és a szanatórium egy szervezeti egységet képezne. Úgy tűnt, minden zökkenő nélkül megvalósul ez az elképzelés, de a szanatórium dolgozói, felügyelőtanácsa és a szakszervezet tiltakoztak a terv ellen. A Kisalföldet az egészségügyi minisztérium sajtóosztálya akkor úgy tájékoztatta: „A Soproni Állami Szanatórium tulajdonjogát soha nem kívántuk átadni senkinek.” Pk inkább az együttműködést szorgalmazzák.
Mostanra mégis megváltozott a véleményük, mert a nagy értékű ingatlanok ingyen kerülnek Sopron tulajdonába, „csupán” – legalábbis az egészségügyi miniszter levele szerint – az eszközökért, a berendezésekért kell fizetni. Hogy mennyit? Ezt ma még senki sem tudja pontosan.
És azt sem, hogy mikor lesz az átadás-átvétel időpontja. A labda most Veres János pénzügyminiszter asztalán pattog.
Szerettünk volna további részleteket is megtudni, ezért az egészségügyi minisztériumhoz fordultunk, de két munkanap nem volt elég, hogy megválaszolják kérdéseinket. Nem nyilatkozott a tervezett integrá-

cióról a soproni Erzsébet-kórház főigazgató főorvosa sem, akit a szakmai program egyes elemeiről kérdeztünk volna. Egyelőre nem tisztázott, hogy miből finanszírozza majd a város a soproni és a balfi intézmény felújítását, a műszerpark cseréjét, korszerűsítését, de korábban elhangzott nyilatkozatok szerint hazai és uniós forrásokra számítanak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jogi segítségnyújtás: nagy az érdeklődés

A jogi segítségnyújtó szolgálat tavaly ősztől kihelyezett ügyfélfogadást tart Sopronban. A bajban… Tovább olvasom